PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 20 d. 18:05

Puiki žinia: mokinių skaičius Šiauliuose toliau auga

Šiauliai

Šiaulių kultūros centro archyvo nuotr.

Vitalis LebedisŠaltinis: Šiaulių miesto savivaldybė


314729

Miesto švietimo darbuotojai intensyviai ruošiasi artėjantiems naujiems mokslo metams. Kai kuriose ugdymo įstaigose dar vyksta remonto darbai, ieškoma reikalingų mokytojų, formuojamos klasės. Gera žinia miestui, mokinių skaičius bendrojo ugdymo mokyklose toliau auga.

Šiaulių miesto savivaldybės spaudos konferencijoje pristatyta, kaip miestui sekasi ruoštis naujiems mokslo metams. Švietimo skyriaus vedėja Edita Minkuvienė informavo, kad miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigų duris šį rugsėjį turėtų praverti 3 912 mažųjų šiauliečių. Lopšeliuose-darželiuose ugdysis ir beveik 140 Ukrainos mažylių.

Priešmokyklinis ugdymas vyksta ir darželiuose, ir mokyklose, priešmokyklinukų skaičius – 1 143 (pernai buvo 1 130), bus suformuotos 66 priešmokyklinio ugdymo grupės.

Bendrojo ugdymo mokyklose (1-12 klasės) ir toliau auga mokinių skaičius. Planuojama, kad vien miestui pavaldžias mokyklas lankys 14 113 mokinių (pernai – 13 771). Skaičius būtų dar didesnis pridėjus privačių, valstybinės ir ukrainiečių mokyklų mokinius. Gimnazijose mokysis 4 553 gimnazistai (217 mokinių daugiau nei pernai). Auga ir progimnazijos, jose šiemet ugdysis 8 530 mokiniai. Pradinės miesto mokyklos yra dvi, jose mokysis 570 vaikų.

Šiauliuose, kaip ir kituose miestuose bei miesteliuose, dar ne visos mokyklos yra suformavę reikiamą mokytojų kolektyvą. Vykdomi konkursai į 27 laisvas vietas. Labiausiai trūksta ikimokyklinio ugdymo pedagogų – 10-ies, ieškomi 4 mokytojų padėjėjai. Neformaliojo švietimo įstaigos įdarbintų 6 pedagogus. Mokyklose trūksta dar dviejų matematikos mokytojų, taip pat – spec. pedagogo, logopedo, chemijos, vokiečių ir rusų kalbų mokytojų. Įstaigų vadovai bando surasti reikiamus specialistus, jei nepavyks, papildomos pamokos bus siūlomos šiuo metu dirbantiems mokytojams. Rugsėjo 5 dieną Šiaulių miesto taryboje bus svarstoma mokytojų pritraukimo programa.

Švietimo skyriaus vedėja Edita Minkuvienė. V. Lebedžio nuotr.

Pasak Švietimo skyriaus vedėjos, šią vasarą ugdymo įstaigose vyko išties daug atnaujinimo ir remonto darbų.

Dėl „Santarvės“ gimnazijoje įgyvendinamo modernizavimo projekto, jos bendruomenė kelsis į kitas patalpas. Didelės apimties rangos darbai pradėti ir Ragainės progimnazijoje, tad visus metus ugdymo procesas bus organizuojamas kitur. Abi mokyklos mokiniams ir jų tėvams svarbią informaciją skelbia savo interneto svetainėse. Darbai iki rugsėjo nebus baigti lopšelyje-darželyje „Ežerėlis“, tad mėnesiui ar dviem darželis išsikels į Pabalių mikrorajone esančias buvusios jaunimo mokyklos patalpas. Didždvario gimnazijos gimnazistai naujus mokslo metus galės pradėti savo pastate, likę darbai nebetrukdys ugdymo procesui. Dar remontuojama ir dalis sporto salių, tikimasi, kad spalio mėnesį jos jau atvers duris.

Pasak E. Minkuvienės, šį rugsėjį startuoja bandomasis projektas „Saugi mokykla“. Kaip žinoma, yra atvejų visoje Lietuvoje, kai mokiniai mokyklose jaučiasi nesaugūs, fiksuotas psichotropinių medžiagų vartojimas, būna patyčių ar smurto apraiškų. Todėl mąstoma, kaip sustiprinti saugumą, kad vaikai būtų saugūs, kada jie yra ugdomi mokykloje. Bandomasis projektas „Saugi mokykla“ vyks keturiose progimnazijose (7-8 klasės yra vertinamos kaip rizikingiausias laikotarpis vaiko raidoje) – „Juventos“, „Rasos“, Salduvės ir Zoknių mokyklose. Siekiant užtikrinti saugia ugdymo aplinką, bus ribojamas pašalinių asmenų patekimas į mokyklas. Daugelio mokyklų teritorijos yra aptvertos ir miestiečiams teks priprasti, kad teritorijų varteliai pamokų metu bus rakinami. Lauke ir viduje bus įrengiamos papildomos stebėjimo kameros, į mokyklos pastatą bus patenkama tik su pažymėjimais. Numatyta įrengti metalo, dūmų detektorius, vyks psichotropinių ir tabako medžiagų prevencinės priemonės. Savivaldybės ir valstybės lygmeniu tobulinami ir ugdymo procesą reglamentuojantys teisės aktai.

„Pagal amžiaus tarpsnius koreguojame mokymo sutartis, esame parengę pavyzdines jų formas, kurios galės būti taikomos ne tik projektą vykdysiančiose, bet visose miesto švietimo įstaigose. Taip pat yra parengtos ir pavyzdinės mokinio taisyklės, jos irgi rekomenduojamos visoms mokykloms“, – komentavo E. Minkuvienė.