PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2024 m. Liepos 29 d. 14:35

„Rail Baltica“ įtraukta į dar vieną TEN-T koridorių

Lietuva

„Rail Baltic“ nuotr.

ELTAŠaltinis: ELTA


311800

Liepą įsigaliojo atnaujintos Transeuropinio transporto tinklo (TEN-T) gairės, kuriomis geležinkelių infrastruktūros projektas „Rail Baltica“ įtrauktas į bendrą Baltijos, Juodosios ir Egėjo jūrų koridorių.

Nepriklausomas vertintojas „Boston Consulting Group“ įvertino, kad „Rail Baltica“ skatins Baltijos šalių integraciją į Europą, didins karinį mobilumą ir rems ilgalaikį regiono ekonomikos augimą, taip pat prisidės prie Ukrainos rekonstravimo.

„Pokariniam Ukrainos infrastruktūros atkūrimui reikalingos sunkiosios medžiagos pirmiausia bus gabenamos geležinkeliais. „Rail Baltica“ įtraukimas į dar vieną TEN-T koridorių, besitęsiantį iki Ukrainos, sustiprins susisiekimą, visų dalyvaujančių šalių eksporto galimybes, integraciją ir saugumą“, – pranešime cituojamas LTG grupės generalinis direktorius Egidijus Lazauskas.

Savo ruožtu Ukrainos geležinkelių valdybos pirmininkas Yevhenas Liashchenko pažymėjo, kad „Solidarumo koridoriai“ leido stabilizuoti Ukrainos eksportą, kai Rusijos pajėgos blokavo Ukrainos uostus.

„ Strateginis prioritetas – Ukrainos geležinkelių infrastruktūros integravimas į TEN-T koridorius, sujungiant mūsų tinklą su „Rail Baltica“, kuri yra Baltijos, Juodosios ir Egėjo jūrų koridoriaus dalis. Tai leis Ukrainai ateityje atverti naujus geležinkelio maršrutus į ES jūrų uostus“, – akcentavo Y. Liashchenko.

Primenama, kad 2022 metų gegužės mėnesį TEN-T Komisija išplėtė transporto koridorius, įtraukdama į juos Ukrainą ir Moldovą, bet neįtraukdama Rusijos ir Baltarusijos.