REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Birželio 6 d. 11:52

R. Karbauskis: mažas rinkėjų aktyvumas suteikia šansų konservatoriams laimėti

Lietuva

Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

Martyna PikelytėŠaltinis: ELTA


303739

Pilietinę valią rinkimuose į Europos Parlamentą (EP) išreiškęs ir savo vadovaujamą partiją palaikęs Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis tikina, kad mažas rinkėjų aktyvumas konservatoriams suteikia šansų laimėti daugiau mandatų.

„Abejonių nekyla, balsavau už LVŽS“, – Eltai teigė Kaune balsavęs R. Karbauskis.

„Liūdina šiek tiek aktyvumas žmonių. Jis yra gerokai mažesnis nei prezidento rinkimuose, kas daro prognozę, jog ir bendras aktyvumas bus gerokai mažesnis. Tada aišku, kad, skirtingai nei prezidento rinkimuose, konservatoriai turi pakankamai neblogą šansą. Gaudami labai mažą procentą Lietuvos gyventojų palaikymo gali net ir laimėti rinkimus“, – pridūrė jis.

G. Landsbergio nematytų kaip eurokomisaro

Kaip skelbta anksčiau, įtakingas leidinys „Politico“ neseniai paskelbė potencialius kandidatus į naujuosius Europos Komisijos (EK) narius, tarp kurių yra minimas ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Savo ruožtu R. Karbauskis mano, kad tokia kandidatūra būtų tragiška ir Lietuvai, ir Europai.

„Andrius Kubilius norėtų, kad Europa turėtų naują gynybos komisarą ir juo taptų Gabrielius Landsbergis. Tai būtų tragiška perspektyva ir Lietuvai, ir Europai. Europa net nesupranta, kad šis žmogus ne tik neapginti gali, bet ir išprovokuoti bet ką“, – aiškino „valstietis“.

„Mes visais būdais blokuosime Europoje Gabrieliaus Landsbergio tapimą komisaru. Jis šių pareigų negali užimti dėl savo charakterio ir dėl savo būdo“, – pridūrė jis.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.

ELTA primena, kad šiemet į EP kandidatų sąrašus kelia 14 politinių partijų ir viena koalicija.

Iš viso rinkimuose į EP teisę balsuoti turi 2 386 422 rinkėjai. Į rinkėjų sąrašą yra įtraukti rinkėjai, kurie yra deklaravę savo gyvenamąją vietą Lietuvoje arba užsiregistravo balsuoti užsienyje.

Palyginti su 2019 metų rinkimais į EP, šiemet rinkėjų skaičius sumažėjo 4,2 proc., tai yra 104 120 rinkėjų.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, per dvi išankstinio balsavimo dienas EP rinkimuose iš viso balsavo daugiau nei 52 tūkst. rinkėjų. Tai yra 2,2 procento nuo bendro visų rinkėjų skaičiaus.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA