REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Liepos 3 d. 13:41

Reginai Vaišnorienei įteiktas „Aukso paukštės“ apdovanojimas „Už viso gyvenimo nuopelnus tautinei kultūrai“

Šiauliai

Vitalis LebedisŠaltinis: Šiaulių miesto savivaldybė


307630

Šv. Jonų bažnyčioje Vilniuje vyko į Lietuvos 100-mečio dainų šventės „Kad giria žaliuotų“ programą įsiliejęs kanklių muzikos koncertas „Skambėkite, kanklės“. Jo metu žinomai šiaulietei Reginai Vaišnorienei įteiktas išskirtinis apdovanojimas.

Ypatingame koncerte dalyvavo geriausi Šiaulių miesto ir regiono tautinių instrumentų atlikėjai, o šio koncerto meno vadovė – tikra šiaulietė Regina Marozienė, Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos direktorė.

Koncerto pradžioje Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Siaulius Liausa įteikė svarbų mėgėjų meno apdovanojimą. Šiaulių krašto šviesuolei, pedagogei, kanklininkei, dirigentei, Šiaulių miesto garbės pilietei Reginai Vaišnorienei įteiktas Lietuvos nacionalinio kultūros centro aukščiausias „Aukso paukštės“ apdovanojimas „Už viso gyvenimo nuopelnus tautinei kultūrai“. Kiek žinoma, tai pirmas atvejis, kuomet šiaulietis ir Šiaulių regiono žmogus gauna tokį apdovanojimą už gyvenimo nuopelnus.

Atsiimdama apdovanojimą R. Vaišnorienė sakė, kad širdis džiaugiasi ne tik dėl savęs, bet ir dėl to, kad buvo kanklininkė, tęsė tradicijas, o jos mokiniai, draugai tęsia tradicijas ir toliau.

„Noriu padėkoti Lietuvos nacionaliniam kultūros centrui, kad buvome pastebėtos, kalbu už kanklininkes. Buvom pastebėtos, jog darom darbus, kurie reikalingi mūsų Lietuvai. Mielieji mano kolegos, mokiniai, čia – jūsų paukštė“, – šypsodamasi sakė R. Vaišnorienė.

Šv. Jonų bažnyčioje nuskambėjęs kanklių muzikos koncertas „Skambėkite, kanklės“ įprasmino svarbiausius ansamblinio kankliavimo Lietuvoje raidos istorijos momentus. Klausytojai išgirdo, kaip, remiantis praėjusio šimtmečio pradžioje tautiškai suskambusių lietuviškų kanklių istorija, kuriamos naujos kankliavimo tradicijos.

Renginio programą sudarė tradicinių Lietuvos regionų kanklių bei koncertinių kanklių ansamblių pasirodymai. Tradicinio kankliavimo regioniškumą atskleidė aukštaičių, žemaičių ir Klaipėdos krašto bei suvalkiečių tradicinėmis kanklėmis šių regionų repertuarą skambinančių ansamblių pasirodymai.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA