REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Mokslas2024 m. Liepos 5 d. 10:32

Rajono mokytojai tobulino kompetencijas Lenkijoje

Šalčininkai

Šalčininkų rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Šalčininkų rajono savivaldybė


307969

Šalčininkų rajono savivaldybės ir Kujavijos - Pamario vaivadijos (Lenkija) bendradarbiavimo rezultatas – partnerių pagalba rajono švietimo įstaigoms. Š. m. birželio pabaigoje rajono Kalesninkų L. Narbuto, Eišiškių, Jašiūnų M. Balinskio, Baltosios Vokės E. Ožeškovos mokytojų ir vadovų grupė lankėsi Lenkijoje ir tobulino kompetencijas.

Kujavijos - Pamario vaivadijos maršalkos Piotro Calbeckio kvietimu Šalčininkų rajono mokytojai turėjo progą praplėsti akiratį, įgyti naujų žinių ir kompetencijų, o taip pat perimti Lenkijos kolegų patirtį. Kelionėje juos lydėjo Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus specialistas Henryk Danulevič ir Šalčininkų rajono savivaldybės tarybos narys Edgar Obločinski. Susitikę su maršalka Piotru Calbeckiu jiedu dėkojo už turiningą partnerystę su Šalčininkų rajono savivaldybe ir dėmesį švietimo sričiai.

Suskirstyti grupėmis mokytojai nuvyko į skirtingas edukacines įstaigas. Kalesninkų L. Narbuto ir Eišiškių gimnazijų biologijos, chemijos ir fizikos mokytojos mokėsi Vroclavko mokytojų edukacijos centre, čia jos išmoko praktiškai naudotis jutikliais, kuriais galima matuoti skysčių temperatūrą bei rūgštingumą, deguonies ir anglies dioksido koncentraciją ore, oro sąlygas ir kt., mokėsi dirbti su kompiuterine programa, kuri apdoroja duomenis, braižo grafikus, lenteles, apskaičiuoja vidurkius, išbandė interaktyvius mikroskopus, išmoko kurti praktinių darbų aprašus bei pristatymus, domėjosi robotų panaudojimo galimybes mokymo(si) procese.

Jų kolegos iš Jašiūnų M. Balinskio gimnazijos nuvyko į Bydgoščiaus mokytojų rengimo centrą, kuriame mokėsi naudoti pamokose STEAM metodą. Čia jie atliko mokslinius eksperimentus naudodamiesi šiuolaikinėmis technologijomis, dirbo su PASCO jutikliais (analizavo matavimo duomenis, naudodamiesi programomis, generavo įvairaus tipo diagramas, iliustruojančias eksperimentų eigą), atliko daug įdomių eksperimentų chemijos, fizikos, biologijos ir geografijos srityse. Praktinius užsiėmimus jie derino su teorine dalimi: eksperimentų metu formulavo tikslus, kėlė problemas ir tyrimo hipotezes, teikė išvadas. Bydgoščiuje mokytojai iš Jašiūnų mokėsi naudotis 3D spausdintuvais, projektavo, mokėsi įrašyti reikalingą informaciją.

Baltosios Vokės E. Ožeškovos mokytojų delegacija lankėsi Torūnės ugdymo centre ir taip pat skyrė dėmesį PASCO metodui ir gamtos mokslų pamokų organizavimui, susipažino su inovatyviais sprendimais ir specialiuosius poreikius turinčių mokinių ugdymo naujovėmis. Iš viso kvalifikacijos tobulinimo išvykoje dalyvavo 10 rajono mokytojų.

„Lietuvos švietimas – tai be galo dinamiška sritis, kurioje kasmet diegiamos naujovės ir mokytojai turi nuolat atnaujinti savo žinias, ieškoti naujų sprendimo būdų, įgyvendinti visas naujoves ugdymo ir mokymo procesuose. Todėl nauja patirtis visada padeda įgyti pasitikėjimo savimi ir sustiprinti jau turimas kompetencijas. Šalčininkų rajono savivaldybė skiria daug dėmesio švietimui ir kasmet stengiasi surasti galimybę mokytojams tobulinti kompetencijas užsienyje, ypač diegiant STEAM ugdymo naujoves. Kelionėje mokytojai turėjo progą dirbti su PASCO jutikliais, pasiruošti permainoms. Esame dėkingi Kujavijos – Pamario vaivadijai už galimybę mūsų rajono mokytojams praturtėti“, - pasakoja Švietimo ir sporto skyriaus specialistas Henryk Danulevič.

Jo teigimu, kartu su edukacine programa mokytojams surengtos pažintinės išvykos, tad namo jie grįžo kupini naujų idėjų, žinių ir įspūdžių.

Viešnagės metu taip pat aptartos tolimesnio bendradarbiavimo perspektyvos. Pavyzdžiui, Bydgoščiaus aukštoji ekonomikos mokykla siūlo dalyvauti INTERREG projektuose aplinkosaugos, oro taršos, sveikatingumo, kultūros ir turizmo, vietos bendruomenės stiprinimo srityse.

Henriko Danulevičiaus teigimu, realizuojant Šalčininkų rajono savivaldybės ir Kujavijos – Pamario vaivadijos bendradarbiavimo tikslus, naujų mokslo metų pradžioje Eišiškių, M. Balinskio ir E. Ožeškovos gimnazijas pasieks trys mobiliosios kompiuterinės klasės su PASCO jutikliais.

Kelionę organizavo Šalčininkų rajono savivaldybės administracija, Kujavijos – Pamario vaivadija.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA