Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Freepik.com nuotr.
Pranešimas spaudaiŠaltinis: Etaplius.LT
Mažina širdies ligų riziką
Gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, riešutai naudingi dėl juose esančių mononesočiųjų riebalų, mažinančių širdies ligų riziką, organizmui svarbių mineralų, baltymų ir antioksidantų. Visos riešutų rūšys yra įtrauktos į sveikatai palankaus maitinimosi piramidę, todėl kasdieniame mitybos racione šis produktas turėtų rasti savo vietą.
Ar, prieš valgant riešutus, juos būtina nuplauti? Gydytoja rekomenduoja juos nuplauti arba nuplikyti karštu vandeniu. Taip bus sumažinamas toksinų ar kitų žalingų medžiagų kiekis, kuriais riešutai galėjo būti užteršti transportuojant. Plauti patariama jau išgliaudytus riešutus, taip nuo jų bus pašalinti nešvarumai, luobelės ir riešutai šiek tiek suminkštės. Be to, pašalinus išorinę riešuto luobelę, sumažinamas skaidulų kiekis, tad tokius riešutus gali skanauti ir dažnai pilvo pūtimo varginami asmenys.
Nors riešutai yra ilgo galiojimo produktas, sendami yra linkę prarasti traškumą bei įgauti karstelėjusį ar rūgštų skonį. Norint kuo ilgiau skanauti šviežius riešutus, patartina juos laikyti ne aukštesnėje nei 20 laipsnių temperatūroje, o geriausia – šaldytuve, sandariai supakuotus ir toliau nuo aštrų kvapą skleidžiančių produktų.
Kviečiame pietums pasigaminti kalakutų krūtinėles su grybais bei riešutais – pakvips visi namai.
Kalakutų krūtinėlės su grybais ir riešutais
Patiekalui reikės:
Padažui reikės:
Druskos ir pipirų pagal skonį
Garnyrui reikės:
Įdaras. Nuplaukite džiovintus grybus ir užpilkite 200 ml šalto vandens, palikite per naktį mirkti. Vandenį su grybais užvirkite, pavirkite 5 minutes, grybus nusausinkite ir susmulkinkite.
Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir alyvuogių aliejų, suberkite nuluptą ir susmulkintą svogūną ir pamaišydami kepkite. Suberkite susmulkintus grybus. Maišydami kepkite apie 3 minutes, tada suberkite susmulkintus graikinius riešutus, smulkiai supjaustytą česnaką, sukapotas datules ir slyvas, petražoles, kardamoną ir papriką bei sutrintą duonos minkštimą. Įdarui leiskite atvėsti. Įmuškite kiaušinį, išmaišykite.
Paruoškite kalakutienos filė. Kalakutienos filė nuplaukite ir nusausinkite, padėkite ant lentos ir perpjaukite skersai, pradėdami nuo ploniausios dalies. Atverskite mėsą kaip knygą (neperpjaukite filė iki galo).
Mėsą pamuškite muštuku, kad jos storis būtų apie 1 cm. Pabarstykite druska, šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir uždėkite vytinto kumpio, tada ant kumpio dėkite grybų įdarą.
Filė sandariai susukite, pradėdami nuo trumposios pusės, ir suriškite medvilniniu siūlu. Pritvirtinkite galus keliais smeigtukais. Apvyniokite aliuminio folija.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Paruoštą kalakutienos filė dėkite į skardą, įpilkite 1 stiklinę vandens. Kepkite 55 minutes. Išimkite iš orkaitės ir padėkite 15 minučių atvėsti. Nuimkite siūlą, išimkite smeigtukus, kepsnį supjaustykite griežinėliais ir patiekite su keptu žiediniu kopūstu ir padažu.
Gaminkite padažą. Miltus kepkite su sviestu, įpilkite sultinio ir maišydami virkite apie 2–3 minutes, kol padažas sutirštės. Suberkite prieskonius.
Žiedinį kopūstą apvirkite vandenyje 5 minutes, supjaustykite. Dėkite į kepimo indą. Ant žiedinio kopūsto užpilkite lydyto sviesto, apibarstykite džiūvėsėliais ir kepkite įkaitintoje iki 180 °C orkaitėje 5 minutes.
Skanaus!