PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Birželio 25 d. 08:57

Praūžė lietingos ir ugningos Joninės Jašiūnuose

Šalčininkai

Joninių šventė. Šalčininkų rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Šalčininkų rajono savivaldybė


306273

Joninių naktį prie Merkio, Jašiūnų dvaro parke, ieškota paparčio žiedo. Gausiai susirinkusi publika pasinėrė į atlikėjų koncertinės programos sūkurį ir puikiai leido laiką. Šventės svečiai pasipuošė tradiciniais Joninių vainikais, vaišinosi skaniais kvapais traukiančiose palapinėse, vaikai dūko ant batuto, o Šalčininkų kultūros centras pasirūpino turininga koncertine programa.

Į Jonines Jašiūnuose atvykęs Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius Gžegož Jurgo pasidžiaugė tradicija Jašiūnų dvaro parke rengti Joninių šventę.

„Vėl po metų susitinkame Jašiūnuose švęsti trumpiausią metų naktį. Ugnis ir vanduo. Vanduo, kurį turime šalia, tai Merkio upė ir ugnis – laužas, kurį kūrensime. Jis simbolizuoja atsinaujinimą ir išvalymą. Tebūnie ir toks mūsų gyvenimas, visada švarus, skaidrus, laimingas. Ne veltui susitinkame Jašiūnuose, ten, kur susijungia turtinga mūsų istorija ir mūsų tradicija, puoselėjama gyventojų. Ši šventė vienija šeimas ir bendruomenę. Linkiu gražios šventės. Linkiu surasti paparčio žiedą“, - sakė G. Jurgo.

Jašiūnų seniūnijos seniūnas Zdislav Mažeiko dėkojo visiems atvykusiems į šventę už aktyvumą ir svarstė, kad Joninės – tai puiki proga geriau pažinti rajono meno kolektyvus ir išgirsti naujus atlikėjus. Jis taip pat pasidžiaugė, kad subjuręs oras ir prakiuręs dangus neišgąsdino žiūrovų.

Pirmoji koncerto dalis tapo skaniu kąsneliu liaudies dainų ir šokių gurmanams. Į žolynais išpuoštą sceną vienas po kito lipo meno kolektyvai, pasipuošę spalvingais tautiniais rūbais. Joninių vakarą pradėjo šeimininkai – ansamblis „Znad Mereczanki“, kviesdami pasinerti į magiškos nakties paslaptį ir dovanodami šventės svečiams vainikus. Ir choras, ir šokėjų grupė pakvietė dainuoti ir šokti kartu, taip nuotaikingai kviesdami pasveikinti Jonus ir Janinas.

Po jų sceną užėmė Jašiūnų M. Balinskio gimnazijoje veikiantis meno ansamblis „Gromada“, pernai atnaujinęs savo kūrybinę veiklą. Ir vėl liejosi dainos ir šokiai, kurie sugrąžino žiūrovus į senelių laikus, atgaivindami prisiminimus ir suteikdami jiems naują gyvenimą.

Po jašiūniečių pasirodymų į Joninių sceną užlipo dainų ir šokių ansamblis „Solczanie“, padovanojęs liaudies dainų ir šokių pynę. Nuolat atsinaujinantis kolektyvas dainuoja ir šoka daugiau negu 35 metus ir nuolat įkvepia naujus vėjus liaudies muzikai ir šokiui, tad ir Joninių vakarą žiūrovai leidosi šokti ir dainuoti kartu su šalčininkiečiais.

Ištikimas lenkų tradicijoms – reprezentacinis lenkų dainų ir šokių ansamblis „Wilenszczyzna“ – pristatė vietos folkloru paremtą kūrybinę programą, t. y. pasakišką ir kupiną paslapčių kompoziciją. Tad publika neturėjo laiko atsipūsti, beliko linksmintis ir padėkoti atlikėjams aplodismentais. Savo pasirodymo pabaigoje „Wilenszczyzna“ kartu su šventės dalyviais uždegė Joninių laužą.

Kitoje renginio dalyje folkloras suskambėjo kiek šiuolaikiškai, pasigirdo skambios folkroko gaidos. Iš Olštyno atvykusios grupės „Horpyna“ repertuare Lenkijos pasienio su Ukraina liaudies dainos ir muzika, perpinta su roko kompozicijomis. Energijos tikrai nestigo!

Joninių scenoje kilo įkarštis. Atlikėjai vienas po kito įaudrino publiką ir įkvėpė magiškos nakties nuotaikos. Po Lenkijos atlikėjų pasigirdo gitaros ir būgnų ritmai, melodingas akordeonas ir publikai gerai pažįstami žymių atlikėjų koveriai, suskambėję su nauja jėga. Joninių dalyvius linksmino grupė „Loud Fish“.

Paskutinis šio vakaro koncerto svečias – grupė „Sisters on Wire“, Lietuvos indie pop muzikos grupė, kuri savo energija nepaleido publikos iki savo pasirodymo pabaigos.

Renginio organizatorių staigmena žiūrovams – ugnies ir pirotechnikos šou, dar stipriau įtraukęs šventės dalyvius į Joninių nakties magiją. Ugnis, žiežirbos ir šviesos pavogė laiko pojūtį ir paslėpė žiūrovus po Joninių nakties dangumi. Nepritrūko nuostabos, emocionalių šūksnių ir plojimų.

Galiausiai sceną užėmė DJ NEELAH ir prasidėjo diskoteka. Tąnakt linksminosi visi: ir maži, ir jauni, ir gyvenimo matę žiūrovai.