PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Spalio 2 d. 10:38

Pusei gyventojų atmetant Regionų ministerijos idėją, Prezidentūra akcentuoja likusią dalį

Lietuva

Prezidentūra. / Marius Morkevičius/ELTA

BNS.LTŠaltinis: BNS.LT


321603

Pusei Lietuvos gyventojų manant, kad šalies vadovo Gitano Nausėdos pasiūlyta Regionų ministerija nėra reikalinga, Prezidentūra akcentuoja likusią gyventojų dalį ir ragina partijas ieškoti sutarimo šiuo klausimu.

Remiantis BNS užsakymu atlikta „Vilmorus“ apklausa, 51,3 proc. respondentų galvoja, kad tokia ministerija nereikalinga. Tuo metu penktadalis – 21 proc. – šalies piliečių mano, kad tokia ministerija reikalinga. Dar beveik trečdalis – 27,7 proc. – respondentų nuomonės šiuo klausimu neturi.

„Jūsų cituojami apklausos rezultatai rodo, kad vienai iš Prezidento pasiūlytų idėjų pusė apklaustų Lietuvos gyventojų nesako „ne“, vadinasi, yra jai atviri“, – BNS trečiadienį komentavo Prezidentūra.

„Toks visuomenės nuomonės pjūvis šiuo metu yra optimalus tam, kad dėl prezidento įvardinto strateginio Lietuvos tikslo būtų toliau tariamasi, kad partijos toliau ieškotų sutarimo, kokiais būdais mažinti šalyje regioninę atskirtį. Prezidentas ir toliau kviečia aktyviai diskutuoti, kokiu būdu ir kokiais įrankiais galima užtikrinti tolygesnį šalies vystymąsi“, – teigė ji.

Šalies vadovas Regionų ministerijos steigimo idėją pasiūlė rugsėjo viduryje vykusiame Regionų forume. Anot jo, tokia ministerija rūpintųsi regioninės politikos formavimu, regioninių tarybų ir savivaldos savarankiškumo didinimu bei nacionalinio lygmens koordinavimu tarp ministerijų.

Prezidentūros teigimu, forumo metu šalies vadovas taip pat pabrėžė, kad valstybė turi ieškoti būdų investuoti į regionus, o ne tik kviesti verslą to imtis.

„Reikia užkirsti kelią švietimo, sveikatos ir kitų paslaugų optimizacijai, taip pat pradėti galvoti kaip viešojo sektoriaus darbo vietas paversti regionams naudingu ištekliumi, kuriuo nusipelnė naudotis visi“, – teigiama komentare.

G. Nausėda taip pat pasiūlė kalbėti apie didesnę šalies decentralizaciją. Pasak jo, centrinė valdžia turi labiau dalintis funkcijomis ir finansais.

„Vietos valdžios politikai geriausiai supranta, ko reikia jų regionuose gyvenantiems žmonėms, todėl jie turi būti įgalinti dirbti ne tik savo mieste ir savivaldybėje, bet ir regioninių lygmeniu – valstybė turi pradėti labiau pasitikėti regionais“, – nurodoma komentare.

Prezidentui iškėlus Regionų ministerijos idėją, premjerė Ingrida Šimonytė ir vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigė, kad reikėtų žiūrėti plačiau ir galvoti apie Viešojo valdymo ministerijos kūrimą.

Tuo metu Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė teigė atsargiai vertinanti šį sumanymą, o Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tokį siūlymą vadino labiau parodomuoju.