PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 3 d. 11:42

Premjerė Seimui pristatė A. Kubiliaus kandidatūrą į EK: nėra siūloma daug tokio kalibro politikų

Lietuva

Ingrida Šimonytė / Fotobankas

Gailė Jaruševičiūtė-MockuvienėŠaltinis: ELTA


316743

Antradienį sušauktoje neeilinėje Seimo sesijoje premjerė Ingrida Šimonytė pristatė europarlamentaro Andriaus Kubiliaus kandidatūrą į Europos komisaro postą.

„Aš tikrai daug nekalbėsiu apie pačią kandidatūrą, nes manau, kad Andriaus Kubiliaus biografiją jūs ir visi puikiai žinote. Bet tai yra žmogus, kuris du kartus buvo Lietuvos Respublikos premjeras, pakankamai sudėtingais Lietuvos Respublikos ekonomikai laikais ir tikrai niekada nestokojo nei išminties, nei ryžto, nei gebėjimo priimti sprendimus ir turi didžiulę politinę patirtį tiek Lietuvos, tiek ir europinę“, – pristatydama A. Kubliaus kandidatūrą teigė premjerė Ingrida Šimonytė.

„Europos Sąjungos darbotvarkę jis žino ne iš knygų ir ne iš laikraščių, ir ne iš antraščių, o iš savo kasdieninio darbo. Todėl manau, kad tiek dėl savo politinės patirties, tiek dėl savo Europos reikalų išmanymo tikrai gali pretenduoti į reikšmingas atsakomybes“, – pridūrė ji.

Todėl Vyriausybės vadovė akcentavo, kad A. Kubilius yra tikrai stiprus kandidatas, galintis pakonkuruoti dėl Lietuvai svarbių portfelių.

„Nei kiek neabejoju, kad tai yra labai solidi paraiška Lietuvos Europos Komisijos būsimai sudėčiai. Tokio kalibro politikų iš tų pavardžių, kurios šiuo metu yra girdimos, nominuojamos kitų valstybių nėra daug“, – pabrėžė I. Šimonytė.

Savo ruožtu A. Kubilius tikino šį premjerės ir prezidento išreikštą pasitikėjimą prisiimantis su didele atsakomybe.

„Tikrai su didele asmenine atsakomybe priimu šį pasitikėjimą. Kaip žinia, nebesu jaunuolis, bet žinau, ką asmeniškai reiškia tokia nauji iššūkiai“, –teigė A. Kubilius.

„Kol kas negaliu labai konkrečiai atsakyti, kokių atsakomybių teks imtis tapus eurokomisaru. Apie tai diskutuojame tiek Briuselyje, tiek Vilniuje ir akivaizdu, kad tai išspręs visų pirma Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen, su kuria yra tekę ne vieną kartą bendrauti“, – akcentavo kandidatas.

Kandidatas savo kalboje dėmesį skyrė ir Europos, Lietuvos ir Ukrainos saugumo svarbai.

„Todėl šiandieną tikiuosi visų Seimo frakcijų paramos, nes rūpestis Ukrainos saugumu, visos Europos saugumu, o tuo pačiu ir Lietuvos saugumu yra bendras mūsų visų reikalas“, – sakė A. Kubilius.

Prisiminė A. Kubiliaus sprendimus ekonominės krizės metu

Visgi Mišrios Seimo narių grupės atstovė Agnė Širinskėnė posėdžio metu atkreipė dėmesį į A. Kubiliaus premjeravimo metu priimtus sprendimus, susijusius su pensijų mažinimu.

„Ar jūs vis dėlto pripažįsatate tas klaidas, kurios buvo padarytos ir Konstitucinio Teismo pripažintos. Ir ar vis dėlto atsiprašytumėte Lietuvos žmonių. (...) Norėtųsi vis dėlto to kritinio požiūrio į tą praeitį jūsų, kad vis dėl to suprastume, kad jūs į EK einate dirbti supratęs savo klaidas“, – sakė A. Širinskienė.

Visgi A. Kubilius tikino, kad didelių savo klaidų valdant 2008 metais kilusią ekonominę krizę nemato.

„Jau sakiau, esu nebe jaunuolis, turėjau politinio gyvenimo patirties jau 30 metų, klaidų per tą laiką padaryta taip pat ne viena. Tas klaidas gerai žinau, bet krizės įveikime aš nematau kokių nors didelių mūsų klaidų“, – sakė jis.

Svarsto ir apie gynybos komisaro portfelį

Į kandidatu EK siūlomas A. Kubilius neatmeta galimybės pretenduoti ir į gynybos komisaro portfelį.

„Matyčiau ir tokią perspektyvą, bet kol kas negaliu nei patvirtinti, nei paneigti. Tikrai tai yra svarbus baras ir sudėtingas ta prasme, kad tai yra visiškai naujas Europos Sąjungos veiklos baras, kuriame, jeigu tai teks daryti, tai teks ir naują vagą varyti“, – žurnalistams Seime sakė A. Kubilius.

Kandidatas patikino šiame derybų dėl EK portfelių etape jaučiantis prezidento paramą.

„Man buvo netikėtas prezidento sprendimas parenti mano kandidatūrą“, – pripažino A. Kubilius.

Visos valdančiosios koalicijos partijos jau viešai išsakė remsiančios premjerės pasiūlytą kandidatą į eurokomisaro poziciją.

Visgi opozicinės Seimo frakcijos svarsto nepalaikyti A. Kubiliaus kandidatūros. Tik Lietuvos regionų partijos pirmininkas Jonas Pinskus laikosi kitokios pozicijos. Politikas tikina Lietuvos regionų partijos frakciją raginsiantis paremti A. Kubilių.

Anksčiau viešojoje erdvėje daugiausiai diskutuota dėl galimos užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio kandidatūros į eurokomisarus. Visgi, Eltai jis sakė sulaukęs informacijos, jog prezidentas jo kandidatūrai nepritartų. G. Landsbergis leido suprasti, kad tam įtakos galėjo turėti ir ankstesni konfliktai su Prezidentūra – vadinamasis „Operos fantomo“ skandalas.

Savo ruožtu Prezidentūra ne tik atmetė užsienio reikalų ministro kaltinimus, bet ir pabrėžė, jog G. Nausėda „išgelbėjo“ konservatorių lyderį nuo „baisaus pažeminimo“. Prezidento vyriausiojo patarėjo Frederiko Jansono teigimu, buvo kone akivaizdu, kad į eurokomisarus pretendavusio G. Landsbergio palaikyti nenorėjo ne tik opozicija, bet ir valdantieji.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.