REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Balandžio 29 d. 08:33

Pratybas Suvalkų koridoriuje Alytaus rajone stebėjo ir rajono vadovai

Alytus

Etaplius.LTŠaltinis: Alytaus rajono savivaldybė


299526

Karines pratybas „Narsus Grifonas 24/II“ Alytaus rajone, Dirmiškėse, kartu su Lietuvos ir Lenkijos prezidentais Gitanu Nausėda ir Andrzejumi Duda, krašto apsaugos ministru Laurynu Kaščiūnu bei kariuomenių vadais stebėjo rajono merė Rasa Vitkauskienė ir vicemeras Aurimas Truncė.

„Šių pratybų tikslas – parodyti gebėjimą sąveikauti ir koordinuoti veiklą vykdant bendrus karinius veiksmus ir gynybos operacijas svarbioje NATO ir visam regionui geografinėje vietovėje – Suvalkų koridoriuje“, – sakė šalies vadovas G. Nausėda.

Pratybose „Narsus Grifonas“ dalyvavo ir sąjungininkai iš Lenkijos, Portugalijos bei Jungtinių Valstijų.

Kariuomenės duomenimis, per mokymus 1,5 tūkst. brigados „Žemaitija“ ir sąjungininkų karių bei 200 karinės technikos vienetų Suvalkų koridoriuje išbandė gynybos scenarijus pagal dvišalį Lietuvos ir Lenkijos „Oršos planą“.

Šį planą Lietuvos ir Lenkijos kariuomenių vadai parengė 2022 metais, didžioji jo dalis įslaptinta.

Anot kariuomenės, pagrindinis pratybų tikslas – treniruoti brigados štabo ir pavaldžių vienetų gebėjimą planuoti ir vykdyti gynybines karines operacijas sąveikaujant su NATO sąjungininkais.

Suvalkų koridoriumi vadinamas maždaug 100 kilometrų pločio Lietuvos ir Lenkijos pasienio ruožas, kuris iš Vakarų ribojasi su Kaliningrado kraštu, o iš Rytų – su Baltarusija.

Tarptautinės pratybos „Narsus grifonas 24/II“ yra dalis visų šį pavasarį Lietuvos teritorijoje vykstančių karinių pratybų, kuriose iš viso dalyvavo per 20 000 Lietuvos ir sąjungininkų karių.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA