PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Birželio 28 d. 14:17

R. Morkevičiaus nužudymo byla atidėta neatvykus nukentėjusiems, prašoma pratęsti suėmimą

Kaunas

Bušido turnyro dalyvis Remigijus Morkevičius. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

Dominykas BiržietisŠaltinis: BNS.LT


307003

Kauno apygardos teisme kovotojo Remigijaus Morkevičiaus nužudymo bylos nagrinėjimas penktadienį atidėtas neatvykus dviem nukentėjusiesiems, prokuroras kaltinamajam estui Imre Arakas (Imrė Arakas) prašo pratęsti suėmimą.

Posėdyje dalyvavo valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Gintautas Tamulionis, du kaltinamojo I. Arako gynėjai, nuotoliniu būdu buvo prisijungusi nukentėjusioji R. Morkevičiaus draugė ir sūnaus motina Raimonda Orvydaitė.

Du nukentėjusieji į posėdį neatvyko. Anot prokuroro, byla negali būti pradėta nagrinėti be jų dalyvavimo.

„Mano manymu, pradėti bylos nagrinėjimo negalime jiems nedalyvaujant, (…) reikia nukentėjusiuosius kviesti į sekantį teismo posėdį“, – sakė G. Tamulionis.

Vienas iš kaltinamojo gynėjų nagrinėjimą prašė atidėti, nes asmuo nėra gavęs išversto kaltinamojo akto.

Teisėjas Giedrius Endriukaitis jam pritarė: „Kaip matyti iš bylos medžiagos, byla buvo perduota į teismą neišvertus kaltinamojo akto kaltinamajam suprantama kalba.“

Prokuroras taip pat paprašė teismo pratęsti I. Arakui kardomąją priemonę – suėmimą, kuris galioja iki liepos 4 dienos.

„Teismas pagarsino pagrindus, kuriais yra skirtas suėmimas, vėliau jis buvo pratęstas ne kartą kaltinamajam. Manau, tie pagrindai nėra išnykę. Manau, kad suėmimo terminas turi būti pratęstas. (…) Maksimaliam terminui prašyčiau pratęsti, trijų mėnesių laikotarpiui“, – posėdyje kalbėjo G. Tamulionis.

Kaltinamasis šiam prašymui neprieštaravo.

I. Arakas buvo patalpintas teismo salės „narve“, į žurnalistų klausimus prieš posėdį jis neatsakinėjo. Posėdyje dalyvavo su vertėja, ji vertė jo pasisakymus iš anglų kalbos į lietuvių.

Kito teismo posėdis byloje numatytas rugsėjo 13-ąją, jame planuojama pagarsinti kaltinamąjį aktą, išklausyti I. Arako parodymų.

Bylą nagrinėja teisėjų kolegija, sudaryta iš G. Endriukaičio, Juditos Sungailaitės ir Daivos Jankauskienės.

Kaltinamojo gynėjas Gediminas Bukauskas žurnalistams teigė, kad jo klientas pripažįsta kaltę dėl jam inkriminuojamų veikų.

„Visiškai prisipažįsta. Nurodė (užsakovus, motyvus – BNS), išgirsite teismo posėdyje, sekančiame posėdyje pasirengęs viską papasakoti“, – kalbėjo advokatas.

Klausiamas, kodėl neteisiami nužudymo užsakovai, jis tvirtino, kad tyrimas dar tęsiamas ir teisėsauga „matyt, dar ne iki galo viską išsiaiškino“.

„Mano ginamasis žino labai ribotai. Jis gavo užsakymą ir (…) atliko šituos veiksmus. (...) Jis viską detaliai papasakojo ir detaliai parodė Kaune“, – sakė G. Bukauskas, pridūręs, kad I. Arakas įvardijo ir už nužudymą jam sumokėtą sumą, bet ją taip pat ketina pagarsinti kitame posėdyje.

Ši byla teismui perduota birželio viduryje, teisėsaugai atlikus ikiteisminį tyrimą dėl pasikėsinimo nužudyti G. Z. ir R. Morkevičiaus nužudymo.

Kaip anksčiau skelbė Generalinė prokuratūra, 2016 liepą į nukentėjusįjį G. Z. šauta iš ginklo su duslintuvu, tačiau jis išgyveno pagalbą suteikus greitosios pagalbos medikams. Tų pačių metų gruodį R. Morkevičius prie savo namų nužudytas automatiniu šaunamuoju ginklu.

Tiriant abu šiuos nusikaltimus įtarta, kad jų vykdytojas gali būti Estijoje penkis kartus teistas šios šalies pilietis I. Arakas.

Anot prokuratūros, po apklausų ir susipažinimo su tyrimo duomenimis I. Arakas pripažino savo kaltę dėl abiejų jam inkriminuojamų nusikaltimų.

Europos teisėsaugai žinomas I. Arakas sulaikytas 2017 metais Airijoje, kai rengėsi nužudyti vieną žinomą airių nusikalstamo pasaulio atstovą.

2018-ųjų gruodį Airijos teismas jį pripažino kaltu ir skyrė šešerių metų laisvės atėmimo bausmę. Atlikęs bausmę Airijoje, pernai sausį estas perduotas Lietuvos teisėsaugai baudžiamajam persekiojimui už Lietuvoje padarytus nusikaltimus.

Baudžiamasis kodeksas už nužudymą numato kalėjimą nuo 8 iki 20 metų arba laisvės atėmimą iki gyvos galvos, o už neteisėtą disponavimą šaunamaisiais ginklais – baudą, laisvės apribojimą, areštą arba laisvės atėmimą iki penkerių metų.