PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 10 d. 08:38

Raseiniuose įamžintas Lietuvos narystės Europos Sąjungoje 20-metis – atsodinti ąžuolai

Raseiniai

Etaplius.LTŠaltinis: Raseinių rajono savivaldybė


300700

Raseiniškiai pratęsė 2004 m. istorinį įvykį, švęsdami Lietuvos narystės Europos Sąjungoje 20-metį, atsodino keturis ąžuolų giraitės ąžuolus, esančius Raseinių Maironio parke, skirtus paminėti įstojimui į ES. Narystė ES, tai – bene pats svarbiausias ir ryžtingiausias XXI a. Lietuvos politinis ir ekonominis sprendimas, nulėmęs sparčią valstybės pažangą, todėl dar tuomet buvo nuspręsta šią progą įamžinti pasodinant ąžuolų giraitę.

Šiuo metu, praėjus 20 metų, iš dešimties pasodintų ąžuolų auga šeši. Suprantant jų reikšmę, Raseinių rajono savivaldybės vadovai, specialistai ir atsakingos įstaigos inicijavo keturių ąžuolų „atsodinimą“, nes būtent toks ąžuolų skaičius per tam tikrą laikotarpį buvo nunykęs ir neprigijęs. Šioje atsodinimo ceremonijoje dalyvavo Raseinių rajono savivaldybės meras Arvydas Nekrošius, vicemerai Jonas Vazgys ir Mingaudas Tamaliūnas, Savivaldybės administracijos direktorius Kęstutis Užemeckas, senjorų atstovė – Ona Kazbarienė, jaunimo atstovė – Prezidento Jono Žemaičio gimnazijos mokinių prezidentė Goda Lukoševičiūtė, ąžuolų giraitės sodinimo iniciatorius, buvęs politikas Alfonsas Maciukevičius ir Raseinių rajono Kultūros centro direktorė Inga Šatkauskienė. Vienas iš ąžuolų atsodinimo iniciatorių, VšĮ „Atrask Raseinius“ vadovas Arnas Zmitra pristatė trumpą ąžuolų giraitės atsiradimą ir pakvietė garbės svečius pasodinti ąžuolus.

Atkūrusi Nepriklausomybę, Lietuva integraciją į Europos Sąjungą matė kaip vieną pirmaeilių strateginių tikslų. Šiam tikslui pasiekti vidaus politikos srityje teko atlikti daugybę svarbių darbų: įtvirtinti demokratiją, pereiti nuo neefektyvios planinės ekonomikos prie laisvosios rinkos, pažaboti nusikalstamumą, stiprinti laisvą žiniasklaidą, plėtoti žmogaus teisių politiką, kurti ir puoselėti pilietinę visuomenę.

Apie šiuos įgyvendintus žingsnius, kalbėjo ir Raseinių rajono meras A. Nekrošius, sveikindamas visus susirinkusius į ąžuoliukų sodinimo ceremoniją: „Tai labai graži idėja paminėti visas 10 šalių, kurios 2004 metais įstojo į šią sąjungą ir vieną stipriausių ekonominių organizacijų. Surėmę pečius dabar visi kartu galime ir laisviau gyventi, ir palaikyti vieni kitų ekonomikas, ir keliauti, ir bendrauti. Tuomet buvęs tik simbolinis žingsnis – stoti į ES – dabar leidžia mums pažvelgti atgalios ir pamatyt, kiek daug visko pasiekėme per šį laikotarpį ir kur yra tos šalys dabar, kurios anuomet šio žingsnio nežengė. Tad sveikinu visus su simboliniu jubiliejumi ir labai gražia medžių sodinimo akcija“.

Narystė ES iš esmės pakeitė šimtmečius Lietuvos likimą lėmusias istorines ir geopolitines sąlygas, taip pat ir mūsų savivoką, Lietuvos narystė šiose organizacijose yra mūsų saugumo ir augimo garantas, taip pat ir atsakomybė patiems bei kartu su sąjungininkais priimti ir įgyvendinti sprendimus dėl ekonominės gerovės. Narystė ES sudarė sąlygas sparčiam šalies ekonomikos augimui, greita ir išmani, – taip Lietuvos ekonomiką apibūdina užsienio investuotojai. Sparčiai prisitaikanti prie pasaulinių pokyčių Lietuva yra puiki vieta plėtoti inovacijas finansinių technologijų, gyvybės mokslų, programinės įrangos ir kitose srityse. 20 metų narystė ES – tvirtas pagrindas, nuo kurio Lietuva gali atsispirti ir kilti aukštyn, siekti daugiau, matyti bendrą paveikslą ir prisidėti prie jo kūrimo.

Dėkojame VšĮ „Atrask Raseinius“ vadovui A. Zmitrai už pasidalintas akimirkas iš 2004 m. ąžuolų sodinimo ceremonijos.