REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 6 d. 15:49

Prezidentas: Baltijos šalių vienybė – mūsų stiprybė

Lietuva

Gitanas Nausėda. BNS/Fotobankas nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


308127

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda šeštadienį susitiko su Estijos Prezidentu Alaru Karisu. Lietuvos ir Estijos vadovai aptarė saugumo situaciją regione, paramos Ukrainai klausimus, pasirengimą NATO viršūnių susitikimui Vašingtone, bendrus Baltijos regiono infrastruktūros projektus, dvišalių santykių stiprinimą ekonomikos, kultūros ir švietimo srityse.

Prezidentas susitikime pažymėjo puikius Lietuvos ir Estijos dvišalius ryšius ir produktyvų bendradarbiavimą ES, NATO ir kituose tarptautiniuose formatuose. Pasak šalies vadovo, vieninga Lietuvos ir Estijos laikysena bei bendri veiksmai leidžia pasiekti svarbių regionui rezultatų ir užtikrinti, kad Baltijos šalių balsas būtų girdimas tarptautinėje erdvėje. Prezidentas akcentavo būtinybę ir toliau vieningai remti Ukrainą bei telkti sąjungininkų paramą, kol pergalė prieš agresorių bus pasiekta.

Lietuvos ir Estijos vadovai aptarė saugumo situaciją regione ir pasirengimą kitą savaitę Vašingtone vyksiančiam NATO viršūnių susitikimui. Prezidentas akcentavo, kad svarbu ir toliau didinti investicijas į gynybą ir raginti tai daryti sąjungininkus. Prezidentas G. Nausėda pabrėžė, kad jau šiemet Lietuvos gynybai skiriama BVP dalis sudarys 3 proc. ir ateityje dar didės. Šalies vadovas teigė, kad NATO viršūnių susitikime svarbu siekti pažangos įgyvendinant regioninius gynybos planus, ypač rotacinį oro gynybos modelį.

Šalies vadovas akcentavo Lietuvos ir Estijos bendradarbiavimo energetinio saugumo, ypatingos svarbos infrastruktūros apsaugos ir atsparumo srityse svarbą. Prezidentas teigė, kad pastaruoju metu NATO teritorijoje ir pasienyje vykstančios Rusijos provokacijos nutaikytos į NATO vienybės ir atsako testavimą, todėl itin svarbu demonstruoti stiprią politinę valią, glaudų bendradarbiavimą ir atvirai kelti klausimą dėl atkirčio Rusijai Europos Sąjungoje ir NATO.

„Visada stovėjome kartu petys petin gindami savo laisvę ir niekada nepasidavėme sovietų priespaudai. Kartu ėjome demokratijos keliu, tapome Europos Sąjungos ir NATO narėmis. Kartu sukūrėme saugų ir klestintį Baltijos regioną, kur žmonės yra laisvi kurti savo gyvenimus ir didžiuotis savo valstybe“, – teigė Prezidentas.

Šalies vadovas G. Nausėda su A. Karisu aptarė Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais projektą. Lietuvos vadovo teigimu, būtina sinchronizaciją užbaigti 2025 metų vasarį ir tokiu būdu užtikrinti visišką Baltijos šalių energetinę nepriklausomybę nuo Rusijos. Prezidentas taip pat akcentavo „Rail Baltica“ projekto svarbą regiono kariniam mobilumui ir teigė, kad būtina užtikrinti sklandų jo įgyvendinimą bei reikalingą ES finansavimą.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA