REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 24 d. 11:48

Prezidento inauguracijoje dominuos tradicijos, vakare – priėmimas su 2 tūkst. dalyvių

Lietuva

Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

Saulius JakučionisŠaltinis: BNS.LT


306205

Gegužę perrinkto prezidento Gitano Nausėdos inauguracija bus gana tradicinė, o vakarinėje jos dalyje planuojamas priėmimas, kuriame laukiama maždaug 2 tūkst. dalyvių.

Šalies vadovo inauguracija vyks liepos 12 dieną – nuo tada bus pradėta skaičiuoti antra G. Nausėdos penkerių metų kadencija.

„Inauguracijos ceremonija yra susiklosčiusi per dešimtmečius, bet, aišku, kai kuriose dalyse ji bus šiek tiek skirtinga, nes prezidentas pradeda antrą kadenciją“, – BNS sakė prezidento patarėjas Frederikas Jansonas, esantis inauguracijai surengti skirtos komisijos sudėtyje.

„Tokių atvejų yra mažiau buvę – vienas iki šiol“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje Dalią Grybauskaitę, buvusią prezidente dvi kadencijas paeiliui nuo 2009 iki 2019 metų.

G. Nausėdos inauguracija prasidės priesaika Seime, vėliau prezidentas dalyvaus Šv. Mišiose Vilniaus arkikatedroje, po jų Katedros aikštėje vyks prezidento kaip vyriausiojo ginkluotųjų pajėgų vado ceremonija, kur dalyvaus ir Lietuvos kariai.

Iš ten šalies vadovas eis į S. Daukanto aikštę prie Prezidentūros, kur sakys kalbą Lietuvos žmonėms.

Vėliau Prezidentūroje Vyriausybė grąžins G. Nausėdai įgaliojimus ir tada prezidentas paves Ministrų kabinetui laikinai eiti pareigas, kol Seimas iš naujo nenubalsuos dėl Ingridos Šimonytės kandidatūros toliau dirbti premjere.

Liepos 12 dienos vakarą Prezidentūroje bus rengiamas iškilmingas priėmimas.

Dėl šio renginio G. Nausėda atsisakė idėjos šiemet rengti savo paties atnaujintą liepos 6-osios priėmimą Valstybės dienos proga.

„Tą dieną prezidentas su žmonėmis bus Vingio parke, Dainų šventės finaliniame renginyje. O kažkas panašaus į liepos 6-osios priėmimą vyks inauguracijos dieną“, – sakė F. Jansonas.

Pasak jo, prezidentas siekia, kad inauguracijos renginių dalyviai būtų pasirinkti „atsižvelgiant į gerovės valstybės atskirčių mažinimo politiką“.

Patarėjo teigimu, renginiuose siekiama užtikrinti kuo platesnį tiek socialinių, tiek visuomenės grupių atstovavimą.

„Visose inauguracijos dalyse bus kaip įmanoma plačiau atstovaujama Lietuvos ir regionai, kad tai nebūtų tik Vilniaus šventė ar valstybinių institucijų šventė“, – sakė F. Jansonas.

„Tai bus visos Lietuvos šventė“, – pridūrė jis.

Gegužę G. Nausėda buvo perrinktas prezidentu, kai antrajame rinkimų ture įveikė premjerę I. Šimonytę.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA