Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Pixabay.com nuotr.
Reporteris LinaŠaltinis: Etaplius.lt
Rudens gėrybių stalas neįsivaizduojamas be karališkojo moliūgo. Ši maistinga daržovė mus stebina ne vien ryškia išore ar dydžiu, bet ir universalumu. Iš jos galima pagaminti daugybę įvairiausių patiekalų, o maistinėmis savybėmis ši auginimo sąlygoms nereikli daržovė užima vieną aukščiausių dietinių daržovių sąrašo vietų.
Sezoninės daržovės virtuvėje
Artėjant lapkričiui žmonės vis dar džiaugiasi moliūgų derliumi – vieni juos užsiaugina sode patys, kiti įsigyja iš ūkininkų ar prekybos centruose. Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė atskleidžia, kad daugiausia moliūgų nuperkama būtent prieš lapkričio 1-ąją.
„Moliūgų pardavimai labiausiai išauga per Helovino šventę – tuomet žmonės šias daržoves perka ne tik maistui, bet ir namų puošimui. Pastebime, kad šiuo laikotarpiu jų pardavimai pakyla net iki 5-6 kartų. Beje, pastaraisiais metais ši daržovė sparčiai populiarėja – atsiranda įvairių jos rūšių bei naudojimų būdų – pradedant įvairiomis salotomis, baigiant saldainiais ir tortais. Taip pat pastebime, kad pirkėjai itin vertina moliūgus, atkeliavusius iš lietuviškų ūkių, todėl šiuo metu laiku jiems teikia pirmenybę tiek dėl kokybės, tiek dėl prieinamos kainos“, – sako B. Čaikauskaitė.
Maisto ekspertės V. Juodkazienės teigimu, gaminti iš sezoninių daržovių – moliūgų – naudinga ne tik sveikatai, bet ir piniginei.
„Gaminti iš šviežių vaisių ar daržovių, pavyzdžiui, moliūgų – ne tik populiari, bet ir teisinga tendencija. Sezoninės daržovės išsaugo daugiausiai vitaminų, be to – kainuoja pigiau nei atvežtinės, šiltnamiuose užaugintos daržovės,“ – sako maisto ekspertė ir tikina, kad iš moliūgo galima pasigaminti daug gardžių patiekalų, tačiau pirmiausia siūlo išmėginti blynelius.
Moliūgų blyneliai
Jums reikės:
1,5 stiklinės pieno
1 stiklinės moliūgų tyrės
1 kiaušinio
2 v. š. kokosų aliejaus
2 v. š. acto
2 stiklinių pilno grūdo miltų
3 v. š. cukraus
2 v. š. kepimo miltelių
1 a. š. valgomosios sodos
1 a. š. cinamono
0,5 a. š. malto imbiero
0,5 a. š. druskos
Gaminimas:
Dideliame dubenyje lengvai išplakite pieną, moliūgų tyrę, kiaušinį, kokosų aliejų ir actą. Į atskirą indą persijokite miltus, suberkite kepimo miltelius, valgomąją sodą, cinamoną, imbierą ir druską. Į skystų produktų mišinį iš lėto suberkite sausąjį. Gerai išmaišykite. Įkaitinkite keptuvę, švelniai ją ištepkite kokosų aliejumi ir kepkite blynelius. Blyneliai turi išsipūsti ir švelniai paruduoti. Patiekite su klevų sirupu. Skanaus!
Rudens klasika – trinta moliūgų sriuba
Moliūgas yra vienas populiariausių ingredientų trintose sriubose. Pasak maisto ekspertės, ši daržovė dominuoja klasikiniuose ir gurmaniškuose sriubų receptuose. Aukso viduriukas, kuris patiks visiems –moliūgų sriuba su lęšiais.
„Trinta moliūgų sriuba – rudens sezono klasika, kurią siūlo daugelis restoranų bei kitų maitinimo įstaigų. Populiari ir pikantiškesnė šios sriubos versija su aitriaisiais pipirais bei kokosų pienu. Visgi, rekomenduoju pasigaminti trintą moliūgų sriubą su lęšiais – patiks ne tik gurmanams, bet ir vaikams,“ – teigia maisto ekspertė.
Jums reikės:
1 v. š. alyvuogių aliejaus
2 svogūnų
2 česnako galvučių
800 g moliūgo minkštimo
Šviežio moliūgo sėklų
100 g raudonųjų lęšių
Kelių šakelių šviežio čiobrelio
1 l daržovių sultinio
Druskos ir pipirų pagal skonį
50 g liesos grietinės
Gaminimas:
Susmulkinkite svogūnus, česnaką ir moliūgo minkštimą. Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų Sudėkite svogūnus ir kepkite, kol suminkštės ir apskrus. Tuomet įmaišykite česnaką, moliūgo minkštimą, lęšius ir čiobrelį. Viską užpilkite karštu daržovių sultiniu. Pagardinkite druska ir pipirais. Virkite apie 20 minučių, kol lęšiai ir daržovės taps minkštos. Tuo metu nuplaukite šviežio moliūgo sėklas ir nusausinkite jas virtuviniu rankšluosčiu. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus, suberkite moliūgo sėklas ir kepkite jas, kol pradės sproginėti. Kelis kartus atidžiai pamaišykite, kad sėklos nesudegtų ir uždenkite keptuvę. Kai sėklos apskrus ir išsipūs, apibarstykite jas žiupsneliu druskos ir cukraus. Dar kartą gerai išmaišykite. Išvirusią moliūgų masę sutrinkite elektriniu maišytuvu iki vientisos, glotnios masės. Sudėkite grietinę ir dar kartą pamaišykite. Paragaukite ar netrūksta prieskonių. Ant viršaus uždėkite šaukštą grietinės, kelis čiobrelių lapelius ir apibarstykite kepintomis moliūgų sėklomis. Skanaus!
Gurmanams – grikių rizotas su moliūgais ir grybais
Ieškantiems originalesnių receptų, maisto ekspertė siūlo pasigaminti rizotą su moliūgais. Viduržemio jūros šalyse išpopuliarėjęs, dažniausiai iš ryžių gaminimas, patiekalas, gali įgauti visai kitas – rudeniškas ir lietuviškas – spalvas, jeigu įdėsite moliūgų ir grybų, o ryžius pakeisite grikiais.
Jums reikės:
1 nedidelio svogūno
2 česnako galvučių
1 a. š. kokosų aliejaus
1 stiklinės grikių kruopų
2 stiklinių vištienos sultinio
2 stiklinių kubeliais smulkinto moliūgo
1 stiklinės mėgstamų grybų
1 a. š. sojų ir ryžių pastos
0,5 stiklinės kokosų pieno
0,25 stiklinės smulkintos petražolės
Druskos ir pipirų pagal skonį
Gaminimas:
Smulkiai susmulkinkite svogūną ir česnaką. Į gilią keptuvę sudėkite kokosų aliejų, suberkite svogūną ir česnaką. Kepkite ant lėtos ugnies kelias minutes, kol pasklis kvapas. Įmaišykite nevirtas grikių kruopas – stebėkite, kad jos gerai pasidengtų aliejumi ir kelias minutes patroškinkite. Supilkite pusę stiklinės vištienos sultinio ir sudėkite sojų ir ryžių pastą. Lėtai troškinkite ant mažos ugnies, kol kruopos sugers visą skystį. Sudėkite moliūgo gabalėlius ir dar pusę stiklinės vištienos sultinio. Tuomet suberkite grybus ir kitą pusę stiklinės sultinio. Maišykite, kol moliūgai suminkštės, o skysčio nebeliks. Tuomet supilkite likusią vištienos sultinio dalį ir viską troškinkite, kol grikiai pilnai išbrinks. Pagardinkite druska, pipirais ir petražolėmis. Pabaigoje įmaišykite kokosų pieną. Skanaus!