Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Pixabay.com nuotr.
Reporteris DovilėŠaltinis: Etaplius.lt
Kiekvieno, bent kiek prijaučiančio maisto ruošimui, virtuvėje rasime tokių elementarių prieskonių kaip druska ir pipirai, o neretai galima rasti ir dar daugiau įvairiausių rūšių prieskonių, kuriais gardinami patiekalai. Vis dėlto, ne visada susimąstome, kad maisto ruošimo metu naudojami prieskoniai gali būti naudingi ir mūsų sveikatai. Taigi, kokie prieskoniai turėtų atsidurti mūsų virtuvėje?
Imbieras
Imbiero nauda sveikatai neabejotina. Nors tai yra aštrus prieskonis, tačiau jis puikus pagalbininkas kovojant su gripo ir kitomis peršalimo ligomis. Be to, imbieras gali padėti gydyti daugelį pykinimo formų. Taip pat imbieras gali padėti norintiems atsikratyti nereikalingų kilogramų. Dar viena imbiero nauda – gali drastiškai sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir pagerinti širdies ligų rizikos veiksnius.
Anyžiai
Anyžiuose gausu maistingų medžiagų, jų sėklose yra daug geležies, kuri svarbi sveikų kraujo kūnelių gamyboje. Anyžių įtraukimas į maisto racioną gali apsaugoti nuo skrandžio opos. Taip pat anyžiai vertingi menopauzės simptomus patiriančioms moterims.
Cinamonas
Šis prieskonis pasižymi antioksidantiniu poveikiu, taip pat jis turi priešuždegiminių savybių ir taip padeda organizmui kovoti su infekcijomis. Be kita ko, cinamonas gali sumažinti širdies ligų riziką.
Kardamonas
Kardamonas yra prieskonis, kuris turi intensyvų, šiek tiek saldų skonį, kuris kai kuriems žmonėms primena mėtas. Teigiama, kad kardamono sėklos, ekstraktai ir aliejus turi įspūdingų gydomųjų savybių. Kardamonas gali būti naudingas žmonėms, kurie turi aukštą kraujospūdį. Šis prieskonis taip pat gali apsaugoti nuo lėtinių ligų dėl priešuždegiminio poveikio.
Karis
Kario milteliai yra prieskonių mišinys iš įvairių prieskonių, tokių kaip ciberžolė, kmynai, kalendros, imbieras, juodieji pipirai, garstyčių sėklos, todėl kario milteliai gali būti naudingi dėl daugybės juose esančių sveikų prieskonių. Kario milteliai pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis, gali pagerinti širdies sveikatą, daugelis kario miltelių prieskonių turi priešvėžinių savybių, gali padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje, gali pagerinti smegenų veiklą, turi priešgrybelinių ir antibakterinių savybių, gali pagerinti virškinimą.
Gvazdikėliai
Gvazdikėliai, tai ne tik aromatingi, bet ir sveikatai naudingi prieskoniai. Jie turi daug antioksidantų, turi reikiamų savybių, kurios gerina kepenų funkciją, turi savybių, kurios reikalingos kaulams.
Ciberžolė
Šis prieskonis pasižymi priešuždegiminėmis, priešvirusinėmis, priešgrybelinėmis savybėmis. Ciberžolėje, kaip ir daugumoje prieskonių, gausu antioksidantų, yra daug sveikatai naudingų medžiagų, tokių kaip kalis, kalcis, geležis, cinkas, varis, magnis. Ciberžolė padeda stiprinti imuninę sistemą.
Petražolė
Šiandien petražolės plačiai naudojamos maisto ruošime kaip šviežia kulinarinė žolė arba kaip džiovintas prieskonis. Petražolės turi daug vitaminų, ypatingai vitamino K, kuris gerina kaulų būklę, taip pat vitaminų A ir C. Petražolės taip pat naudingos sergantiems šlapimo takų infekcijomis ir yra rekomenduojamos sergant mažakraujyste, nes turi daug geležies.
Bazilikas
Iš tikrųjų baziliko lapų nauda yra didelė. Baziliko priešuždegiminės savybės gali padėti sumažinti širdies ligų, reumatoidinio artrito ir uždegiminių žarnyno ligų riziką. Baziliko vartojimas taip pat gali sumažinti karščiavimą, galvos skausmą, gerklės skausmą, šaltį, kosulį, gripą. Stiprios baziliko priešuždegiminės ir antimikrobinės savybės padeda išvengti spuogų susidarymo.
Daugiau: chlorella milteliai