PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Rugsėjo 7 d. 18:15

Profesorė I. Minelgaitė apie sveiką gyvenseną: „Judėjimas – būtina geros savijautos sąlyga“

Lietuva

Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas spaudai


317240

Islandijos universiteto profesorė, mokslų daktarė ir Lietuvos garbės konsulė Islandijoje Inga Minelgaitė savo veiklumu ir įtemptu gyvenimo ritmu įkvepia kone kiekvieną moterį. Visgi, veikli moteris nepamiršta pasirūpinti gera savo savijauta, todėl laisvu laiku sportuoja, aktyviai užsiima mėgstamomis veiklomis. Be to, įsitraukia į įvairias labdaringas, socialines iniciatyvas, kurios, anot jos, leidžia pajusti gyvenimo prasmę ir pilnatvę.

Viskas prasideda nuo tinkamo pavyzdžio

I.Minelgaitė sako, kad sveikos gyvensenos rutiną turime susikurti patys, atsižvelgdami į savo poreikius ir fizinę būklę.

„Mano mama visuomet sveikai gyveno: sveikai maitinosi, netgi, žiemą maudydavosi eketėse. Ji net ir dabar rodo gerą pavyzdį ne tik man, bet ir mano vaikams – savo anūkams. Taigi, visada turėjau gerą pavyzdį, kurį suaugus buvo lengva priimti kaip inspiraciją. Apskritai manau, kad sveikos gyvensenos kelią turime pasirinkti kiekvienas individualiai“, – sako profesorė.

Sportas jai – puiki priemonė prasmingai ir gerai praleisti laiką su brangiais žmonėmis.

„Šiais metais su savo jaunėliu sūnumi buvau pradėjusi lankyti aikido treniruotes. Nors ir teko pripažinti, kad vidumi šiai sporto šakai dar nesu pasiruošusi, mane ji labai žavi. Visai nesenai su vyresnėliu pradėjome lankyti teniso užsiėmimus. Jis šiais metais baigia mokyklą, todėl labai džiaugiuosi, kad atradome šį turiningą laisvalaikio praleidimo būdą“, – pasakoja pašnekovė.

Moteris atskleidžia, kad visai nesenai „pasimatavo“ dar vieną širdžiai artimą pomėgį – bėgimą.

„Visuomet su susižavėjimu žiūrėdavau į ypač ilgas distancijas bėgančius bėgikus. Man bėgimas yra tikras ištvermės ir fizinio pasiruošimo reikalaujantis pavyzdys. Tik nesenai keletą kartų bėgimą išbandžiau ir pati, todėl norėčiau jį bent kartą per savaitę įtraukti į savo judėjimo rutiną“, – atskleidžia I.Minelgaitė.

Islandijos universiteto profesorė užsimena, kad Islandijoje labai populiaru palaikyti maratone dalyvaujančius bėgikus, todėl ji dažnai nepraleidžia progos sudalyvauti tokiose šventėse.

„Islandijoje tai – kultūros dalis. Tokios šventės yra nuostabi proga patirti daug gerų emocijų, bendrystės jausmą. Mesti sau iššūkį dalyvauti maratone tikrai yra ir asmeninio augimo patirtis. Nuostabu matyti, kaip susirinkusieji palaikytojai bėgikus dar labiau įkvepia savo buvimu. Įkvėpimo akimirkų gyvenime niekada nebus per daug, todėl jų semtis turime visada ir visur, tad vilniečius ir miesto svečius kviečiu jungtis prie jau šį savaitgalį vyksiančio „Rimi“ Vilniaus maratono“, – sako I.Minelgaitė.

Pataria tikrintis sveikatą

Anot jos, norint sveikatai gyventi – svarbu ne tik sportuoti, bet ir profilaktiškai tikrintis savo sveikatą.

„Pastaruoju metu supratau, kad rūpinimuisi savo sveikata turiu skirti dar daugiau laiko ir energijos. Stengiuosi judėti, sveikai maitintis. Vasarą stengiuosi organizmą papildyti natūraliais vitaminais ir naudingomis medžiagomis, valgant sezonines uogas, daržoves, vaisius. Tačiau suprantu, kad reikalingi yra ir reguliarūs apsilankymai pas gydytoją. Jeigu jie identifikuoją poreikį, į savo racioną įtraukiu trūkstamų vitaminų bei papildų, lankausi įvairiose sveikatos gerinimo procedūrose“, – pasakoja profesorė.

Nemažiau svarbūs, pasak jos, yra ir krūties vėžio profilaktiniai tyrimai, kuriuos aptikus ankstyvoje stadijoje, gydymas būna efektyvesnis, o išgyvenimo rodikliai yra kur kas aukštesni.

„Krūties vėžys yra labiausiai paplitęs vėžys tarp moterų visame pasaulyje. Tai dažniausia moterų onkologinė liga tiek išsivysčiusiose, tiek besivystančiose šalyse, ne išimtis ir Lietuvoje. Šalyje apie 90 proc. moterų, kurioms ši vėžio forma diagnozuojama, turi šansą pasveikti, todėl priminti reguliariai tikrintis ne tik sau, bet ir kitai artimai moteriai yra labai svarbu“, – teigia I.Minelgaitė.

Profesorei svarbu prisidėti ir prie įvairiausių labdaros organizacijų. Tai, pasak jos, suteikia pilnatvės jausmą.

„Stengiuosi apie dešimt procentų savo veikloms skirto laiko dedikuoti neatlygintinam darbui, socialinėms iniciatyvoms, prisidėti prie labdaringų projektų. Viena tokių yra Tarptautinės Vilniaus Moterų asociacijos (IWAV) organizuojama „Sužydėjusi viltis“ iniciatyva, kurios tikslas – pagerinti krūties vėžio diagnostiką ir problematiką Lietuvoje. Ji primena mums, kaip svarbu moterims profilaktiškai tikrintis ir bendrai rūpintis savo sveikata“, – apibendrina moteris.

Prie Vilniaus maratono jau ketvirtus metus iš eilės jungiasi ir IWAV. Asociacijos narės ne tik pačios dalyvaus maratone. Jų įrengtoje specialioje palapinėje maratono dalyviai ir palaikyti jų atvykę žmonės galės gauti aktualios informacijos apie krūties vėžio profilaktiką ir gydymą.

Pirmosios ponios Dianos Nausėdienės globojama labdaringa iniciatyva „Sužydėjusi viltis“ padėjo surinkti daugiau kaip 300 tūkst. eurų, už kuriuos nupirktos priemonės buvo paaukotos Lietuvos onkologinėms ligoninėms. Per 21 veiklos metus Tarptautinė Vilniaus moterų asociacija suvienijo Lietuvoje gyvenančias užsienio šalių ambasadų darbuotojas, diplomates ir verslininkes iš daugiau nei 25 šalių bei veiklias Lietuvos moteris.