PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 20 d. 11:21

Prezidentas dalyvaus Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje Niujorke

Lietuva

Gitanas Nausėda / Julius Kalinskas/ELTA

EtapliusŠaltinis: ELTA.LT


319634

Nuo sekmadienio šalies vadovas Gitanas Nausėda lankysis Niujorke, kur dalyvaus Jungtinių tautų (JT) Generalinės Asamblėjos 79-ojoje sesijoje.

Kaip nurodo Prezidentūra, Lietuvos vadovo pranešimas Generalinėje Asamblėjoje numatytas antradienį. Prezidento pasisakyme didžiausias dėmesys bus skirtas geopolitiniams ir saugumo iššūkiams, globaliam ir kolektyviniam atsakui į tebesitęsiančią Rusijos agresiją Ukrainoje, atsakomybei už karo ir agresijos nusikaltimus.

Šalies vadovas pasisakys JT Saugumo Tarybos posėdyje dėl Ukrainos ir atviruose JT Saugumo Tarybos aukšto lygio debatuose „Lyderystė taikai“, taip pat dalyvaus „Ukraine Compact” iniciatyvos susitikime JTGA paraštėse.

Dalyvaudamas JT ateities aukščiausiojo lygio susitikime, šalies vadovas akcentuos paramą taisyklėmis paremtai pasaulio tvarkai, pastangas kuriant saugesnį ir tvaresnį pasaulį, kurį mes paliekame ateities kartoms.

Tradiciškai vizito metu numatytas Lietuvos, Estijos, Latvijos ir Lenkijos Prezidentų susitikimas bei Baltijos valstybių Prezidentų susitikimas su JT Generaliniu Sekretoriumi Antonio Giuterresu.

Šalies vadovas taip pat dalyvaus kasmetiniame priėmime valstybių vadovams Jungtinių Amerikos Valstijų Prezidento Joe Bideno kvietimu. Yra numatyta Prezidento dvišalių susitikimų.

Vizito Niujorke metu planuojamas ir G. Nausėdos susitikimas su lietuvių bendruomenės JAV finansų srities profesionalais ir garbės konsulais.

Šalies vadovas vyks į Putnamą, Konektikuto valstiją, kur aplankys Amerikos lietuvių kultūros archyvą (ALKA). Vizito metu ALKA valdanti Lietuvių katalikų mokslo akademija su Lietuvos muziejų asociacija pasirašys lituanistinę vertę turinčių istorinių knygų dovanojimo Lietuvos muziejams deklaraciją.