REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Birželio 16 d. 13:37

Prezidentas Šveicarijoje: tvarios ir ilgalaikės taikos Europoje sąlyga – Ukrainos pergalė

Lietuva

LR Prezidento kanceliarijos nuotr./Robertas Dačkus

BNS.LTŠaltinis: Pranešimas spaudai


304995

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda dalyvauja Ukrainos taikos konferencijoje Šveicarijoje. Plenarinės sesijos metu valstybės vadovas savo kalboje akcentavo, jog esame labai svarbiame istorijos taške – turime dėti ryžtingas pastangas tam, kad su Ukrainos pergale pasiektume tvarią ir ilgalaikę taiką Europoje.

„Šiandien Ukraina gina savo laisvę ir teritorinį vientisumą bei taisyklėmis grįstą tarptautinę tvarką. Mūsų kolektyvinis įsipareigojimas – būti visiškai solidariems su Ukraina siekiant šio tikslo“, – plenarinės sesijos metu pabrėžė Prezidentas.

Šalies vadovas užtikrino, kad Lietuva visiškai remia Ukrainos Prezidento Volodymyro Zelenskio taikos formulės principus. Taika Ukrainoje gali būti pasiekta tik visiškai atkūrus Ukrainos teritorinį vientisumą, pabrėžė Prezidentas. Kad tai įvyktų, Rusija turi nedelsdama nutraukti agresiją ir išvesti visas savo pajėgas ir karinę techniką iš Ukrainos teritorijos.

Pasak valstybės vadovo, bet kokiais raginimais Ukrainai pasiduoti, eiti į kompromisus dėl savo suvereniteto ir teritorinio vientisumo ar priimti Rusijos ultimatumus tik pataikaujama Rusijai ir kviečiama tęsti agresijos karą prieš Ukrainą. Prezidento teigimu, sunku šią paramą agresoriui pavadinti „alternatyviais taikos planais“.

Prezidentas taip pat teigė, kad tarptautinė bendruomenė turėtų užtikrinti, kad visa dėl Rusijos agresijos padaryta žala būtų atlyginta. „Šiam tikslui turime panaudoti ne tik gaunamas pajamas, bet ir visą įšaldytą turtą, – sakė Prezidentas.

„Visi galime sutikti, kad neužtikrinus teisingumo nebus ilgalaikės ir tvarios taikos. Asmenys, atsakingi už karo nusikaltimus, taip pat už agresijos nusikaltimą, kuris yra šiurkštus Jungtinių Tautų Chartijos pažeidimas, turi būti patraukti atsakomybėn. Siekdami tai užtikrinti, siekiame įsteigti specialųjį tarptautinį tribunolą ir raginu visus šio aukščiausiojo lygio susitikimo dalyvius prie to prisidėti“, – konferencijoje kalbėjo Lietuvos vadovas.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA