PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 3 d. 17:26

Pristatyta moksleivių saugumo situacija Lazdijų rajono mokyklose

Lazdijai

Etaplius.LTŠaltinis: Lazdijų rajono savivaldybė


300008

Vykusiame rajono savivaldybės ugdymo įstaigų vadovų, savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus darbuotojų pasitarime šiandien aptartas ypatingas klausimas – moksleivių saugumo situacija rajono ugdymo įstaigose ir kiti su juo susiję veiksniai.

Pasitarime dalyvavo ir sėkmingo darbo jo dalyviams linkėjo rajono savivaldybės administracijos direktorė Šarūnė Dumbliauskienė.

Rajono ugdymo įstaigų saugumo vertinimo tyrimo rezultatus pristatė Lazdijų rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus vyriausioji tyrėja Ugnė Kalinauskienė. Tyrimas buvo atliekamas atsižvelgiant į pagrindines mokyklose ir jų teritorijose esančias saugumo priemones: vaizdo transliacijos įrangą mokyklose, eismo saugumą – automobilių trumpalaikių stovėjimo aikštelių tėvams įrengimą fizinio patekimo į teritoriją ribojimą, teritorijos apšvietimo bei vaizdo stebėjimo kamerų įrengimą. Saugiausiomis pranešėjos įvardintos ugdymo įstaigos, surinkusios daugiausiai vertinimo balų: Lazdijų vaikų darželiai–mokyklos „Kregždutė“ ir „Vyturėlis“ bei Veisiejų Sigito Gedos gimnazija. Pasak U. Kalinauskienės, per pirmuosius du šį metų mėnesius, lyginant su praėjusiais metais, išaugo nepilnamečių, apsvaigusių nuo alkoholio, skaičius, tačiau užfiksuota gerokai mažiau vartojančių tabako gaminius.

Reagavimo į nepilnamečių ir mokinių savižudybių riziką Lazdijų rajono savivaldybėje algoritmą, kuris yra patvirtintas rajono savivaldybės tarybos sprendimu, pristatė savivaldybės gydytoja Karolina Berčiūnaitė.

Lietuvos mokyklose taikomą 3Q metodiką, apimančią vaikų fizinės, psichinės ir socialinės sveikatos ugdymą, pristatė viešosios įstaigos Healht Education Insitute direktorė Vaiva Baltramiejūnaitė-Čepaitė. Metodika, pasak pranešėjos, parengta atsižvelgiant į Lietuvos Sveikatos Mokslų Universiteto 2022 m. atliktus HBSC tyrimus, kurie atspindi įsisenėjusias Lietuvos moksleivių fizinės, psichinės ir socialinės sveikatos problemas, siekiant jas pašalinti. Šiuo metu ji yra taikoma 14-oje Lietuvos mokyklų.

Ugdymo įstaigų vadovams pristatytas neseniai pareigas eiti pradėjęs Lazdijų policijos komisariato viršininkas Nerijus Narkūnas. Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Asta Zablackienė jam palinkėjo sėkmės darbe ir rezultatyvaus bendradarbiavimo su švietimo įstaigomis.

Nuoširdi padėka skirta keliaujančiai į naują darbo vietą policijos komisariato Veiklos skyriaus vyriausiajai tyrėjai Ugnei Kalinauskienei, ne vienerius metus aktyviai bendradarbiavusiai su švietimo įstaigomis vykdant prevencinį darbą.

Aptartos bendrosios švietimo aktualijos, mokykloms svarbiausi klausimai.