PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sportas2024 m. Liepos 5 d. 13:40

Radviliškiečių sportininkų pasiekimai ir įgyta patirtis Kroatijoje

Radviliškis

Sporto klubo „Rytų kovotojas“ nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Radviliškio rajono savivaldybė


308020

Birželio 23–30 dienomis Porečo mieste Kroatijoje vyko sportinio (WKF) karatė jaunimo stovykla (Youth Camp), vaikų ir parakaratė turnyras (Youth & Para - Karate Cup) ir Karate1 jaunimo lyga.

Į šias aukšto lygmens varžybas ir stovyklą susirinko 3262 sportininkai iš 70 pasaulio šalių. Kai kuriems sporto klubo „Rytų kovotojas“ sportininkams tai buvo pirmosios tokio lygmens varžybos, kitiems – dar vienos į patirties bagažą. Sporto klubui „Rytų Kovotojas“ ir Radviliškiui pagal Radviliškio rajono savivaldybės sporto projektą „Čempionais ne gimstama, o tampama“ atstovavo pirmąsyk dalyvaujantys Kevinas Kareiva, Katalėja Rybkina, Klaudijus Poškus bei daugiau patirties jaunimo lygoje turintys sportininkai: Rapolas Valčiukas, Ieva Jurpalytė, Erintas Mateliūnas. Varžybose dalyvavo ir radviliškietė sportininkė Melita Mikalevičiūtė, kurios dalyvavimas finansuojamas Radviliškio rajono savivaldybės sporto projekto „Per Aspera Ad Astra“ lėšomis.

Birželio 23–26 dienomis sportininkai dalyvavo treniruočių stovykloje, kurioje turėjo net 5 treniruotes su garsiais karatė pasaulio sportininkais: olimpiniu čempionu kumitė rungtyje Luidžis Busa iš Italijos, olimpine vicečempione kumitė rungtyje Andželika Terliuga iš Ukrainos, olimpiniu vicečempionu kata rungtyje Damianu Kvinteru iš Ispanijos, Pasaulio čempionu kata rungtyje Ali Sofuoglu iš Turkijos, Europos čempionu kumitė rungtyje Andelu Kvesičiu bei Europos čempionato medalininku kumitė rungtyje Ivanu Kvesičiu iš Kroatijos. Šių treniruočių metu sporto žvaigždės dalijosi įvairiais patarimais, pratimais, savo sėkmės paslaptimis ir patirtimi.

Birželio 26 dieną, paskutinę stovyklos dieną, vyko vaikų ir parakaratė turnyras, kuriame dalyvavo Kevinas Kareiva. Džiaugiamasi Kevino sėkme – jam pavyko laimėti bronzos medalį. Pirmoje kovoje jis susitiko su Anglijos šalies sportininku ir įveikė jį rezultatu 2:0. Antroje kovoje Kevinas susitiko su Slovakijos šalies sportininku ir kovai pasibaigus rezultatu 0:0 teisėjų sprendimu laimėjo Kevino varžovas, tačiau nenuleisdamas rankų sportininkas bronziniame finale atkakliai kovėsi su Kosovo šalies sportininku ir laimėjo rezultatu 3:1.

Birželio 28 dieną pasirodė Melita Mikalevičiūtė, kuri pasiekė istorinį rezultatą Lietuvai – ji laimėjo net 6 kovas iš 7 ir parvežė namo bronzos medalį. Pirmoje kovoje sportininkė rezultatu 5:0 įveikė Švedijos atstovę. Toliau Melita susitiko su Maltos sportininke ir sutriuškino ją rezultatu 9:0. Trečia kova prieš čekę baigėsi 4:0 Melitos naudai. Pogrupio finale, ketvirtoje kovoje, Melita užtikrintai įveikė varžybų šeimininkę, kroatę, rezultatu 6:2. Aštuntfinalyje, deja, rezultatu toliau kelią finalo link tęsė prancūzė, kuri tapo šios jaunimo lygos čempione. Tačiau nenuleisdama rankų Melita kovėsi toliau – po įtemptos kovos su itale dėl patekimo į bronzinį finalą išlygino rezultatą (1:1) ir teisėjų sprendimu laimėjo šią kovą. Bronziniame finale sportininkė susitiko su Rumunijos atstove, kuri pasauliniame reitinge tuo metu užėmė antrąją vietą. Tai neišgąsdino Melitos ir ji po įnirtingos kovos laimėjo bronzinį finalą rezultatu 7:4.

Taip pat tą pačią dieną pasirodė ir Erintas Mateliūnas, kuriam tai buvo pirmosios varžybos 16–17 m. amžiaus kategorijoje. Deja, jam šįsyk pirmoje kovoje teko pripažinti varžovo pranašumą, tačiau tai tik kelio pradžia naujoje kategorijoje, sportininko neabejotinai laukia dar daug pasiekimų ateityje. Šeštadienį, birželio 29 d., 14–15 m. amžiaus kategorijoje pasirodė Ieva Jurpalytė, kuri užtikrintai laimėjo dvi kovas. Pirmoje kovoje sportininkė susitiko su Italijos sportininke ir laimėjo rezultatu 4:0. Antroje kovoje Ieva visiems žiūrovams parodė, kaip reikia kovoti iki galo ir nepasiduoti, tai buvo išties azartiškas reginys. Nors sportininkė kovą prieš bulgarę buvo bepralošianti, ji paskutinėmis sekundėmis atliko lemtingą smūgį, kuris pelnė jai pergalę rezultatu 8:7. Trečioje kovoje Ieva rezultatu 1:4 pralaimėjo vokietei ir nebetęsė kelio medalio link.

Paskutinę varžybų dieną rungėsi net trys Radviliškiečiai. Ryte pirmasis į aikštelę žengė Rapolas Valčiukas – jis dalyvavo kata rungtyje. Rapolas pralaimėjo pirmoje kovoje, bet įgavo naudingos patirties ir žinių reikalingų tobulėjimui ir pasiruošimui artėjančioms varžyboms. Toliau pasirodė pirmąsyk dalyvaujantis Klaudijus Poškus ir jis, nors krito pirmoje kovoje, spinduliavo užsidegimu, kovingumu ir kovą prieš italą baigė rezultatu 2:7. Paskutinioji dalyvavo Katalėja Rybkina, kuri taip pat debiutavo tokio masto varžybose. Kova prieš Saudo Arabijos kovotoją buvo išties įtempta ir azartiška, tačiau surinkusi paskutinį įspėjimą Katalėja buvo diskvalifikuota ir gavo naują gyvenimišką pamoką. Jaunesniesiems sportinikams tai tik didaus kovotojo kelio pradžia ir jų kovingumas, užsispyrimas, ryžtas bei noras rodo, jog jie auga tikrais kovotojais.