PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 17 d. 15:23

Raseinių rajone lankėsi „Via Lietuva“ atstovai: aptarė planuojamus strateginės reikšmės projektus bei žvyrkelių asfaltavimo situaciją

Raseiniai

Etaplius.LTŠaltinis: Raseinių rajono savivaldybė


301575

Gegužės 17 d. Raseinių rajono savivaldybėje lankėsi AB „Via Lietuva“ atstovai. Susitikime dalyvavęs Savivaldybės vicemeras Mingaudas Tamaliūnas ir administracijos direktorius Kęstutis Užemeckas su svečiais diskutavo apie mūsų rajone vykdomus ir artimiausiais metais planuojamus strateginės reikšmės projektus bei žvyrkelių asfaltavimo situaciją. Taip pat susitikimo dalyviai kalbėjosi apie viešųjų pirkimų procedūras ir joms taikomus reikalavimus, buvo pasitikslinta dėl numatytų bendradarbiavimo sutarčių ir jų įgyvendinimo, diskutuota dėl gatvių asfaltavimo ir vamzdynų tvarkymo vienu metu.

Susitikime dalyvavo AB „Via Lietuva“ Infrastruktūros palaikymo ir vystymo grupės Infrastruktūros priežiūros skyriaus Vietinės reikšmės kelių finansavimo administravimo komandos vadovė Rasa Jazdauskienė ir Infrastruktūros palaikymo ir vystymo grupės Infrastruktūros priežiūros skyriaus Vietinės reikšmės kelių finansavimo administravimo komandos Kelių statybos priežiūros vadovas Arūnas Svirplys. Savivaldybei taip pat atstovavo administracijos Strateginio planavimo ir projektų valdymo skyriaus vedėja Indrė Antanaitienė, vyriausiasis specialistas Valmantas Bentnorius ir vyresnysis specialistas Artūras Kosa.

Diskusijos metu svečiai užsiminė, jog itin svarbus pasikeitimas numatomas ateinančiais metais, kai bus vertinamas inventorizuotų kelių skaičius, ir pasidžiaugė, jog Raseinių rajono savivaldybėje ši sritis tvarkoma preciziškai. Vietinės reikšmės keliai nuosekliai inventorizuojami Raseinių rajone jau paskutinius 5-rius metus, todėl pernai buvo inventorizuota 85% turimų kelių, o šiemet jau bus pasiekti ir 99% visų kelių. Vos keletas savivaldybių gali pasigirti tokiais skaičiais.

Kartu aptarta kelių su žvyro danga asfaltavimo problematika. Pagal ilgalaikius planus numatoma, kad 2030 m. valstybinės reikšmės kelių su žvyro danga dalis turėtų sudaryti ne daugiau kaip 20 proc. bendro valstybinės reikšmės kelių ilgio. Tai reiškia, kad reikėtų asfaltuoti apie 990 km valstybinės reikšmės kelių ruožų. Pagal žvyrkelių asfaltavimo programą 2024–2028 m. laikotarpiu keliamas tikslas išasfaltuoti 700 km valstybinės reikšmės kelių (vidutiniškai po 175 km kasmet). Tačiau tam pasiekti reikėtų apie 360 mln. eurų (vidutiniškai 90 mln. eurų kasmet).

Pasirenkant, kurie keliai turėtų būti asfaltuojami atliekamas kelių vertinimas – įvertinamas eismo intensyvumas, gyventojų skaičius ir darbuotojų skaičius ūkio subjektuose kelio atkarpoje, viešojo transporto ir mokyklinių autobusų maršrutai. Tokiu būdu sudaromas ekonomiškai naudingų asfaltuoti kelių sąrašas. Raseinių rajono savivaldybėje šių metų kovą Tarybos sprendimu buvo patvirtintas šis sąrašas. Pagal patvirtintas prioritetines vietinės reikšmės kelių ir gatvių objektų eiles bus rengiami remontuojamų gatvių/kelių objektų sąrašai, siekiant užtikrinti Raseinių rajono savivaldybės vietinės reikšmės kelių (gatvių) gerą būklę, skaidrų ir tinkamą Programos lėšų, skirtų vietinės reikšmės keliams (gatvėms) tiesti, taisyti (remontuoti), prižiūrėti ir saugaus eismo sąlygoms užtikrinti panaudojimą.