PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 10 d. 16:36

Policijos profesinė sąjunga: ginklų išdavimo tvarka, prašymus pildant elektroniniu būdu, yra ydinga

Lietuva

Ginklas. Pexels.com nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: BNS


323191

Policijos profesinė sąjunga mano, kad praktika, kai prašymai išduoti ginklą yra teikiami elektroniniu būdu, nėra gera.

Taip Lietuvos policijos profesinės sąjungos (LPPS) tarybos narė Agnė Greblikaitė kalbėjo po incidento Vilniaus centre, kai vyras nušovė advokatą ir sužeidė du policijos pareigūnus.

Tuo metu Seimo narys socialdemokratas Julius Sabatauskas ragina griežtinti ginklų kontrolę.

„Priminsime, kad be kitų buvo reformuota ir licencijavimo tarnyba, kuri atsakinga už leidimų ginklui išdavimą. Jeigu anksčiau tai darydavo specialistai regionuose, jie žinodavo žmones ir galėjo nuspėti kai kurių jų elgseną, dabar gi viskas perkelta į elektroninę erdvę“, – ketvirtadienį išplatintame pranešime cituojama A. Greblikaitė.

„Licencijavimo tarnybos centralizavimas, kai dėl ginklo išdavimo prašymai pildomi elektroniniu būdu, mūsų nuomone, nėra gera praktika“, – teigia ji.

Savo ruožtu J. Sabatauskas sako, kad Lietuvoje ginklų kontrolė nėra griežta ir tikina, kad ją reikia peržiūrėti.

Pasak jo, turi būti numatyti labai aiškūs ir griežti kriterijai, kad žmogus galėtų kreiptis dėl teisės laikyti ir nešioti ginklą, taip pat reikėtų sugriežtinti ir sveikatos būklės įvertinimą bei kontrolę.

„Asmens psichinė sveikata turėtų būti vertinama ne vieno specialisto, be to, ji turėtų būti tikrinama reguliariai, gana nedideliais laiko intervalais. Policija turėtų automatiškai matyti informaciją apie asmens turimą ginklą ir apie teisėtai laikomo ginklo savininko psichologinę sveikatą. Ir jokie automatai, snaiperių šautuvai ar kiti itin pavojingi ginklai neturėtų būti laikomi namuose, jie galėtų būti laikomi specialiose saugyklose“, – pranešime sakė J. Sabatauskas.

Policijos duomenimis, ginklas, kuriuo ketvirtadienį sostinės centre sužeisti du policijos pareigūnai ir nušautas advokatas, buvo laikomas nelegaliai.

Liepą vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigė, kad policija vykdys intensyvesnius ginklus turinčių asmenų patikrinimus, svarstomi ir įstatymo pakeitimai dėl griežtesnės ginklų kontrolės.