PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 29 d. 14:42

Raseinių rajono savivaldybės taryba skyrė lėšų olimpiečiams, sodininkų bendrijoms, daugiabučių namų bendrijoms ir bibliotekai

Raseiniai

Raseinių rajono savivaldybės tarybos posėdis. Savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Raseinių rajono savivaldybės inf.


316044

Rugpjūčio 29 d. Raseinių rajono savivaldybės tarybos 10-ojo šaukimo 20-ame posėdyje buvo svarstyti 32 klausimai.

Vienu pirmųjų šio posėdžio tarybos sprendimu (TP-252) buvo nuspręsta Raseinių garbės piliečio vardą suteikti Gražvydui Jegnorui, Raseinių rajono kultūros centro mišraus choro „Šatrija“ vadovui. Toks sprendimas priimtas, atsižvelgus į jo nuopelnus Raseinių kraštui, reikšmingą indėlį į Lietuvos istorijos ir kultūros išsaugojimą, aktyvią visuomeninę veiklą. Raseinių garbės piliečio regalijos G. Jegnorui bus įteiktos Raseinių miesto šventės „Rudens bendrystės sodas“, kuri vyks š. m. rugsėjo 21 d., metu.

Antroji kandidatūra, dėl kurios taip pat turėjo apsispręsti Taryba, buvo Lietuvos savivaldybių asociacijos įsteigti „Auksinių krivūlių“ apdovanojimai (TP-272), kuriems nuspręsta teikti Vilmos Baužienės, Raseinių miesto vietos veiklos grupės pirmininkės, kandidatūrą. Šių apdovanojimų tikslas – pagerbti asmenis, nusipelniusius Lietuvos savivaldai, jos plėtrai ir stiprinimui. Taryba, atsižvelgdama į minėtos kandidatės nuopelnus naujai atkurtai Raseinių miesto vietos veiklos grupei, pritarė kandidatūrai. Apdovanojimų rezultatai bus aiškūs per Vietos savivaldos dieną, spalio 10-ąją.

Tarybos sprendimu (TP-256) dėl piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams teikimo, buvo patikslintas tvarkos aprašas, kuriame numatyti išmokų išmokėjimo būdai; reikalavimai, kada asmuo turi pateikti banko (-ų) sąskaitų išrašus; sąlygos, kada skiriamos kompensacijos, kai turto vertė viršija normatyvą. Taryba pritarė šiam sprendimo projektui, todėl piniginė socialinė parama nuo šiol Raseinių rajone bus teikiama veiksmingiau: skiriama tiems, kam iš tiesų jos labiausiai reikia, taikomos efektyvios priemonės.

Raseinių rajono savivaldybės taryba dar š. m. vasarį savivaldybės biudžete numatė 100 000 Eur tikslinių lėšų sodininkų bendrijų „Raizgupis“ ir „Dubysa“ nuotekų ir vandentiekio infrastruktūros įrengimui. Kadangi pagal teisės aktus, turto įsigijimui bendrijoms tiesiogiai pervesti lėšų nėra teisinio pagrindo, posėdyje buvo pritarta jungtinės veiklos sutarties sudarymui (TP-262), kurią pasirašė abi minėtos sodininkų bendrijos, Raseinių rajono savivaldybės administracija ir UAB „Raseinių vandenys“. Šis pritarimas reiškia, jog bus pradėti realūs darbai, kurių dėka vėliau visiems sodo teritorijoje esantiems subjektams pagaliau atsiras galimybė naudotis vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugomis.

Taryba posėdyje patvirtino Raseinių rajono savivaldybės daugiabučių namų bendrijų rėmimo programą (TP-265), kurios dėka nuo šiol bus galima skirti lėšas siekiantiems atnaujinti ar renovuoti bendrojo naudojimo objektus. Pavyzdžiui, parama galės būti teikiama daugiabučių defektų, kurie kelia grėsmę, šalinimui; bendrojo naudojimo objektų atnaujinimui; energiją taupančių priemonių įgyvendinimui, bendrijų kūrimui ir t.t. Raseinių rajono savivaldybės 2024–2026 metų strateginiame veiklos plane daugiabučių namų bendrijų rėmimui numatyta skirti 3000 Eur.

Remiantis Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro įsakyme įtvirtinta nuostata, jog kiekvienais kalendoriniais metais iki rugsėjo 1 d. Savivaldybės tarybos privalo patikslinti mokykloms nustatytus klasių ir mokinių skaičius, šiame posėdyje taip pat buvo nustatyti šie rodikliai (TP-270). Lyginant su 2023-2024 mokslo metais, šiemet klasių skaičius sumažėja 2 komplektais (buvo 228, dabar 226), o rajono švietimo įstaigose bus ugdoma 4061 mokinys. Lyginant su 2023 m. rugsėjo mėnesio duomenimis, šiemet mūsų rajone sumažėjo 55 mokiniais.

Atsižvelgiant į tai, kad premijų dydis už aukštus sportinius pasiekimus Raseinių rajono savivaldybėje paskutinį kartą buvo tikslintas prieš 24 metus, Taryba nusprendė Olimpinių žaidynių, Pasaulio ir Europos čempionatų ir pirmenybių prizininkams skiriamas premijas padidinti 50 procentų, o Lietuvos čempionatų ir pirmenybių prizininkams – 25 procentais (TP-274). Šio sprendimo inicijavimą paskatino ir šią vasarą raseiniškio Evaldo Džiaugio kartu su Lietuvos 3x3 rinktine olimpinėse žaidynėse iškovotas bronzos medalis. Taip pat akcentuotina, jog šio sprendimo dėka bus sulyginti premijų dydžiai, skiriami tiek olimpiečiams, tiek ir paralimpiečiams, kurie daugelį metų skyrėsi keliais kartais.

Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešajai bibliotekai šis Tarybos posėdis taip pat buvo reikšmingas, nes įstaigai buvo leista atsinaujinti transporto parką ir įsigyti automobilį, kurio kaina būtų ne didesnė kaip 15 000 eurų su PVM (TP-275). Lengvasis automobilis RMMVB kolektyvui yra labai reikalingas – juo vykstama į įvairius šalies miestus, kur organizuojami kvalifikacijos mokymai, administracijos atstovai vyksta į filialus ir susitikimus su paslaugų vartotojais. Taip pat tarnybiniu automobiliu yra pristatomos naujos knygos, išvežamos nusidėvėjusios arba aktualumą praradusios.

Posėdžio metu buvo pritarta Savivaldybės biudžeto tikslinimui (TP-278), kurio dėka Šiluvos seniūnijai bus skirti 6 000 Eur naujos tvoros įrengimui Žalpių kapinėse; Raseinių r. Girkalnio pagrindinei mokyklai skirta 12 280 Eur mokinių laisvalaikio erdvių įrengimui, stadiono atnaujinimui, žoliapjovės-traktoriuko pirkimui; Raseinių meno mokyklai skirti 3 000 Eur dailės klasės remontui; o Raseinių r. Ariogalos lopšeliui-darželiui skirta 11 000 Eur įsigyti liejamai dangai bėgimo takeliams.

Paskutinis Raseinių rajono savivaldybės Tarybos posėdžio klausimas buvo susijęs su pritarimu VšĮ Raseinių hipodromo Raseinių rajono savivaldybei nuosavybės teise priklausančių dalininko teisių pardavimui (TP-279). Vadovaujantis Lietuvos Respublikos viešųjų įstaigų įstatymo pakeitimu, nurodoma, jog visos Lietuvos savivaldybių tarybos ne vėliau kaip iki 2025 m. spalio 31 d. privalo inicijuoti sprendimus dėl viešųjų įstaigų, kurios neteikia viešųjų paslaugų, pertvarkymo arba dalininko teisių perleidimo kitiems asmenims. Atsižvelgiant į šias pasikeitusias nuostatas, buvo svarstytos ir kitos alternatyvos. Pavyzdžiui perleisti dalininko teises Raseinių kūno kultūros ir sporto centrui, tačiau tokie sprendimai vis tiek būtų laikomi įstatymo nesilaikymu, nes hipodromo veikla nėra priskiriama prie privalomų teikti Savivaldybėms viešųjų paslaugų. Dėl šios priežasties Taryba posėdžio metu pritarė VšĮ Raseinių hipodromo dalininko teisių pardavimui. Po šio sprendimo bus inicijuojamas įstaigos turto vertinimas, kuris reikalingas pardavimo procesui.

Posėdžio pabaigoje antrą kartą šioje kadencijoje buvo surengta Raseinių rajono savivaldybės tarybos mažumos valanda, kurios metu opozicijos atstovai domėjosi mero, vicemerų, administracijos direktoriaus ir komitetų pirmininkų veikla, kėlė pačių pastebėtas ir gyventojų perduotas problemas.

Su visais pateiktais sprendimo projektais išsamiau galite susipažinti Raseinių rajono savivaldybės internetinėje svetainėje, o Savivaldybės tarybos posėdžių transliacijų įrašus stebėkite YouTube kanale.

Kitas artimiausias Raseinių rajono savivaldybės tarybos posėdis numatytas 2024 m. rugsėjo 26 d.