REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Birželio 24 d. 18:55

Prezidentas su Ispanijos Karaliumi lankėsi Karinių oro pajėgų aviacijos bazėje

Lietuva

BNS/Fotobanko nuotr.

Pranešimas spaudaiŠaltinis: Pranešimas spaudai


306245

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį kartu su Ispanijos Karaliumi Pilypu VI lankėsi Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų aviacijos bazėje, kur susitiko su Baltijos oro policijos misiją vykdančiais Ispanijos kontingento kariais.

Šalies vadovas ir Ispanijos monarchas susitiko su Baltijos oro policijos misiją vykdančiais kariais, susipažino su pajėgumais ir technika. Prezidentas padėkojo Karaliui už Ispanijos indėlį į Baltijos regiono saugumą, Baltijos oro policijos misiją, kurią Ispanijos kariai vykdo vienuoliktą kartą, taip pat už aktyvų dalyvavimą NATO priešakinėse pajėgose bei vidutinio nuotolio oro gynybos sistemų NASAMS dislokavimą Latvijoje.

Prezidentas kartu su Ispanijos Karaliumi susipažino su Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų vykdoma priimančiosios šalies parama ir Baltijos oro policijos misija. Susitikimo metu Baltijos oro policijai vadovaujantys ir misiją vykdantys Ispanijos karinių oro pajėgų kontingento kariai pristatė atliekamas užduotis, veiklą, įrangą ir naikintuvus.

Įgyvendinant NATO priimtus sprendimus ir stiprinant oro gynybą mūsų regione, valstybės vadovas pateikė pasiūlymą apsvarstyti galimybę prisidėti prie praktinio NATO rotacinio oro gynybos modelio įgyvendinimo Lietuvoje dislokuojant oro gynybos pajėgumus.

Pasak Prezidento, Baltijos oro policijos misija yra NATO solidarumo pavyzdys. Aljanso šalių įsipareigojimą šiuo metu užtikrina Ispanijos ir Portugalijos oro policijos budėjimą vykdantys naikintuvai ir kariai.

Lietuvai įstojus į NATO, 2004 m. kovo pabaigoje pradėta NATO oro policijos misija Baltijos valstybėse. Baltijos oro policijos misijos tikslas – saugoti Baltijos šalių oro erdvę, taip užtikrinant NATO Europos oro erdvės vientisumą.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA