REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 4 d. 14:24

Raseinių rajono meras dalyvavo diskusijoje apie diasporą

Raseiniai

Užsienio reikalų ministerijos nuotr.

Etaplius.LTŠaltinis: Raseinių rajono savivaldybė


307845

Liepos 3 dieną Užsienio reikalų ministerija surengė forumą „Sugrįžtanti Lietuva. Dialogas su diaspora“, kuriame aptartos užsienyje gyvenančių tautiečių grįžimo į Lietuvą galimybės ir skatinimas bei iššūkiai, su kuriais susiduria grįžtantieji. Renginio metu tautiečiai dalinosi savo grįžimo iš Airijos, Jungtinės Karalystės, JAV, Prancūzijos ir Venesuelos istorijomis ir patirtimi. Taip pat vyko teminės diskusijos apie grįžusiųjų užimtumo galimybes, verslo kūrimą, vaikų integraciją mokyklose, studijų Lietuvoje galimybes ir savivaldybių vaidmenį skatinant grįžimą į Lietuvą.

Diskusijoje dalyvavęs Raseinių rajono savivaldybės meras Arvydas Nekrošius atkreipė dėmesį, kad žmonės domisi galimybėmis grįžti į Raseinių kraštą ir į juos parvyksta vedini skirtingų priežasčių. Čia grįžę kraštiečiai užsiima įvairiomis veiklomis – žinomas ne vienas pavyzdys, kuomet žmonės įkūrė savo verslą, kas yra sektinas pavyzdys vis dar nesiryžtantiems.

Užsienio reikalų viceministras Egidijus Meilūnas pasidžiaugė, kad jau ketverius metus iš eilės į Lietuvą sugrįžta daugiau tautiečių, negu išvyksta. Valstybės duomenų agentūros duomenimis, 2023 m. į Lietuvą grįžo 17 549 Lietuvos Respublikos piliečiai, o per ketverius pastaruosius metus – daugiau kaip 80 000.

Viceministras pristatė diasporos nuomonės apklausos rezultatus, kurie rodo, kad dauguma grįžta dėl to, kad Lietuvoje yra šeima, artimieji, draugai, kad niekur taip gerai nesijaučia, kaip Lietuvoje. Diasporos atstovus grįžti taip pat motyvuoja noras dirbti ir kurti Lietuvai, noras, kad vaikai augtų Lietuvoje, aukšta gyvenimo kokybė ir teigiami pokyčiai Lietuvoje, verslo kūrimo galimybės.

„Apibendrinant šiuos tautiečių atsakymus galima tvirtai pasakyti: grįžti į Lietuvą – verta“, – sakė viceministras.

Forumo dalyvius taip pat pasveikino Seimo narė, Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos pirmininkė Dalia Asanavičiūtė, Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Henke.

Renginio metu pristatytas šių metų sausio mėnesį veiklą pradėjęs Užsienio reikalų ministerijos konsultacijų centras „Grįžtu LT“, kuris vieno langelio principu interneto svetainėje www.griztu.lt, telefonu, elektroniniu paštu ir internetinio pokalbio būdu teikia aktualią informaciją svarstantiems, planuojantiems grįžti į Lietuvą ir jau grįžusiems Lietuvos Respublikos piliečiams bei lietuvių kilmės asmenims. Konsultacijų centras kartu su Lietuvos institucijomis ir savivaldybėmis sprendžia problemas, kylančias planuojant Lietuvos diasporos grįžimą ir jos atstovams (re)integruojantis Lietuvoje. Projektą „Grįžtu LT“ koordinuoja Užsienio reikalų ministerija, glaudžiai bendradarbiaudama su daugiau kaip 40 valstybės institucijų, agentūrų ir organizacijų, visomis 60 savivaldybių, taip pat diasporos organizacijomis. Informacija apie grįžimo į Lietuvą galimybes skelbiama ir Užsienio reikalų ministerijos socialiniuose tinkluose – „Grįžtu LT“ „Facebook“ ir „LinkedIn“ paskyrose.

Renginyje dalyvavo daugiau kaip 70 Lietuvos institucijų ir savivaldybių atstovai, verslo asocijuotų struktūrų vadovai, taip pat diasporos organizacijų atstovai iš 12 valstybių.

„Sugrįžtanti Lietuva“ – vienas iš Aštuonioliktosios Lietuvos Respublikos Vyriausybės programos prioritetų ir Lietuvos diasporos politikos strateginių krypčių.

Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija ir Raseinių rajono savivaldybė



REDAKCIJA REKOMENDUOJA