PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 1 d. 16:01

R. Liubajevas prognozuoja, kad rudenį migracijos srautai pasienyje suintensyvės: priklausys nuo Lukašenkos noro „nubausti“

Lietuva

Rustamas Liubajevas. BNS/Fotobankas nuotr.

Martyna PikelytėŠaltinis: ELTA


316438

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas prognozuoja, kad rudens pradžioje migracijos srautai Lietuvos pasienyje su Baltarusija gali suintensyvėti. Tačiau, anot jo, neteisėtai sieną kertančiųjų skaičius ir judėjimo kryptis yra Aliaksandro Lukašenkos režimo rankose.

„Visą laiką rudenį, rugsėjo-spalio mėnesiais, migracijos srautai didėja, tokia yra bendra tendencija. Nes žiemą, kaip rodo ir mūsų patirtis, tie srautai mažėja dėl oro sąlygų, migrantams sunkiau patekti į Lietuvą. Tad dabar prognuozuotume augimą“, – Eltai teigė R. Liubajevas.

„Srautai bet kada gali išaugti, tačiau europinė praktika būna, kad vasarai baigiantis, pirmomis rudens dienomis srautai auga. Ir organizatoriai, ir patys migrantai nori išnaudoti galimybę dar pakankamai saugiai, kol oro sąlygos yra palankios, patekti į Europos Sąjungą (ES)“, – akcentavo jis.

Visgi, VSAT vadas sako, jog tokios prognozės gali ir neišsipildyti, nes, pasak jo, migrantų srautus kontroliuoja Kremliaus ir A. Lukašenkos režimai.

„Labai sunku pasakyti ir prognozuoti, nes visa hibridinė ataka organizuojama dirbtinai Lukašenkos režimo. Bet kada tie srautai gali būti nukreipti į mūsų valstybę ir tada turėsime migrantus prie savo sienos su Baltarusija. Taip kad 100 proc. pasakyti, kokia bus situacija spalio mėnesį – labai sudėtinga. Viskas priklausys nuo politinės situacijos ir Lukašenkos, Kremliaus režimų noro „nubausti“ vieną ar kitą mūsų regiono ES valstybę“, – dėstė jis.

VSAT veiklos prioritetas: sienos su Rusija apsaugos stiprinimas

Dar balandį paskelbus apie siekį stiprinti Lietuvos sieną su Rusija, R. Liubajevas tikina, kad ši užduotis yra vienas iš VSAT veiklos prioritetų. Pasak jo, šiame ruože jau ir dabar buvo atnaujinta dalis pasienio stebėjimo sistemų.

„Lietuvos su Rusijos sienos apsaugos stiprinimas yra mūsų šių metų veiklos prioritetas. Mes jau nemažai nuveikėme, skyrėme papildomas pajėgas sienai saugoti, bus atnaujinamos sienos stebėjimo sistemos, vyks infrastruktūros kūrimas pasienyje. Kartu su kariuomene dirbame dėl kontrmobilumo priemonių ir fortifikacijos. Vertinant bendrą politinį kontekstą, nors dabar ten nefiksuojame didelių pažeidimų, ta siena yra vienas iš mūsų veiklos prioritetų“, – pabrėžė VSAT vadas.

ELTA primena, kad pastaruoju metu vėl išaugus migrantų, bandančių neteisėtai kirsti valstybės sieną, srautams Latvijoje, kaimyninei valstybei padeda Lietuvos ir Estijos pasieniečiai.

Šiais metais Latvija fiksavo beveik 3,5 tūkst. neteisėtų migrantų. Tuo metu į Lietuvą per pirmus šešis šių metų mėnesius iš Baltarusijos neleista patekti kiek daugiau kaip 350 kartų.