PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 14 d. 14:45

Programavimo kursai: mitai ir realybė

Lietuva

Pixabay.com nuotr.

EtapliusŠaltinis: Etaplius.LT


301148

Technologijų sritis, programavimas ir su tuo susiję mokymai šiuo metu susilaukia išties nemažo dėmesio. Ši sritis vilioja plačiomis karjeros galimybėmis, patraukliais atlyginimais, nuotolinio darbo patogumu ir kitais privalumais. Tačiau, kaip ir daugelis populiarių dalykų, technologijos, programavimas ir šios sferos mokymai jau pamažu apipinami mitais ir įvairiais įsivaizdavimais, kurie ne visados būna teisingi.

Tad pamėginkime apžvelgti dažniausiai pasitaikančius mitus, susijusius su tokiais dalykais kaip technologijos, programavimas ar programavimo kursai, ir įvertinti, kiek šiuose mituose ir stereotipuose yra tiesos, o kiek – klaidingų įsivaizdavimų.

Norint programuoti, reikia išmanyti matematiką ir būti linkusiam į tiksliuosius mokslus.

Matematinis mąstymas technologijų pasaulyje iš tiesų gali pasitarnauti. Programavime itin svarbu aiškumas, konkretumas, gebėjimas tiksliai formuluoti nurodymus.

Tačiau tam pakanka absoliučių pagrindų, kuriuos mes visi veikiausiai turime, o platesni matematiniai gebėjimai visiškai nebūtini. Daug svarbiau yra loginis mąstymas ir problemų sprendimo įgūdžiai, gebėjimas suskaidyti užduotį į smulkesnius etapus arba noras to išmokti. Tad programuotojo keliu tikrai galima žengti sėkmingai net ir tuo atveju, jei mokykloje toli gražu nebuvote matematikos pirmūnai.

Išmokti programuoti yra labai sunku.

Programavimas – įgūdis, kuriam įvaldyti iš tiesų reikia nemažai laiko, pastangų ir elementarios praktikos. Tačiau programuoti išmokti gali visi, kam nestinga smalsumo, kantrybės ir nusiteikimo.

Be to, labai daug priklauso ir nuo pasirinktos kalbos bei individualių savybių. Tarkime, išmokti kokių programavimo kalbų kaip Java iš tiesų gali būti sudėtingiau. O jei labiau domina vizualūs, estetiniai ir kūrybiniai aspektai, tačiau pasirinksite, pavyzdžiui, PHP, Python ar Back-End studijas, mokytis taip pat gali būti gerokai sunkiau. Kita vertus, yra studijų, kuriose „gryno“ programavimo labai nedaug, o pateikiamą medžiagą įsisavinti išties nesudėtinga. Štai SEO specialistams, Web dizaineriams ar dirbantiems su turinio valdymo sistemomis pakanka tik perprasti programavimo pagrindus.

Technologijų srityje yra daug nuobodulio ir mažai kūrybiškumo.

Tiesą pasakius, programavimas gali būti netgi labai kūrybiška veikla. Juk jis suteikia galimybių įgyvendinti savo idėjas, o dirbant nuolat ieškoma netradicinių išeičių ir problemų sprendimo būdų. Žinoma, programavime be galo svarbus atidumas, dėmesys detalėms, kruopštumas ir sistemiškumas, tačiau tai jokiu būdu neprieštarauja kūrybiškumui. O jei dar pasirinksite tokias sritis kaip Front-End, Web dizainas, SEO ar panašias, kūrybiškumas bus neatsiejama jūsų darbo dalis.

Mokytis programuoti yra brangu.

Įsigyti kokybiškus mokymus gali būti tikrai nepigu. Tačiau tai yra labai reikšminga investicija į savo ateitį. Be to, šiandien egzistuoja daugybė galimybių, galinčių palengvinti ar visai nuimti mokėjimo naštą. Programavimo kursai gali būti visiškai finansuojami Užimtumo tarnybos, taip pat galimą gauti visą ar dalinį finansavimą dalyvaujant kituose mokymąsi skatinančiuose projektuose. Be to, už mokymus dažnu atveju galima mokėti išsimokėtinai arba juos jau pabaigus. Na, o papildomam savarankiškam mokymuisi medžiagos internete galima rasti nemokamai arba už nedidelę kainą.

Dirbtinis intelektas atims programuotojų darbus.

Dirbtinio intelekto revoliucija kelia nerimą daugeliui, tačiau jau dabar aiškėja, kad mokantys susikalbėti su technologijomis ir dirbtinį intelektą paversti ne konkurentu, o pagalbininku darbo tikrai nestokos. Atvirkščiai – jiems atsivers naujų galimybių, o kasdienės užduotys taps lengvesnės.

Programavimo kursai nepadės susirasti darbo.

Vien patys mokymai darbo vietos ar užsakymų dar tikrai negarantuoja. Tačiau noras, individualios pastangos ir užsispyrimas visados atsiperka. Svarbiausia – nuolatos mokytis, neprarasti entuziazmo ir smalsumo. Žinoma, mokymuose neretai taip pat įgyjama ir programuotojo darbui reikalingų vadinamųjų soft skills, o dėstytojai pasidalija patarimais ir gudrybėmis, padedančiomis greičiau pakliūti į darbo rinką.

Technologijų sritis yra labai siaura.

Šiandien technologijos apima vos ne kiekvieną mūsų gyvenimo aspektą. Tad IT srities mokymuose įgytos žinios taip pat gali būti pritaikomos labai plačiai. Net ir jei kardinaliai profesijos nepakeisite, naujos žinios ar įgūdžiai gali būti pritaikyti esamoje veiklos srityje ir prisidėti prie geresnių rezultatų bei įvertinimo.

Programuotojo darbas labai vienišas.

Tai labai gajus stereotipas – neretai programuotoją vis dar matome kaip žmonių bijantį moksliuką. Tačiau šiandien programuotojo darbas yra tiesiog neatsiejamas nuo efektyvios komunikacijos, tad bendravimo darbuojantis tikrai nestinga, ypač jei darbuojamasi prie didesnių projektų. Bendrauti prisireikia tiek dirbantiems įmonėje, tiek besidarbuojantiems savarankiškai. Galima netgi sakyti, kad programuotojo darbas – toks, kuriame pavyksta išlaikyti idealų balansą tarp individualaus darbo ir darbo komandoje.

Daugiau Fasttrack.lt

Reklama