PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Spalio 5 d. 08:31

Pritrūkus duomenų tirti M. Navickienės skrydį į Dubajų, siūloma koreguoti įstatymą

Lietuva

Monika Navickienė / Dainius Labutis/ELTA

Greta ZulonaitėŠaltinis: BNS


322201

Aiškinantis, kas apmokėjo buvusios socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės skrydį į Dubajų ir kartu vykusiam finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ savininkės sugyventiniui Vilhelmui Germanui atsisakius pateikti tai įrodančius dokumentus, Vyriausioji tarnybinė etikos komisija (VTEK) siūlo įstatymu įpareigoti fizinius asmenis privalomai nurodyti tokią informaciją.

VTEK praėjusią savaitę pranešė nusprendusi nepradėti tyrimo dėl M. Navickienės skrydžio į Dubajų.

Pasak komisijos pirmininko Gedimino Sakalausko, toks sprendimas priimtas nepavykus išsiaiškinti, kas apmokėjo buvusios ministrės kelionę.

VTEK dėl šios informacijos iš pradžių kreipėsi į M. Navickienę. Ši nurodė nežinanti, kas apmokėjo skrydį, tačiau darė prielaidą, kad skrydį apmokėjo jos sutuoktinio verslo partnerė finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ savininkė Ieva Trinkūnaitė. Pati I. Trinkūnaitė VTEK nukreipė į savo sugyventinį V. Germaną.

Šis komisijai laišku patvirtino, kad skrydį apmokėjo, tačiau pateikti tai įrodančius dokumentus atsisakė.

„Realiai mes nežinome, kas yra tikrasis dovanotojas“, – šią savaitę sakė G. Sakalauskas.

Pagal dabar galiojantį įstatymą VTEK negali reikalauti fizinio asmens privalomai nurodyti tokius duomenis.

Anot G. Sakalausko, komisijai nežinant, kas yra tikrasis dovanotojas, VTEK negali įvertinti ir pačios situacijos.

Pasak jo, Seimui artimiausiomis savaitėmis ketinama teikti patobulinimus Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatyme.

„Kitaip tariant, kad būtų pareiga kitiems fiziniams asmenims, ką šita situacija parodo, kad jie privalėtų pateikti informaciją mums“, – kalbėjo G. Sakalauskas.

Komisijos pirmininko teigimu, fiziniams asmenims tokio reikalavimo neįvykdžius, VTEK galėtų įgyti teisę dėl to kreiptis į teismą, kuris „išsireikalautų tų dokumentų“.

„Jeigu paliksime tokią teisinę spragą, tai ateityje deklaruojantys asmenys – tarnautojai, politikai, ligoninių vadovai, gali sakyti – čia buvo tas asmuo, kitas asmuo fiktyviai patvirtins ir visi tyrimai užlūžta“, – sakė G. Sakalauskas.

Jis svarstė, kad V. Germanas galėjo būti priedanga, o skrydį iš tiesų apmokėjo kitas fizinis arba juridinis asmuo.

„Mes žinome tuos juridinius asmenis, kas susiję su tuo skrydžiu, bet kad atrišti, kur sueina siūlo galai, kas už to stovi, mes nežinome“, – kalbėjo VTEK pirmininkas.

Pagal įstatymą M. Navickienė, kaip bet kuris kitas interesus deklaruojantis ar jam artimas asmuo, negali priimti dovanų ar paslaugų, jeigu tai susiję su dovanos gavėjo tarnybine padėtimi ar pareigomis.

M. Navickienės vyras anksčiau dirbo I. Trinkūnaitės valdomos „Foxpay“ valdyboje bei 2023 metų pabaigoje – šių metų pradžioje vadovavo šiai įmonei.

Birželio pradžioje Vyriausybė dėl ryšių su V. Germanu jo sugyventinę I. Trinkūnaitę pripažino neatitinkančia nacionalinio saugumo interesų bei nustatė, kad ji neturi teisės dalyvauti ir balsuoti „Foxpay“ akcininkų susirinkime bei naudotis kitomis akcininko neturtinėmis teisėmis.