PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 9 d. 12:56

R. Žemaitaitis neblaivią vairavusią partietę ragina trauktis iš rinkimų

Lietuva

Remigijus Žemaitaitis (ELTA / Žygimanto Gedvilos nuotr.) ir Gitana Markovičienė (ELTA / Dainiaus Labučio nuotr.)

Dominykas BiržietisŠaltinis: BNS


317544

„Nemuno aušros“ lyderis Remigijus Žemaitaitis neblaivią vairavusią partijos narę Gitaną Markovičienę ragina trauktis iš rinkimų, tačiau kol kas neaišku, ar tai įmanoma.

„Sutarėme, kad ji parašytų prašymą Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK), kad ją išbrauktų iš rinkimų sąrašų už tokį elgesį“, – BNS pirmadienį sakė R. Žemaitaitis.

„Sprendimas yra jos rankose, bet kiek dabar aiškinamės, iki rugsėjo 3 dienos tokį prašymą (VRK – BNS) galėjo patenkinti, jeigu iki rugsėjo 3 dienos nepateiki dėl išbraukimo iš sąrašų, reiškia, lieki“, – kalbėjo partijos lyderis.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad G. Markovičienė liks „Nemuno aušros“ sąraše, politikas teigė, kad „įstatymas toks yra“.

„Patekus į Seimą reikia keisti Rinkimų kodekso nuostatą, kad jeigu žmogus nori, net ir rinkimų dieną turi teisę pasitraukti iš kandidatų“, – pažymėjo R. Žemaitaitis.

VRK yra nustačiusi, kad rinkimuose dalyvaujančios politinės jėgos ar kandidatai pareiškinius dokumentus gali atšaukti iki rugsėjo 3 dienos.

Tačiau paskutinė diena, kai VRK priima sprendimą registruoti kandidatus arba jų neregistruoti, yra rugsėjo 12-oji.

Kaip BNS nurodė VRK atstovė Indrė Ramanavičienė, sprendimas registruoti kandidatus Seimo rinkimuose priimtas rugsėjo 5 dieną, tačiau ikiteisminio tyrimo pradėjimas gali būti priežastimi naikinti kandidato registraciją.

„Rinkimų kodeksas nurodo, kad viena iš priežasčių panaikinti kandidato registravimą gali būti faktas apie jam pradėtą ikiteisminį tyrimą. Kandidatą iškėlusi politinė partija gali kreiptis į VRK ir pateikti prašymą dėl kandidato registracijos panaikinimo, ir komisija posėdyje priima atitinkamą sprendimą“, – sakė I. Ramanavičienė.

Jos teigimu, iki pirmadienio popietės VRK iš politinės partijos „Nemuno aušra“ nebuvo gavusi jokio prašymo dėl G. Markovičienės.

„Tokiu atveju, jeigu kandidato registracija panaikinama, kitų kandidatų sąrašo numeriai nepasislenka, iš rinkimų pasitraukusio kandidato skaičiaus tiesiog nebelieka sąraše“, – pažymėjo VRK atstovė.

Vertindamas partietės poelgį, R. Žemaitaitis tvirtino kiekvieną turint suprasti, kad „išgėrei, imk taksi ir su taksi važiuok“.

„Aišku, svarbu, kad bent jau nepabėgo, kaip ji aiškina“, – sakė politikas.

G. Markovičienė „Nemuno aušros“ daugiamandatės apygardos sąraše įrašyta aštuntu numeriu, ji taip pat kandidatuoja vienmandatėje Petrašiūnų-Girčiupio apygardoje Kaune.

Policijos departamento duomenimis, rugsėjo 3-iąją, apie 17.30 val., neblaivios moters vairuotas automobilis „Mercedes-Benz“ kliudė Iniciatorių gatvėje Kaune stovėjusį automobilį „Ford“ ir pasišalino iš įvykio vietos.

Netrukus grįžusiai vairuotojai nustatytas vidutinis 2,39 promilės girtumas, pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vairavimo neblaiviam.

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis BNS patvirtino, kad automobilį vairavo G. Markovičienė.