PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 29 d. 15:48

Reorganizacija ir vėl palies miestą: Šiaulių apskrities VMI jungiama prie Panevėžio (papildyta)

Šiauliai

Etaplius archyvo nuotr.

EtapliusŠaltinis: Etaplius.LT


302623

Valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – VMI ) nusprendė vykdyti reorganizaciją savo padaliniuose ir tokiu būdu mėgins taupyti. Šis procesas tiesiogiai palies Šiaulius. Mieste esantis VMI padalinys – Šiaulių apskrities valstybinė mokesčių inspekcija – bus prijungta prie tokio paties padalinio Panevėžyje. Tai turėtų įvykti nuo kitų metų sausio 1 d.

Apie reorganizaciją kol kas viešai nepranešė nei Šiaulių apskrities VMI, nei centrinė VMI. Apie prijungimą savo paskyroje socialiniame tinkle prakalbo šiaulietis parlamentaras Domas Griškevičius.

„Po paklausimo gavau patvirtinimą iš VMI, kad nuo kitų metų pradžios planuojama reorganizuoti Šiaulių apskrities VMI prijungiant ją prie Panevėžio apskrities VMI ir tokiu atveju Šiauliai taps Panevėžio apskrities VMI padaliniu be juridinio asmens teisių. Kalbant paprasčiau, Šiauliuose atsisakoma vadovų grandies, keičiamos iškabos ir sprendimų priėmimas keliasi į Panevėžį“, – savo žinutėje socialiniame tinkle rašė Domas Griškevičius.

Anot jo, VMI žada, kad neigiamų reorganizacijos pasekmių būti neturėtų, nes daug paslaugų gyventojai gauna elektroninėje erdvėje, poreikis atvykti į VMI padalinį mieste mažėja. Kurie atvyks, bus aptarnaujami kaip įprasta. Jie turi teisę atvykti į arčiausiai esantį VMI padalinį. Po reorganizacijos Šiaulių AVMI taptų Panevėžio AVMI struktūriniu padaliniu, neturinčiu juridinių teisių.

PAPILDYTA:

Komentuoja Šiaulių apskrities VMI vadovė Auksė Tutkutė

Kokie bus pokyčiai?

Nuo 2025 m. sausio 1 d. planuojama reorganizuoti Šiaulių apskrities valstybinę mokesčių inspekciją, prijungiant ją prie Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos.

Keistųsi tik reorganizuojamų padalinių pavaldumas – Šiaulių AVMI taptų po reorganizavimo veiksiančios Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos struktūriniu padaliniu, neturinčiu juridinio asmens teisių.

Kodėl nuspręsta prijungti prie Panevėžio, o ne atvirkščiai, nes Panevėžyje mažiau mokesčių mokėtojų? Ar bus atleista darbuotojų?

Reorganizuojama Šiaulių AVMI nuo kitų AVMI skiriasi savo dydžiu, veiklos apimtimis, darbuotojų skaičiumi. Panevėžio AVMI aptarnaujamų klientų skaičius yra 247 525, o Šiaulių AVMI – 192 750 (t.y. 54 775 mokėtojais mažiau). Palyginimui, didžiausios Vilniaus AVMI mokesčių mokėtojų skaičius daugiau kaip 4 kartus didesnis už Šiaulių AVMI aptarnaujamų mokesčių mokėtojų skaičių (Vilniaus AVMI – 773 998).
Atskirose AVMI labai skirtingi darbo krūviai, darbo efektyvumas. Dėl per mažo aptarnaujamų mokesčių mokėtojų skaičiaus neefektyviai panaudojami materialiniai ir žmoniškieji ištekliai, todėl tikslinga reorganizuoti AVMI siekiant sudaryti sąlygas padidinti mokesčių administravimo efektyvumą, optimizuoti darbo krūvius, gerinti mokesčių mokėtojų aptarnavimo kokybę.

Darbuotojų atleisti neketinama, planuojama, kad pareigybių skaičius išliks toks pat.

Šiaulių AVMI pastatas buvo ką tik atnaujintas, koks bus jo panaudojimas, ar visas dabar turimas turtas Šiaulių AVMI (patalpos, transportas ir pan.) bus naudojami ir toliau?

Pastato, taip pat kito turto, naudojamo mokesčių administravimo funkcijoms užtikrinti, panaudojimas išliks toks pat, kaip ir iki šiol.

Ar tai kažkaip palies gyventojus ir jiems teikiamas paslaugas?

Numatoma reorganizacija poveikio mokesčių mokėtojams neturės, reorganizuojamos Šiaulių AVMI mokesčių mokėtojai ir toliau bus aptarnaujami jiems arčiausiai nuo jų gyvenamosios vietos esančiame VMI padalinyje kaip ir iki reorganizacijos.