REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2022 m. Liepos 24 d. 16:20

Probiotikų užtaisas – kefyras ir raugtos daržovės

Lietuva

Racool_studio nuotr.

EtapliusŠaltinis: Savaitraštis „Etaplius“


240934

Probiotikais vadinamos gerosios bakterijos, kurios gyvena mūsų organizme ir aktyviai dalyvauja virškinimo procesuose, šalina toksinus, sintetina vitaminus bei saugo nuo „nedraugiškų“ bakterijų. Nuo gerųjų ir blogųjų bakterijų balanso organizme priklauso medžiagų apykaita, imuninės sistemos stiprumas, netgi svoris ir nuotaika.

Mus sudaro ne tik kaulai, raumenys, kraujas, limfa, bet ir milžiniški kiekiai bakterijų. Kai jų visuma, vadinamoji mikrobioma, funkcionuoja tinkamai, geriau pasisavinamos naudingos medžiagos, o galinčios pakenkti – kaip tik nepraleidžiamos per gleivinę.

Žmogaus organizme gyvenančių bakterijų yra daugiau nei ląstelių ir didžioji jų dalis įsikūrusios žarnyne. Sveikame organizme gyvena iki penktadalio žmogui „nedraugiškų“ bakterijų, tačiau jos negali pakenkti, kol probiotikų yra žymiai daugiau.

Probiotikų yra raugintuose produktuose: kefyre, jogurte, airane, raugintose daržovėse, dabar populiariame arbatos gėrime kombučoje.

Kalbant apie raugintus pieno produktus, verta žinoti, kad jeigu juos termiškai apdorojame arba jeigu jie yra labai ilgo galiojimo, probiotikų tokiuose produktuose beveik nebelieka. Taip pat, jei renkatės saldintus produktus, pavyzdžiui, jogurtą, turėkite omeny, kad cukrus probiotikų naudą užgoš. Norėdami pasisaldinti raugintus pieno produktus, bet neužgožti naudos, galite įsidėti vaisių ar uogų.

Neretai žmonės per dieną suvartoja per daug vaisių, todėl kefyrą galima pagardinti cinamonu. Jei į kefyrą įdėsite cinamono ar pipirų, gausite ne tik įdomesnį skonį – tai suaktyvins jūsų medžiagų apykaitą ir virškinimą. Kitas variantas – į kefyrą įsiberti žiupsnelį druskos ir šviežių krapų.

Žmonės atranda ir airaną – jogurto gėrimą, atkeliavusį iš Turkijos ir jau prigijusį lietuvių kasdieniame meniu.

Kombuča – natūraliai fermentuotas, kitaip vadinamas arbatos grybo gėrimas – taip pat gali būti geras probiotikų šaltinis.

Kombučos nauda priklauso nuo to, kiek ji sufermetuota ir kiek joje yra likusių cukrų. Kiekiai stipriai svyruoja nuo 1,5 iki 12 g cukrų/100 g, o tai net daugiau nei įprastame limonade. Kitas kriterijus –
vertingesnis nefiltruotas ir nepasterizuotas gėrimas.

Gaminant kombučą namuose, labai svarbu išvengti pelėsio. Mat neužtenka vien tik jį nuimti ir vartoti produktą lyg niekur nieko. Pelėsis išskiria toksinų, kurie pasklinda po visą produktą ir yra labai kenksmingi. Jei atsirado pelėsis, to produkto vartoti nebegalima.

Beje, paraugti galima ne tik agurkus, bet ir morkas, cukinijas, pomidorus ar bet kurias kitas kietesnes daržoves. Nors raugintos daržovės naudingos, vienas iš minusų – didelis druskos kiekis, kuris gali pabloginti savijautą žmonių, kenčiančių dėl aukšto kraujospūdžio.

Tačiau tiems, kieno kraujospūdis žemas, arba karštą vasarą, kai daug prakaituojama, kaip tik rekomenduojama vartoti šiek tiek daugiau druskos. Tada rauginti produktai – saikingi kiekiai per pietus ir vakare – naudinga ir atgaivins.

Pranešimas spaudai



REDAKCIJA REKOMENDUOJA