Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Etaplius.ltŠaltinis: Plungės rajono savivaldybės inf.
Instaliacijoje Lietuvos jūrų muziejus pristatys tik nedidelę dalį savo jūrų moliuskų kriauklių kolekcijos, kurioje daugiau nei 23 000 įvairiausių kriauklių. „Jūros stalui“ atrinktos valgomų moliuskų kriaukles – tai ir dažniausiai ragaujamos austrės, midijos, jūrų šukutės, ir gal kiek neįprastos mums – karališkoji kriauklė, gigantiškoji tridakna ar net mureksai.
Vis daugiau žmonės visame pasaulyje dėmesį kreipia į ekologines ir socialines vartojimo pasekmes. Akvakultūros produktai ant mūsų pietų stalo yra vienas iš tinkamiausių pasirinkimų. Kodėl? Moliuskus žmonės valgė jau prieš 164 000 metų – dar nemokėdami sugauti žuvies, pajūrio gyventojai mėgavosi jūros dovanomis. Vis labiau įsigalint moliuskų valgymo tradicijoms, ėmė mažėti jų ištekliai: žmogus buvo priverstas sugalvoti, kaip jų užsiauginti. Taip moliuskai tapo akvakultūros objektu, kurio auginimas maistui vertinamas kaip vienas labiausiai gamtą tausojančių. Mat moliuskai maitinasi planktonu, filtruodami vandenį, todėl jiems nereikia naudoti kitų žuvų išteklių (kaip pavyzdžiui, auginant pramonines žuvis), o natūralios gyvenimo sąlygos nuo dirbtinių beveik nesiskiria ir kt.
Instaliacijos kūrėjai tikisi, kad paroda privers stabtelėti ir pagalvoti, kaip svarbu yra atsakingai vartoti ir tausoti tai, ką mums dovanoja jūra. Paroda Jono Šliūpo muziejuje veiks iki spalio 3 d.