PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Spalio 2 d. 09:34

Prieš vizitą į Briuselį britų premjeras pareiškė norintis „pragmatiškesnių“ ir „brandesnių“ santykių su ES

Pasaulis

Keiras Starmeris. @YouTube

ELTA.LTŠaltinis: ELTA.LT


321559

Po kelerius metus trukusios įtampos dėl „Brexito“ Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Keiras Starmeris teigia norintis „pragmatiškesnių“ ir „brandesnių“ šalies santykių su Europos Sąjunga (ES).

„Jungtinė Karalystė nenuginčijamai yra stipresnė, kai glaudžiai bendradarbiauja su artimiausiais savo partneriais“, – sakė jis prieš išvykdamas pirmojo nuo savo kadencijos pradžios vizito į Briuselį. „Dar niekad tai nebuvo taip svarbu, nes karas, konfliktai ir neapibrėžtumas beldžiasi į Europos duris“, – pabrėžė K. Starmeris.

Jis sakė esąs pasiryžęs „pamiršti „Brexito“ metus ir siekti pragmatiškesnių ir brandesnių santykių su Europos Sąjunga“. Geresnis bendradarbiavimas su ES esą turi įvairių privalumų. Tai „mūsų sienų apsauga, mūsų saugumo užtikrinimas ir ekonomikos augimo skatinimas“.

K. Starmeris po savo Leiboristų partijos pergalės parlamento rinkimuose liepą tapo šalies premjeru – iki tol 14 metų JK valdė konservatoriai. Jis trečiadienį vyksta į Briuselį, kur, be kita ko, susitiks su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen. Pats K. Starmeris 2016 m. per referendumą dėl „Brexito“ balsavo už tai, kad šalis liktų ES.