PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 10 d. 13:38

Radviliškio rajono savivaldybėje – funkcinės ugniagesių pratybos

Radviliškis

Etaplius.ltŠaltinis: Radviliškio rajono savivaldybė


323135

Spalio 9 d. 14 val. 13 min. Bendrosios pagalbos centras gavo pranešimą, kad Radviliškio rajono savivaldybės administracijos pastate kilo gaisras. Į įvykio vietą atskubėjo priešgaisrinės gelbėjimo pajėgos, policijos ekipažai ir greitoji medicinos pagalba.

Savivaldybės meras Kazimieras Račkauskis, pasitikęs tarnybas, informavo ugniagesius, kad pastate yra likusių darbuotojų. Laimei, tai buvo tik gaisro ir visos situacijos simuliacija – vyko funkcinės pratybos „Gaisras Radviliškio rajono savivaldybės pastate, būtinų paslaugų teikimo užtikrinimas gyventojams“.

Funkcinių pratybų scenarijuje buvo numatyta, kad 2024 m. spalio 9 d. 14 val. Radviliškio rajono savivaldybės administracijos pastate (Aušros a. 10, Radviliškis), 2-ame aukšte esančioje elektros skydinėje kilo gaisras. Administracijos darbuotojas, pamatęs liepsną ir dūmus, bandė užgesinti gaisrą esamomis pirminėmis gesinimo priemonėmis, tačiau jam nepasisekė numalšinti ugnies. Ugnis plėtėsi, dūmai išplito visuose savivaldybės pastato patalpose, nuo karščio išdužo keli pastato langai antrame aukšte. Atvira ugnis darbuotojams užkirto saugų evakavimosi kelią. Ugniagesiai, atvykę gesinti gaisro, pastato pirmame aukšte rado darbuotoją, kuriai buvo lūžusi koja, antrame aukšte rado du darbuotojus, galimai apsinuodijusius smalkėmis, trečiame aukšte rasta darbuotoja prakirsta galva ir sutrikusia koordinacija. Atliekant gesinimo darbus buvo sulieti keli pastato aukštai, užlieti kabinetai, archyvas, pažeista serverių saugykla, dėl šių priežasčių ugniagesiai uždraudė vykdyti veiklą Radviliškio rajono savivaldybės administracijos pastate. Policija riboja eismą aplink administracijos pastatą. Aktyvuojamas Ekstremaliųjų situacijų operacijos centras (ESOC) apsvarstyti Savivaldybės administracijos būtinų paslaugų teikimo gyventojams galimybes.

Pratyboms vadovavo administracijos direktorė Eglė Ivanauskytė, o gebėjimą ir pasirengimą spręsti ekstremalias situacijas stebėjo meras Kazimieras Račkauskis, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM Šiaulių priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Civilinės saugos skyriaus vyriausiasis specialistas Alfonsas Račinskas, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM Šiaulių priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Radviliškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Aurimas Bička, Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Radviliškio rajono policijos komisariato viršininkas Mindaugas Beržanskis ir Greitosios medicinos pagalbos tarnybos Šiaulių filialo Radviliškio teritorinio skyriaus skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistė Aurelija Noreikaitė.

Pratybų metu buvo uždūmintos Savivaldybės administracijos patalpos, suveikė priešgaisrinės apsaugos signalizacija, apie kilusį „gaisrą“ ir evakavimosi būtinybę darbuotojus įspėjo meras K. Račkauskis. Kadangi darbuotojai apie pratybas nežinojo, iš pradžių buvo šiek tiek pasimetimo, tačiau labai greitai darbuotojai paliko patalpas per saugius išėjimus, o už priešgaisrinę saugą atsakingi darbuotojai atliko jiems pavestus veiksmus. Atvykę ugniagesiai pastate rado keturis nukentėjusius darbuotojus, kuriuos sėkmingai išvedė iš pastato ir perdavė medikams bei tęsė gaisro gesinimą. Policijos pareigūnai tuo metu apsaugojo įvykio vietą ir užtikrino gyventojų bei eismo saugumą. Buvo aktyvuotas ESOC, kurio nariai turėjo apsvarstyti Savivaldybės administracijos būtinų paslaugų teikimo gyventojams galimybes, nuspręsti, kur būtų galima įkurti laikinas darbo vietas, kokie žmogiškieji ištekliai ir priemonės yra reikalingi būtinų paslaugų užtikrinimui. ESOC posėdžiui vadovavo Savivaldybės vicemeras Alfredas Juozapavičius.

Po pratybų su tarnybų vadovais buvo aptarta pratybų eiga ir trūkumai. Prieita prie išvados, kad trūkumų ir nesklandumų buvo, tačiau funkcinės pratybos buvo sėkmingos. Savivaldybės meras K. Račkauskis aptarimo pabaigoje paprašė vertintojų, kad jie surašytų griežtas ir tikslias vertinimo išvadas, su kuriomis bus supažindinti visi administracijos darbuotojai, tikintis, kad ateityje tos pačios klaidos nebepasikartos.

Pratybos buvo organizuojamos pagal praėjusiais metais gruodžio mėnesį Savivaldybėje vykusių civilinės saugos stalo pratybų „Gaisras Radviliškio rajono savivaldybės pastate, būtinų paslaugų užtikrinimas gyventojams“ scenarijų.

Meras K. Račkauskis ir administracijos direktorė E. Ivanauskytė dėkoja tarnyboms už pagalbą organizuojant funkcines pratybas, per kurias darbuotojai įgyja praktinių įgūdžių, padedančių apsisaugoti ir apsaugoti kitus ekstremalios situacijos metu.