PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 1 d. 16:25

Prezidentas suteikė įgaliojimus Lietuvos ambasadoriams Lenkijoje, Azerbaidžane ir Sakartvele

Lietuva

Prezidentas ir ambasadorius Lenkijoje Valdemaras Sarapinas. LR Prezidento kanceliarijos nuotr./ Eitvydas Kinaitis

BNS.LTŠaltinis: BNS.LT


312383

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda suteikė įgaliojimus Lietuvos ambasadoriui Lenkijoje Valdemarui Sarapinui, Lietuvos ambasadoriui Azerbaidžane Kęstučiui Vaškelevičiui ir Lietuvos ambasadoriui Sakartvele Dariui Vitkauskui.

Susitikime su naujuoju Lietuvos ambasadoriumi Lenkijoje Valdemaru Sarapinu šalies vadovas aptarė pagrindinius bendradarbiavimo su Lenkija tikslus ir prioritetus bei pabrėžė svarbą toliau nuosekliai dirbti įtvirtinant Lietuvos ir Lenkijos strateginę partnerystę visose srityse, tiek dvišaliuose, tiek tarptautiniuose, ypač regioninio bendradarbiavimo formatuose.

Prezidentas akcentavo abiejų valstybių saugumo ir gynybos partnerystės plėtrą užtikrinant ilgalaikį saugumą regione, stiprinant NATO rytinį flangą, visokeriopai remiant Ukrainą. Prioritetinis dėmesys taip pat turi būti skiriamas dvišaliam ekonominiam ir prekybiniam bendradarbiavimui skatinti bei kuo spartesniam strateginių infrastruktūros projektų įgyvendinimui.

Pasak Prezidento, Lietuvą ir Lenkiją sieja išskirtinė draugystė, paremta istoriniais, kultūriniais ir religiniais saitais, todėl svarbu toliau puoselėti bendradarbiavimą šiose srityse.

Naujasis Lietuvos ambasadorius Lenkijoje Valdemaras Sarapinas turi ilgametę diplomatinę patirtį, paskutinius ketverius metus ėjo Lietuvos ambasadoriaus Ukrainoje pareigas, prieš tai buvo ambasadorius Suomijos Respublikoje. Per savo karjerą taip pat ėjo Lietuvos generalinio konsulo Niujorke pareigas, vadovavo Afganistano projekto komandai.

Su naujuoju Lietuvos ambasadoriumi Azerbaidžane Kęstučiu Vaškelevičiumi susitikęs Prezidentas akcentavo, kad regione vykstant reikšmingiems geopolitiniams pokyčiams, tuo pačiu veriasi ir naujos galimybės glaudesniam bendradarbiavimui – pasak šalies vadovo, jas būtina išnaudoti. Prezidentas pabrėžė, Lietuvos interesas – kaip įmanoma greitesnis tvaraus ir visaapimančio susitarimo dėl taikos pasirašymas, kuris apimtų sienų nustatymą, teritorinio vientisumo ir jėgos nenaudojimo principus.

Naujasis Lietuvos ambasadorius Azerbaidžane Kęstutis Vaškelevičius turi ilgametę diplomatinę patirtį, paskutinius trejus metus buvo Vyriausybės kanceliarijos Tarptautinių santykių ir ES grupės vadovas, prieš tai – Užsienio reikalų ministerijos Informacijos ir viešųjų ryšių departamento Strateginės komunikacijos skyriaus vedėjas.

Prezidentas su naujuoju Lietuvos ambasadoriumi Sakartvele Dariumi Vitkausku kalbėjosi apie dvišalių santykių stiprinimą pabrėžiant vertybinę demokratijos, pagarbos žmogaus teisėms ir tarptautinės teisės principams grįstą Lietuvos užsienio politiką. Pasak Prezidento, svarbu drauge su ES ir transatlantiniais partneriais prisidėti prie Sakartvelo suvereniteto ir teritorinio vientisumo stiprinimo, taip pat dirbti įtikinant Sakartvelo institucijas būti teisingoje istorijos pusėje, nedviprasmiškai remiant Ukrainą kovoje prieš Rusijos agresiją.

Naujasis Lietuvos ambasadorius Sakartvele Darius Vitkauskas – ilgametę patirtį turintis diplomatas, pastaruosius dvejus metus vadovavęs Užsienio reikalų ministerijos Rytų kaimynystės politikos departamentui.

Šalies vadovas naujiesiems Lietuvos ambasadoriams Lenkijoje, Azerbaidžane ir Sakartvele palinkėjo sėkmės ir kryptingo darbo puoselėjant dvišalius santykius, telkiant lietuvių bendruomenes ir atlaikant geopolitinius iššūkius.


Foto galerija:

G. Nausėda ir 
 ambasadorius Azerbaidžane Kęstutis Vaškelevičius
G. Nausėda ir ambasadorius Sakartvele Darius Vitkauskas