PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 5 d. 20:00

Prezidentas pasirašė dekretą dėl Vyriausybės suformavimo

Lietuva

Gitanas Nausėda / ELTA

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijaŠaltinis: LR Prezidento kanceliarija


312834

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, vadovaudamasis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 84 straipsnio 4 punktu ir atsižvelgdamas į Lietuvos Respublikos Ministrės Pirmininkės Ingridos Šimonytės teikimą, pirmadienio vakarą pasirašė dekretą dėl Vyriausybės sudėties.

Pagal Prezidento pasirašytą dekretą, keičiasi du ministrai – sveikatos apsaugos ir žemės ūkio. Kiti 12 ministrų, kurie ėjo pareigas iki Vyriausybės atsistatydinimo, darbus tęs.

Prieš pasirašydamas dekretą, Prezidentas susitiko su kandidatais į ministrus Kaziu Starkevičiumi ir Aurimu Pečkausku. Šalies vadovas pabrėžė, jog, nors laiko iki Vyriausybės kadencijos pabaigos liko nedaug, norint dar tikrai galima nuveikti svarbių darbų.

Po susitikimų valstybės vadovas sakė, kad tikisi, jog tapęs ministru A. Pečkauskas imsis papildomų priemonių dėl eilių pas sveikatos priežiūros specialistus mažinimo, skirs daugiau dėmesio sveikatos reformai savivaldybėse. „Žmonės regionuose turi realiai jausti, kad sveikatos centrai teikia geresnes paslaugas, sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumas juose gerėja, o jų kokybė – auga“, – pabrėžė Prezidentas.

Šalies vadovas pažymėjo, kad reikia stiprinti sveikatos apsaugos lėšų naudojimo kontrolę, įvardijo būtinybę priimti sprendimus dėl sudėtingos vaikų ir jaunimo priklausomybių nuo narkotinių ir kitų psichoaktyviųjų medžiagų gydymo situacijos regionuose. Prezidentas akcentavo vaikų ir jaunimo sveikatą kaip prioritetą apskritai, taip pat būtinybę senjorams gauti sveikatos stiprinimo paslaugas.

Prezidentas tikisi, kad naujasis ministras priims sprendimus dėl inovatyvių vaistų kompensavimo procedūrų ir jų trukmės pokyčių ir rengiant 2025 m. biudžetą ieškos finansavimo sprendimų inovatyvių vaistų prieinamumui retomis ligomis sergantiems, onkologiniams ligoniams didinti.

Naujajam žemės ūkio ministrui Kaziui Starkevičiui šalies vadovas pabrėžė poreikį gerinti dialogą su žemdirbių bendruomene, įtraukiant ir smulkiems, vidutiniams, šeimos ūkiams atstovaujančias bendruomenes. Prezidentas įvardijo poreikį aktyviai dalyvauti Europos Sąjungos lygmens diskusijose dėl žemės ūkio sektoriaus perspektyvų.

Taip pat valstybės vadovas akcentavo, kad reikia mažinti biurokratinę naštą žemės ūkio sektoriuje, ir išreiškė lūkestį, kad naujasis žemės ūkio ministras tęs jau pradėtus darbus tokiose srityse kaip trumpųjų maisto tiekimo grandinių plėtra, kooperacija, sutarimas dėl tvarių mechanizmų rinkos svyravimams stabilizuoti, melioracija, taip pat baigs kitus Vyriausybės programoje numatytus darbus ir tinkamai pasirengs deryboms dėl 2025 m. biudžeto.