PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 10 d. 14:07

Radviliškio mokyklos žengia į priekį: atnaujinamos iš privatininkų perimtos valgyklos

Radviliškis

Radviliškio rajono savivaldybės nuotr.

EtapliusŠaltinis: Radviliškio rajono savivaldybė


317750

Rugsėjo 9 dieną Radviliškio rajono savivaldybės meras Kazimieras Račkauskis kartu su Švietimo ir sporto skyriaus vedėju Laisvūnu Vaičiūnu apsilankė Radviliškio Gražinos pagrindinėje mokykloje. Vizito metu jie apžiūrėjo mokyklos valgyklą, kuri per mokinių vasaros atostogas buvo atnaujinta už beveik 40 tūkstančių eurų.

Mokyklos direktorius Egidijus Dailidonis aprodė renovuotas patalpas ir neslėpė, jog visa mokyklos bendruomenė džiaugiasi sutvarkytomis šviesiomis patalpomis, nes iki šiol šios mokyklos valgykla buvo viena iš prasčiausių tarp visų rajono švietimo įstaigų.

Tikisi atnaujinti ir valgyklos baldus

Meras K. Račkauskis, apžiūrėjęs valgyklą, pabrėžė, kad nuo praėjusių metų, kai mokyklos pačios perėmė maisto gamybą iš privačių tiekėjų, pastebimas ženklus vaikų, valgančių mokykloje, skaičiaus augimas, tačiau iš privatininko perimtos valgyklų patalpos atrodė apgailėtinai, nes ilgus metus jos nebuvo atnaujinamos. Todėl rajono valdžia šiemet nepagailėjo lėšų švietimo įstaigų valgykloms suremontuoti, kad vaikai ne tik gautų kokybišką maistą, bet ir valgytų sutvarkytose, jaukiose erdvėse.

Viena iš tokių valgyklų – Radviliškio Gražinos pagrindinėje mokykloje, kuriai atnaujinti rajono politikai skyrė beveik 40 tūkstančių eurų.

„Vaikai praleidžia daug laiko mokykloje, todėl labai svarbu, kad jiems būtų užtikrintos ne tik puikios ugdymo sąlygos, bet ir kokybiškas maitinimas“, – sakė meras.

Mokyklos direktorius E. Dailidonis pasakojo, kad įgyvendinant kitus projektus mokyklai pavyko sutaupyti lėšų, todėl tikimasi, jog už jas pavyks atnaujinti valgyklos baldus, nes senieji jau nusidėvėję ir nepatogūs vaikams.

Meras ragino nenuleisti kartelės

Vizito metu buvo aktyviai domimasi, ar mokiniams patinka naujai ruošiamas mokyklos maistas. Po pokalbių su mokyklos vadovu bei valgyklos darbuotojomis paaiškėjo, kad ne visos naujovės sutinkamos palankiai. Pavyzdžiui, pastebėta, kad vaikai nelabai mėgsta moliūgų sriubos, todėl ji greitai buvo pakeista kitokia sriuba, kurią vaikai renkasi dažniau.

„Radviliškio rajono mokyklos tapo pavyzdžiu kitoms savivaldybėms. Mūsų patirtis rodo, kad savarankiškai organizuojant maitinimą galima ne tik atpiginti patiekalus, bet ir pagerinti maisto kokybę. Vaikai noriai grįžta į mokyklų valgyklas, svarbu kasdien stebėti, kokius patiekalus vaikai noriai renkasi, o kurių nemėgsta, ir nuolat atnaujinti meniu, kad kiekvienas rastų sau tinkamo maisto“, – sakė K. Račkauskis.

Sutvarkyta ir daugiau valgyklų

Gražinos pagrindinės mokyklos valgyklos renovacija yra dalis didesnės iniciatyvos, skirtos pagerinti maitinimo sąlygas visame Radviliškio rajone. Daugiau kaip 38 tūkstančiai eurų buvo skirta ir Radviliškio Vaižganto progimnazijos valgyklos bei virtuvės patalpoms renovuoti. Šiuo projektu siekta užtikrinti geresnes maitinimo sąlygas tiek mokiniams, tiek mokyklos darbuotojams.

Sidabravo gimnazijoje taip pat atlikta valgyklos ir virtuvės renovacija, šiam projektui įgyvendinti skirta beveik 27 tūkstančiai eurų.

Šeduvos gimnazijos pradinukų valgykloje atnaujintos virtuvės patalpos bei įranga. Anksčiau mokiniams maistą reikėjo vežti termosuose, tačiau, renovavus valgyklą ir įsigijus reikiamą įrangą, maistas ruošiamas vietoje. Atnaujinimui skirta apie 30 tūkstančių eurų, o naujos patalpos užtikrina, kad mokiniai galėtų mėgautis šviežiu ir kokybišku maistu.

Atnaujinta pasenusi virtuvių įranga

Rajono švietimo įstaigose buvo ne tik atnaujintos patalpos, bet ir pasenusi virtuvės įranga.

Pavyzdžiui, Baisogalos gimnazijoje už 10 tūkstančių eurų buvo nupirkta nauja konvekcinė krosnis ir elektrinė viryklė, už 1500 eurų – indų plovimo mašina, o už 700 eurų įsigyta nauja mėsmalė. 2 tūkstančiai eurų skirta daržovių valymo mašinai įsigyti. Alksniupių pagrindinės mokyklos valgyklos inventoriui atnaujinti skirta 2,5 tūkstančio eurų.

Vaikų grįžimas į valgyklas – sėkmės istorija

Nuo praėjusių metų, kai Radviliškio rajono mokyklos perėmė maisto gamybą iš privačių tiekėjų, mokyklų maistas ne tik tapo skanesnis, bet ir gerokai atpigo.

Kai kuriose mokyklose mokinių, besinaudojančių valgyklos paslaugomis, skaičius padidėjo net keturis kartus.

Radviliškio rajono patirtis tapo pavyzdžiu kitoms savivaldybėms, kurios atvyksta pasisemti patirties, kaip sugrąžinti mokinius į mokyklų valgyklas ir pagerinti jų mitybą.


Foto galerija: