PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Alfa2024 m. Liepos 7 d. 16:56

R. T. Erdoganas sako, kad bet kuriuo metu gali pakviesti Sirijos prezidentą atvykti į šalį

Lietuva

Pexels.com nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


308199

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sekmadienį pareiškė, kad bet kuriuo metu gali pakviesti savo kolegą iš Sirijos Basharą al Assadą apsilankyti šalyje.

Ankara ir Damaskas santykius nutraukė 2011 metais po to, kai Sirijoje prasidėjo pilietinis karas.

Šie Turkijos prezidento komentarai buvo išsakyti po praėjusią savaitę centrinėje Anatolijos dalyje įvykusio minios siautėjimo prieš sirų valdomas įmones ir nekilnojamąjį turtą.

„Kvietimą [Assadui] galime išsiųsti bet kuriuo metu“, – žurnalistams sakė prezidentas. R. T. Erdoganą citavo Turkijos oficialioji naujienų agentūra „Anadolu“ ir kitos žiniasklaidos priemonės.

Prieš daugiau nei dešimtmetį, prasidėjus smurtiniam konfliktui, kilusiam po žiauraus susidorojimo su taikiais protestuotojais, Turkija siekė nuversti B. al Assado režimą ir rėmė Sirijos prezidento valdymui besipriešinančius sukilėlius.

Tačiau pastaruoju metu Turkija ėmė dėti pastangas, kad užkirstų kelią tam, ką R. T. Erdoganas 2019-aisiais įvardijo kaip terorizmo koridorių Šiaurės Sirijoje.

Jis taip pat ne kartą užsiminė apie galimybę persvarstyti savo santykius su Sirijos prezidentu, jo vyriausybei siekiant saugaus ir savanoriško sirų pabėgėlių grįžimo.

Kalbėdamas su žurnalistais R. T. Erdoganas nurodė, kad kai kurie lyderiai, įskaitant Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, pasiūlė tarpininkauti susitikimui su B. al Assadu Turkijoje.

„Dabar pasiekėme tokį lygį, kad kai tik Basharas al Assadas žengs žingsnį gerindamas santykius su Turkija, mes jam parodysime tokį patį požiūrį“, – pridūrė prezidentas.