PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 17 d. 08:06

Rajono valdžia toliau klampina Lazdijus į skolų liūną

Lazdijai

Opozicijos lyderis Artūras Margelis pripažino, jog toks savivaldybės klimpimas į skolas gali turėti liūdnų pasekmių.

Etaplius.LTŠaltinis: Dzūkų žinios


309840

Rajono valdžiai sunkiai sekasi valdyti viešuosius finansus, siekiama gyventi ne pagal kišenę ir galbūt praskolinti Lazdijų rajoną.

Šiuo metu Lazdijų rajono savivaldybė pagal kredito sutartis turi septynias paskolas, kurių suma sudaro 4,7 mln. eurų. Maža to, jau šiandien vyksiančiame Tarybos posėdyje bus sprendžiamas klausimas dėl papildomos 5,29 mln. eurų ilgalaikės paskolos ėmimo iš banko. Paskola imama dešimties metų laikotarpiui. Jei ši paskola bus paimta, tai Lazdijų rajono savivaldybės įsiskolinimai pasieks beveik 10 mln. eurų. Arba daugiau nei 45 proc. iš leidžiamų 60 proc.

Kaip teigiama teisės akto projekto aiškinamajame rašte, Lazdijų rajono savivaldybės paimta ilgalaikė paskola planuojama panaudoti taip:

1) ankstesniems skoliniams įsipareigojimams vykdyti – 787,2 tūkst. eurų;

2) projektui „VšĮ Lazdijų sporto centro sporto salės Lazdijuose, Lazdijos g. 5, rekonstravimas“ finansuoti – 4 011,9 tūkst. eurų;

3) projektui „Pasienio keliais į prisiminimų begalybę“ finansuoti – 235,5 tūkst. eurų;

4) projektui „Auginant pasienio grūdelius“ finansuoti – 153,4 tūkst. eurų;

5) investicinių projektų techninės dokumentacijos rengimo išlaidoms finansuoti – 107 tūkst. eurų.

Tarybos narė Vilma Danauskienė teigė, jog Lazdijai prie šios valdžios gyvena nuolatinėje skoloje.

„Niekas neatsako į klausimą, ar trūksta Sporto centro statyboms pinigų. Kaip gali trūkti, juk pasirašyta rangos sutartis, rangovas turi prisiimti rizikas. Tas pastatų sujungimas, kuriam dabar neva reikia papildomų pinigų, buvo nuo pradžių suplanuotas. Buvo žinoma, kad reikės statyti priestatą, o esantį pastatą brangiai renovuoti. Manau, kad gali atsiverti grandinėlės, kaip buvęs Sporto kompleksas stebuklingai „nusileido“ iš Dzūkų gatvės į Lazdijos gatvę. Ar tik nereiks rengti dokumentų, kreiptis į prokurorus ir ginti viešąjį interesą?“, – retoriškai klausė Tarybos narė.

Jos nuomone, tai, kad Sporto centro statybos gali pabrangti iki 19 mln. eurų, yra nusikaltimas.

Opozicijos lyderis Artūras Margelis pripažino, jog toks savivaldybės klimpimas į skolas gali turėti liūdnų pasekmių.

„Lazdijai gali būti praskolinti, jau pasiekta beveik 46 procentų skolinimosi riba, netoli ir ribiniai 60 proc., o paskola imama dešimčiai metų. Per tiek metų gali valdžia pasikeisti, o kas atsakys už šios valdžios prisiimtus finansinius įsipareigojimus? Lazdijų rajono žmonės“, – kalbėjo A. Margelis.

Redakcijos duomenimis, gali kilti rimtų abejonių ir dėl kitų dviejų projektų, kuriems imamos paskolos, finansavimo nuansų.