Virtuvė | 7 MIN.

Prieš gastronominę kelionę į Šiaulius, D. Praspaliauskas atskleidžia savo virtuvės paslaptis

Irma Bagūnė
2018 m. vasario 19 d. 15:28
befunky-collage.jpg

Vasario 26 dieną į Šiauliuose įsikūrusį jaukųjį gastropub‘ą “Black Bar” atvyksta vienas garsiausių ir geriausių virtuvės šefų Lietuvoje Deivydas Praspaliauskas. Čia bus surengta degustacinė vakarienė. Prieš jam aplankant mūsų miestą ir gaminant šiauliečiams, skubame pakalbinti Deivydą apie jo karjerą, pirmuosius pagamintus patiekalus ir, DĖMESIO, atskleidžiame auksinį virtuvės šefo patarimą Etaplius.lt skaitytojams.

- Dabar esate žinomas šalyje virtuvės šefas. O nuo ko prasidėjo Jūsų kelias? Kada supratote, kad virtuvė - Jūsų zona? Sportininkai, kai kurių kitų profesijų atstovai karjerą turi pradėti labai anksti. O šefu ar gali tapti vyresni žmonės, vėliau rasti savo pašaukimą?

- Kai man sako, jog esu žinomas, nevisai suprantu kodėl, bet žinoma, galbūt prisidėjau prie Lietuvos gastronominio tobulėjimo judėjimo – tada sutinku ir tikrai manau, jog prisidėjau, o šiaip ar esu žinomas, pasitikrinu šeštadienį apsilankęs turguje, kur, nepameluosiu, būnu atpažintas maksimum 2-3 pardavėjų, iš kurių produkciją perkuosi ir restoranui.

Mano patapimo šefu istorijų tiek daug ir jos visos kažkiek skiriasi. Sunku pasakyti, kuri jų yra teisinga. Bet iš tiesų, buvau jaunas, buvau veiklus ir reiklus sau, o gyvenant Danijoje pažintis su lazanijos gamyba visai paprastutėliame restorane atrakcionų parke buvo lūžis. Pradėjus studijuoti, pažinau aukštesnį pilotažą, Michelin žvaigždelių sąvoką ir, žinoma, mano bebaimė kasdienybė užsipildė pasiūlymais pasistažuoti kur tik įmanoma... Truputį po truputį, prabėgo keletas metų ir aš iš visiškai nieko apie maistą nežinančio, peršokau į kitokį pilotažą. Laimėjau 2010 metais vykusį geriausio Lietuvos virėjo konkursą ir tą pačią akimirką supratau, kad jeigu tai visgi mano kelialapis atgal į Lietuvą – tegul taip būna.

Negaliu pasakyti, kad buvo momentas, kada supratau, jog virtuvė yra mano. Labiau supratau, kad Restoranas yra mano vieta. Aptarnavimo tobulumas, maisto grožis ir vakaro sklanda mane akindavo visad, o virtuvė buvo paprasčiausias kelias į restoraną. Daugelis studijuoja ir po studijų supranta, ko nori ir kaip. Aš, įžengęs į Viešbučių ir restoranų mokyklą Kopenhagoje, tą pačia akimirką supratau, kad norėsiu ne kažko kito, o savo restorano.. Nuo tos akimirkos praejus 3 metams duris atvėrė ne kas kitas, o “Lauro lapas”.

Šefas yra tokia pozicija, kuri reikalauja labai daug asmeninio ir šeimos laiko. Jei žmogus supranta tai – amžius nėra svarbu. Netgi priešingai, papildoma patirtis gali labai pagelbėti. Dažnai susiduriu su įvairiais iššūkiais, kurie reikalauja psichologijos, chemijos, matematikos žinių, susiduriame su rizikų spėjimais, ekologija... jaunesnis = tvirtesnis ir gebantis dirbti daugiau valandų, bet jei tai daroma protingai, amžius tikrai netrukdo.

- Prisiminkite pirmąjį savo firminį patiekalą. Kas tai buvo?

- Sunku pasakyti, ar toks iš tiesų yra. Galiu papasakoti tik apie patiekalą, kuris išties pakeitė man suvokimą apie mėsą. Jis “Kronjort” – elnienos kepsniu vadintas. Vidutiniškai ar net į žalią pusę keptas ir plonais griežinėliais pjaustytas kepsnys, tiekiamas su ruduoju padažu iš elnienos sultinio ir tiekiamas su valdorfo salotomis ir jaunomis bulvytėmis – pirmas ragavimas baigėsi prastai – vos nevėmiau. Antras ir dar kokie 10 buvo labai panašūs, bet po keleto mėnesių pertraukos, vidutiniškai kepta mėsa mane pakerėjo savo skoniu ir savo nuomonę pakeičiau.

Kalbant apie ateinančią vakarienę, jos patiekalų sąraše yra “deganti meilė”, patiekalas atkeliavęs iš Danijos ir originaliai tiektas: Bulvių košė su spirgučiais. Jį “Amandus” meniu randam kas mėnesį, bet vis kitokiame Amplua. Kartais tai bulvių košė su jautienos skruostais, kartais geltonųjų morkų košė su elniena. Šį mėnesį tiekiame Batatų košę su Iberijos paršelio liežuvio troškiniu ir kanapių sėklomis. Deganti meilė – senai, dar Danijos krizės periodu, pavadintas patiekalas. Kai maistas - stygius, žmonės turi prasimaitinti, tad išmoksta dalintis. Vieni kaimynai atsineša bulvių, kiti spirgų, treti sviesto... Rezultate, visi sėdi prie vieno stalo ir valgo iš vieno puodo. Deganti – net priešas sėdi prie bendro stalo, meilė – visi dalinasi maistu.

- Koks patiekalas, jo gamyba buvo ar yra didžiausias iššūkis?

- Daug praktikos viską nugali. Nuo karjeros pradžios gerbiau ir lenkiau galvą konditerijai. Daugiausiai žinių ir kruopštumo bei sunkaus darbo reikalaujanti virtuvės dalis.

- Kokios dabar yra virtuvės mados? Ar apskritai vyrauja maisto mada?

- Prisigalvoti galima visko, bet mano nuomone, didžioji virtuvės paslaptis ir mada slenkasi į tuos kraštus, kurie vis dar mažiausiai atrasti mūsų, europiečių. Pietų amerika, džiunglės... Nematyti ir neragauti produktai. Saulė ir tropiniai orai visgi padeda daugumai įdomiausių produktų užaugti, o žmonės nori juos išbandyti, su jais padirbti...

- Ar pastebite skirtumą tarp didžiųjų ir mažųjų miestų gyventojų skonio? Jei taip, kokie tie skirtumai?

- Sunku pasakyti, ar galima išskirti didelį ir mažą miestus ir juose gyvenančius žmones. Žinoma, mieste gyvenantys žmonės turi didelį pasirinkimą ir kartkartėmis turi daugiau galimybių valgyti kažkur, užuot gaminęsi sau. Bet pripažinsiu, manau jog mieste gyvenantys žmonės dažniau pasinaudoja maisto į namus galimybe ir valgo dar prastesnį maistą nei mes įsivaizduojame. Paradoksas ar ne...kaime nėra pasirinkimo restoranų, nėra galimybės matyti naujas madas, ragauti įdomų maistą...Bet gyvenantiems mieste, nėra galimybės ragauti savo darže augintų produktų, kurių skonis nepalyginamai geresnis nei pirktinių produktų. Jei klausiate, kas geriau - neatsakysiu.... Norėčiau sėdėti ant abiejų kėdžių vienu metu.

- Jei galėtumėte išsirinkti tik vieną maisto produktą ir tik vieną patiekalą, kas tai būtų?

- Patiekalo išsirinkti nepavyks. Negaliu juk išsirinkti vaiko, kuris man labiausiai patinka, ar darbuotojo už kurį labiausiai laiduočiau – stengiuosi būti labai demokratiškas – valgau ir mėgaujuosi tuo, ką valgau. O pasirinkti tikrai moku. Jei kalbame apie produktus... Manau juos pasirinkčiau kelis ir tada galėčiau su jais leisti visą gyvenimo laiką. Burokėliai, obuolys, svogūnas ir ožkos sūris su juodaisiais serbentais. Mėsos ar žuvies neįtraukiu – galėčiau drąsiai išgyventi be jų, nors nesu vegetarizmo ar veganizmo šalininkas.

- Auksinis virtuvės / maisto gamybos patarimas iš D. Praspaliausko lūpų. Koks jis būtų?

- Vadovaukimės paprastomis gamtos išrastomis taisyklėmis ir gyventi sveikai bus labai paprasta. Atkreipkime dėmesį į produkto kokybę, jo užauginimo vietovę ir sezoniškumą. Žiemą nevalgykime braškių, nepirkime viščiuko, kurio krūtinėlė didesnė už sugniauštą kumštį ir venkime žuvies, kuri atkeliavo iš tolimųjų rytų. Pabadaukime, kai kūnas to reikalauja ir stipriai prisižiūrėkime, kokį maistą dedame į skrandį ir kas jį paruošė. Juoda katė maiše ne visad tinkamiausias pasirinkimas...

* * *

Degustacinė vakarienė su Deivydu Praspaliausku - jau vasario 26 dieną, 19:00–22:00 val. gastropub’e “Black Bar”!

Ne vienas yra girdėjęs apie magiškus „Lauro lapo“ ir „Dublių“ restoranus, o dabar Deivydas dalinasi ir savo naujojo restorano „Amandus“ maisto dvasia.

Tai retas šansas savaitės startą paminėti ir pirmadienio vakarą padegustuoti jausmingais potėpiais nuspalvintos vakarienės!

Jūsų receptorius šefas ir “Black Bar” komanda žadins Amandus vasario mėnesio degustaciniu meniu, kurį rasite: http://bit.ly/2BNkvv7

Degustacijos kaina: 40 EUR

Rezervuokite vietą iš anksto telefonu: +370 642 44445

Vietų skaičius ribotas.

“Black Bar” įsikūręs Vasario 16-osios g. 48, Šiauliuose.

Daugiau apie gastropub’ą - https://www.facebook.com/blackbarsiauliai/

Reklama


Šiauliai
Ką žinote apie maisto papildus?
Sovietinio gyvenimo realybė, kai prie parduotuvių rikiuodavosi žmonės, vis dar atgyja ir mūsų kasdienybėje. Vaistinėse, tarsi žuvelės per maža me akvariume, laukia pirkėjai. Daugelis jų išeina tuštesnėmis kišenėmis ir nešini maisto papildų pakuotėmis.
Sveikata | 4 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Ketvirtadienio rytą, per pačias Kalėdas, Lietuvos muzikos pasaulį pasiekė skaudi žinia – mirė muzikantas, dainininkas ir legendinės grupės „Nerija“ narys Antanas Čapas.
Veidai | 3 MIN.
1
Kokia bus jūsų finansinė padėtis 2026 metų sausio mėnesį: pablogės ar pagerės? Gausite gerą pelną ar teks pataupyti? Sužinokite, kokią finansinę situaciją jums žada žvaigždės.
Horoskopai | 8 MIN.
0
Pasaulis
Šiauliai
Europos Komisija pagrasino atsakomosiomis priemonėmis dėl JAV vyriausybės sprendimo neišduoti vizų buvusiam eurokomisarui Thierry‘iui Bretonui ir dar keturiems europiečiams. Komisija griežtai smerkia šį JAV sprendimą, Briuselyje pareiškė institucija. Ji paprašė JAV tarnybų paaiškinimo. Jei reikės, esą bus reaguojama greitai ir ryžtingai, kad būtų apginta teisė nustatyti savo taisykles.
Pasaulis | 2 MIN.
0
Kūčių dieną, vos pusvalandis po vidurdienio, maždaug penkių minučių skirtumų, Šiauliuose policijos pareigūnams įkliuvo du neblaivūs vairuotojai. Jų girtumas gali užtraukti jiems baudžiamąją atsakomybę, o vienas dar turės nemalonumų dėl galimai suklastoto vairuotojo pažymėjimo.
Gatvė | 2 MIN.
0


Vyriausybė pripažino žemės ir maisto ūkį nacionaliniam saugumui svarbia sritimi. Toks sektoriaus pripažinimas leis kurti ir palaikyti atsparią bei savarankišką šalies apsirūpinimo maistu sistemą.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 3 MIN.
1
Europos Komisijos (EK) pristatytas pasiūlymas dėl ilgalaikio Europos Sąjungos (ES) biudžeto 2028–2034 metams kelia daug rimtų klausimų. Ypač dėl to, kad žemės ūkio, kaimo plėtros ir žuvininkystės finansavimas mažėtų apie 20 proc. (palyginti su 2021-2027 metų laikotarpiu) ir dėl numatomo steigti naujo fondo.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 6 MIN.
1

Lietuva
Lietuva
Kiekviena šalis turi savo Kalėdų tradicijas ir šventimo ypatybes, kurios mums gali pasirodyti gana keistos arba mielos ir ypatingos. Lietuvoje Kalėdos tai metas, kai norime dalintis džiaugsmu ir šiluma su artimaisiais. O kokią reikšmę Kalėdos turi kitose pasaulio šalyse?
Lietuva | 4 MIN.
0
Itin darbštūs ir darboholikai arba tingūs ir darbus vis atidėliojantys – tokių kolegų turime visi. Kartais, kai kolega vėluoja atlikti jam pavestą užduotį vertėtų ne pykti, o pasidomėti, kurio Zodiako ženklo atstovas jis yra. Iš ko tikėtis, kad užduotis nebus atlikta laiku?
Lietuva | 4 MIN.
0

Pakruojis
Pakruojis
Pakruojyje susitiko Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministras Vladislavas Kondratovičius, Latvijos sumanaus administravimo ir regioninės plėtros ministras Raimonds Čudars bei Estijos regioninės plėtros ir žemės ūkio ministras Hendrikas Johannesas Terrasas.
Politika | 3 MIN.
0
Gruodžio 18 dieną įvyko Pakruojo rajono savivaldybės tarybos posėdis. Jame dalyvavo 20 tarybos narių. Posėdžio darbotvarkėje suplanuoti 35 klausimai. Prieš prasidedant klausimų svarstymui pasveikinti gruodžio mėnesį gimtadienius šventę Pakruojo rajono savivaldybės tarybos nariai Vida Remeikienė, Robertas Ašmanavičius ir Audrius Kazlauskas.
Politika | 5 MIN.
0

Kelių eismo taisyklės (KET) sukurtos ne tik eismui reguliuoti, bet ir saugumui užtikrinti. Kai kuriems eismo dalyviams atrodo, kad laikytis visų taisyklių nėra būtina, tačiau toks požiūris yra klaidingas ir pavojingas. Net menkiausias taisyklių nepaisymas gali turėti skaudžių, o kartais ir tragiškų pasekmių.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0
Kelionė automobiliu – tai ne tik transporto priemonės vairavimas, bet ir emocinis iššūkis vairuotojui. Daugeliui kelią apkartina stresas, kuris iš dalies kyla ne dėl išorinių veiksnių, o dėl prasto pasiruošimo kelionei. Kruopštus kelionės planavimas leidžia sumažinti įtampą ir išvengti rizikos kelyje.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0

Pasaulis
Lietuva
Europos Komisija pagrasino atsakomosiomis priemonėmis dėl JAV vyriausybės sprendimo neišduoti vizų buvusiam eurokomisarui Thierry‘iui Bretonui ir dar keturiems europiečiams. Komisija griežtai smerkia šį JAV sprendimą, Briuselyje pareiškė institucija. Ji paprašė JAV tarnybų paaiškinimo. Jei reikės, esą bus reaguojama greitai ir ryžtingai, kad būtų apginta teisė nustatyti savo taisykles.
Pasaulis | 2 MIN.
0
NATO generalinis sekretorius Markas Rutte prieš Kalėdas ragina toliau remti Ukrainą – ir kartu įspėja dėl saugumo rizikos Europos šalims.
Pasaulis | 3 MIN.
0


Šiauliai
Šiauliai
Šiaulių techninės kūrybos centro erdvės vienai nakčiai virto tikra kūrybine laboratorija ir improvizuota filmavimo aikštele. Būtent tokioje dinamiškoje aplinkoje Šiauliuose įvyko pirmosios naktinės kūrybinės dirbtuvės „Kai kalba vanduo“, skirtos vyresnių klasių moksleiviams. Iki pat ankstyvo ryto trukęs renginys tapo erdve, kurioje jaunimas galėjo laisvai kurti, diskutuoti, tyrinėti ir praktiškai pristatyti savo idėjas, ieškodami sprendimų aktualiai šiandienos problemai – gėlo vandens trūkumui ir taršai.
Verslas | 6 MIN.
0
Pastebėję, jog Šiaulių miesto įmonėms trūksta aiškumo apie jų vaidmenį galimų ekstremaliųjų situacijų metu, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmai, Pramonės komiteto iniciatyva (pirmininkas Rolandas Gabrielaitis, UAB „Bodesa“ prezidentas), gruodžio 5 dieną pakvietė verslo atstovus į informacinį susitikimą su Šiaulių miesto savivaldybės Civilinės saugos ir mobilizacijos specialistais tema „Pasiruošimas ekstremaliosioms situacijoms: ką privalo žinoti įmonės“.
Verslas | 4 MIN.
0

Šiauliai
Radviliškis
Per pastarąją parą Šiaulių apskrityje rasti du vyrų lavonai be išorinių kūno sužalojimų, praneša policija.
Kriminalai | 2 MIN.
0
Ne visiems šiemet pavyko sėkmingai sulaukti Kalėdų. Policija praneša, kad Radviliškyje vyrą mirtis pasiglemžė prieš pat šventes, o pačių miestiečių laukė šokiruojantis radinys.
Kriminalai | 2 MIN.
1


Šiauliai
Šiauliai
Šiltas lapkritis, gruodis, panašu, kol kas tausoja kelininkus ir kol kas jų darbo poreikis gana mažas. Už lango gruodžio pirmas tris savaites dienomis vyravo teigiama temperatūra, gana dažnas svečias buvo ne sniegas, o lietus. Taigi, galima juokauti, kad įsivyravę orai bent jau pirmąjį žiemos sezono mėnesį pataupė mūsų pinigus iš biudžeto, skirtus gatvių ir šaligatvių priežiūrai. Vis tik, kiek jų numatyta ir kaip gatvės ir šaligatviai šią žiemą bus prižiūrimi, teiravomės Šiaulių miesto savivaldybės administracijos.
Gatvė | 4 MIN.
0
Kūčių dieną, vos pusvalandis po vidurdienio, maždaug penkių minučių skirtumų, Šiauliuose policijos pareigūnams įkliuvo du neblaivūs vairuotojai. Jų girtumas gali užtraukti jiems baudžiamąją atsakomybę, o vienas dar turės nemalonumų dėl galimai suklastoto vairuotojo pažymėjimo.
Gatvė | 2 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Pasiruošimo didžiosioms metų šventėms laikotarpiu automobilių spūstys šalies didmiesčiuose tampa neatsiejama kasdienybės dalimi – ir kartu papildomu streso šaltiniu. Naujas gyventojų tyrimas atskleidė realybę: beveik pusė vairuotojų prie vairo patiria didelę įtampą, ir transporto spūstys jiems tampa rimtu kantrybės išbandymu. Visgi psichologai ragina į šią situaciją pažvelgti kitaip ir spūstyse sugaištas valandas paversti sau prasmingu laiku.
Gatvė | 5 MIN.
0
Artėjant Kalėdoms Lietuvos gyventojai nesvajoja nei apie egzotines salas, nei apie snieguotas Šveicarijos slidinėjimo trasas – dažnas ruošiasi Kalėdas sutikti namuose ar lankant artimuosius. Atlikta apklausa Baltijos šalyse atskleidė, kad namuose per šventes planuoja likti 71 proc. apklaustų lietuvių, 76 proc. latvių ir net 81 proc. estų.
Gatvė | 3 MIN.
0

Šiauliai
Radviliškis
2025 metų Šiaulių rajono sporto apdovanojimų šventė sukvietė rajoną garsinusius sportininkus, trenerius, sportą mylinčius kuršėniškius ir miesto svečius. Šie apdovanojimai vyksta jau dešimtą kartą. Geriausius sportininkus, trenerius, komandas ir nominacijų nugalėtojus pagal pateiktas paraiškas renka Šiaulių rajono savivaldybės Sporto taryba.
Sportas | 3 MIN.
0
Gruodžio 16 d. laisvasis mokytojas Valerijus Belovas organizavo plaukimo varžybas mokiniams, kurie lanko trenerio neformaliojo vaikų švietimo programą „Mokymas plaukti“. Varžybose mokiniai buvo suskirstyti į penkias amžiaus grupes ir rungtyniavo 25 m bei 50 m nugara rungtyse. Mokiniai pasiekę geriausius rezultatus buvo apdovanoti medaliais ir taurėmis, o visi dalyviai saldžiomis dovanėlėmis. Mažiausiems plaukikams apdovanojimus įteikė kandidatė į plaukimo meistrus Ugnė Takuševičiūtė.
Sportas | 2 MIN.
0


Šiauliai
Šiauliai
Sovietinio gyvenimo realybė, kai prie parduotuvių rikiuodavosi žmonės, vis dar atgyja ir mūsų kasdienybėje. Vaistinėse, tarsi žuvelės per maža me akvariume, laukia pirkėjai. Daugelis jų išeina tuštesnėmis kišenėmis ir nešini maisto papildų pakuotėmis.
Sveikata | 4 MIN.
0
Šv. Kalėdų laukiame visi, o belaukdami puošiame eglutes – kas prieš mėnesį, kas tradiciškai Kūčių dieną. Besiruošdami šventėms, retas susimąstome, kaip atsirado papuoštos kalėdinės eglutės tradicija, iš kur ji atėjo pas mus, į Lietuvą. Roko grupė „Kardiofonas“, iš Antano A. Jonyno pasiskolinę tekstą, siūlė ant eglutės pakabinti baltą nosinaitę, tačiau mes visgi ir anksčiau, ir dabar žaliaskares puošiame kitaip.
Kultūra | 8 MIN.
0
Radviliškis
Šiauliai
Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.) tvyro žaisminga nuotaika – dvaro erdvėse eksponuojama paroda „Senoviniai Kalėdų eglutės žaisliukai“. Į šventinę parodą iš privačių kolekcijų atkeliavo net 1 254 eglutės žaisliukai, pagaminti įvairiose šalyse – Vokietijoje, Austrijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Ukrainoje, tuometinėje Čekoslovakijoje ir kitur. Žaisliukų amžius siekia XX a. pradžią – 9 dešimtmetį, tad parodoje galima pasigrožėti kalėdinėmis puošmenomis, džiuginusiomis net prieš šimtą metų.
Kultūra | 4 MIN.
0
Kūčios – viena paslaptingiausių metų naktų. Nuo seno tikėta, kad ši naktis turi ypatingą reikšmę: pranašauja ateitį, leidžia pažvelgti į artėjančius metus ir netgi atskleidžia likimą. Nors šiandien daug kas burtus vertina kaip žaismingą tradiciją, daugybė Kūčių papročių iki šiol gyvi ir mėgstami.
Kultūra | 3 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Šiemet šventinis laikotarpis dovanoja ilgiau trunkantį laisvadienių laikotarpį, todėl natūralu, kad daug gyventojų savo namus paliks ilgesniam laikui – išvyks pas artimuosius, keliaus arba tiesiog praleis daugiau laiko ne namuose. Apsaugos ekspertai ir policija įspėja: būtent tokios dienos tampa aktyviu sezonu vagims, kurie pastaruoju metu elgiasi įžūliau ir veikia žaibiškai. Prie dažnesnių incidentų prisideda ir gyventojų šventinė skuba bei išsiblaškymas.
Namai | 5 MIN.
0
Lietuvoje savarankiškai dirbančių asmenų skaičiui viršijus 300 tūkst., vis daugiau kalbama ir apie jų poreikį įsigyti nekilnojamojo turto. Kelias iki nuosavo būsto savarankiškai dirbantiesiems gali būti sudėtingesnis. Finansų įstaigos, vertindamos laisvai samdomų specialistų ar smulkiųjų verslininkų paraiškas, taiko griežtesnius kriterijus, todėl norint gauti paskolą būtina kruopščiai pasiruošti, rašoma banko „Bigbank“ pranešime žiniasklaidai.
Namai | 5 MIN.
0

Lietuva
Šiauliai
Ketvirtadienio rytą, per pačias Kalėdas, Lietuvos muzikos pasaulį pasiekė skaudi žinia – mirė muzikantas, dainininkas ir legendinės grupės „Nerija“ narys Antanas Čapas.
Veidai | 3 MIN.
1
Šakynos bendruomenėje gyvenimas verda. Tai paliudija ir Gabrielė Kreimerytė – tikra Šakynos bendruomenės siela. Mergina čia gimė, užaugo, o baigusi studijas nusprendė grįžti ir įsikurti savo gimtojoje vietoje. Gabrielė sako dažnai išgirstanti klausimą “Kodėl taip myli Šakyną?“. Atsakymas labai paprastas – vertybes formuoja šeima, o visa Gabrielės šeima širdį atiduoda Šakynai.
Veidai | 4 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Per šventes Zodiako ženklai atsiskleidžia visu gražumu, o kartais net per daug. Vieni šventę pradeda dar prieš Kūčias, kiti po vakarienės iškart ieško lovos. O kai visi susėda prie vieno stalo, astrologija tampa akivaizdi net netikintiems. Pažiūrėkime, kaip elgiasi kiekvienas Zodiako ženklas.
Horoskopai | 3 MIN.
0
Kokia bus jūsų finansinė padėtis 2026 metų sausio mėnesį: pablogės ar pagerės? Gausite gerą pelną ar teks pataupyti? Sužinokite, kokią finansinę situaciją jums žada žvaigždės.
Horoskopai | 8 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Per šventes Zodiako ženklai atsiskleidžia visu gražumu, o kartais net per daug. Vieni šventę pradeda dar prieš Kūčias, kiti po vakarienės iškart ieško lovos. O kai visi susėda prie vieno stalo, astrologija tampa akivaizdi net netikintiems. Pažiūrėkime, kaip elgiasi kiekvienas Zodiako ženklas.
Horoskopai | 3 MIN.
0
Kokia bus jūsų finansinė padėtis 2026 metų sausio mėnesį: pablogės ar pagerės? Gausite gerą pelną ar teks pataupyti? Sužinokite, kokią finansinę situaciją jums žada žvaigždės.
Horoskopai | 8 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Be silkės patiekalų neįsivaizduojamas joks šventinis stalas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog silkė – riebi, tačiau sveikatai palanki žuvis, tad ją vertėtų skanauti ne tik per šventes.
Virtuvė | 4 MIN.
0
Ar žinojote, kad Pekino antis yra ir paukščio rūšis, ir patiekalas? Pastarasis yra specialus iš Kinijos kilęs anties paruošimo būdas, vertinamas dėl ryškaus kontrasto tarp traškios odelės ir itin sultingos mėsos. O pirmąją – šviežią Pekino antį – šią savaitę kaip tik galima įsigyti už mažesnę kainą. „Maximos“ kulinarinių idėjų partnerė Brigita Uyar pataria, kaip ją paruošti ir dalijasi ypatingu šventiniu receptu.
Virtuvė | 5 MIN.
0