PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Jaunimas2024 m. Rugsėjo 3 d. 09:09

Prasidėjo nauji mokslo metai Šalčininkuose

Šalčininkai

Šalčininkų rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Šalčininkų rajono savivaldybė


316679

Mokslo ir žinių diena verčia naują Šalčininkų rajono švietimo bendruomenės istorijos puslapį.

Šiais mokslo metais Šalčininkų rajono savivaldybės pavaldumo mokyklose ir gimnazijose mokysis 2884 mokiniai: 200 iš jų pirmą kartą žengė pro mokyklos duris ir išgirdo pirmąjį skambutį. Kelionę į žinių šalį pradėjo 135 lenkų kalba dėstomose mokyklose pirmokų, 53 – lietuvių kalba dėstomose mokyklose, 12 – rusų kalba dėstomose mokyklose. Prieš akis nepakartojamos pažintys su pirmosiomis raidėmis ir skaičiais, gamtos pažinimas, pirmos knygos skaitymas, o 192 dvyliktokams ši Mokslo ir žinių diena tapo paskutine. Jų laukia pasiruošimas brandos egzaminams ir apsisprendimas dėl profesijos.

Mokslo ir žinių diena tapo susitikimų diena, kai po vasaros atostogų vėl apsikabino draugai, tėvai turėjo progą pasikalbėti apie vasaros atostogas ir planus ateinantiems metams, o mokytojai - pakviesti į ateinantį smalsumo ir žingeidumo etapą.

Zavišonių lopšelis – darželis „Varpelis“

Skambindamas simboliniu varpeliu, Šalčininkų rajono savivaldybės meras Zdzislav Palevič paskelbė naujų mokslo metų pradžią Zavišonių lopšelyje – darželyje.

„Nors visi pripratome pasitikti naujus mokslo metus mokyklose, tačiau vertėtų prisiminti, kad ugdymas prasideda būtent darželyje. Džiaugiuosi, kad šiandien esu tarp Jūsų ir linkiu Jums – vaikams, tėveliams, pedagogams – gerų ir turiningų metų, sveikatos ir pasitenkinimo vaikų mokslo pasiekimais, savo darbu“, – kalbėjo meras Zdzislav Palevič.

Įstaigos direktorė Irina Davlidovič dėkojo Savivaldybei už rūpestį ir investicijas, kurių dėka šiemet ir paskutiniaisiais metais buvo suremontuoti koridoriai, grupės, sanitarinės patalpos. Šiuo metu lopšelį – darželį lanko 86 vaikučiai, iš jų 9 eis į naujai įsteigtą grupę Šalčininkėliuose. Įstaigoje veikia 3 lenkų kalba ugdomos grupės ir 2 lietuvių kalba ugdomos grupės.

Kalesninkų Liudviko Narbuto gimnazija

Kalesninkų Liudviko Narbuto gimnazijos bendruomenė rugsėjo 1-ąją dieną iškilmingai pradėjo naujuosius mokslo metus nuo mišių Kalesninkų Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje. Gimnazijos aikštėje vyko graži šventė. Pedagogus, mokinius bei jų tėvus pasveikino gimnazijos direktorė Mirena Garackevič, parapijos klebonas Tadas Švedavičius, Šalčininkų rajono savivaldybės meras Zdzislav Palevič, Šalčininkų rajono savivaldybės tarybos narys Tadeuš Rus, Kalesninkų seniūnė Danuta Vilbik bei Švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Aleksandra Sankovska, linkėjo sėkmės bei kuo geriausių pasiekimų.

Šių metų Žinių ir mokslo šventė gimnazijoje yra ypatinga. Prieš 40 metų Zdzislav Palevič pradėjo savo pedagoginį darbą, buvo paskirtas vykdyti Kalesninkų vidurinės mokyklos direktoriaus pareigas. Taip pat rugsėjo 1-ąją meras švenčia savo gimtadienį. Gimnazijos bendruomenė linki jam geros sveikatos, ištvermės ir gerų idėjų visuose darbuose bei padėkojo už bendradarbiavimą ir rūpestį gimnazija.

Šalčininkų Jano Sniadeckio gimnazija

Rugsėjo 2 dieną Šalčininkų Jano Sniadeckio gimnazijos bendruomenė pradėjo naujus 2024/2025 mokslo metus iškilmingomis šv. Mišiomis Šv. Apaštalo Petro bažnyčioje, po kurių vyko eisena į gimnazijos parką. Iškilmių metu abiturientai simboliškai pasveikino pirmųjų klasių mokinius, įvesdami juos į naują pažinimo kelią. Renginį pagyvino meniniai ansamblių „Solczanka“ ir „Graciozo“ pasirodymai bei bendras „Belgijkos“ šokis, suvienijęs mokinius, mokytojus, tėvus ir atvykusius svečius. Šventės pabaigoje nuskambėjo skambutis, simbolizuojantis naujųjų mokslų pradžią.

Šalčininkų „Santarvės“ gimnazija

Saulėtą rudens rytą Šalčininkų „Santarvės“ gimnazijos bendruomenė susirinko aikštelėje prie gimnazijos į tradicinę Mokslo ir žinių šventę, kuri vyko rugsėjo 2 d. Gimnazijos bendruomenę sveikino Šalčininkų m. seniūnas Miroslav Neverkevič, Šalčininkų švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistas Edmund Učkuronis, gimnazijos direktorė Inga Marciševska, mokytojai. Visi linkėjo sėkmingų, gerų, įdomių, pilnų atradimų ir galimybių naujų mokslo metų.

Dieveniškių Adomo Mickevičiaus gimnazija

Šventė prasidėjo Šv. Mišiomis bažnyčioje, kurias aukojo Dieveniškių bažnyčios klebonas kun. Renatas Švenčionis.

Po mišių mokiniai, mokytojai, tėveliai, visa gimnazijos bendruomenė susirinko gimnazijos kiemelyje, kur direktorė Nijolia Bilinskaja pasveikino su Mokslo ir žinių diena, palinkėjo gerų mokslo metų. Gimnazijos bendruomenę sveikino svečiai: Dieveniškių seniūnijos seniūnė Česlava Marcinkevič, Šalčininkų r. savivaldybės tarybos nariai Mečislovas Butrimas ir Jadvyga Sinkevič.

Gimnazija šiandien tiesiog pražydo ne tik įvairiaspalviais gėlių žiedais, bet ir linksmomis šypsenomis, netrūko gražių sveikinimų, palinkėjimų, padrąsinimų.

Dieveniškių „Ryto“ gimnazija

Rugsėjo antrą iš pat ryto Dieveniškių „Ryto“ gimnazijoje šurmulys – juk tuoj nuskambės skambutis, kviesiantis pradėti dar vienerius tikrai nelengvus, bet labai įdomius mokslo metus. Skambant gimnazijos himnui pakeliama vėliava, pristatomi atvykę svečiai. Šalčininkų rajono savivaldybės tarybos nariai Mečislovas Butrimas ir Jadvyga Sinkevič nuoširdžiai linkėjo mokiniams gerų rezultatų, mokytojams kantrybės ir sveikatos, o tėveliams – rasti bendrą kalbą tiek su savo vaikais, tiek su mokytojais.

Dieveniškių parapijos klebonas Renatas Švenčionis tardamas sveikinimo žodį pabrėžė, kaip svarbu semtis išminties ir dirbti Lietuvai, nes koks dabartinis jaunimas, tokia ir šalies ateitis. „Ryto“ gimnazijos direktorė Lolita Mikalauskienė perskaičiusi LR Prezidento sveikinimą palinkėjo visai bendruomenei darnaus bendradarbiavimo. Maloniai nustebino ir pirmokėliai: plojimų sulaukė ne tik jų deklamuojamos eilės, bet ir smagi dainelė apie balionėlį. Gimnazijos šeimininkai padrąsino mažuosius dovanėlėmis ir skambant muzikai palydėjo juos į pirmąją pamoką.

Butrimonių Anos Krepštul gimnazija

Nauji mokslo metai Butrimonių Anos Krepštul gimnazijoje prasidėjo rugsėjo 1 dieną, sekmadienį. Po iškilmingų šv. Mišių bažnyčioje į gimnaziją sugužėjo daug žmonių: mokiniai, pasiilgę draugų ir naujų atradimų, mokytojai, pasiilgę mokinių, vaikus lydintys tėveliai bei garbingi svečiai – Šalčininkų rajono savivaldybės tarybos nariai Beata Zarumna ir Tadeuš Rudzis, Butrimonių ir Jančiūnų universaliojo daugiafunkcio centro direktorė Nijolia Voitkevičienė.

Visus susirinkusius su švente šiltai pasveikino gimnazijos direktorė Teresa Savel, Beata Zarumna savo kalba nuramino ir padrąsino visus, kam šie metai bus ypatingai sunkūs, o direktorės pavaduotoja Marija Ladziato tradiciškai įteikė apdovanojimus geriausiai besimokantiems mokiniams.

Baltosios Vokės „Šilo“ gimnazija

Baltosios Vokės „Šilo“ gimnazijoje nuskambėjo Naujųjų 2024-2025 mokslo metų pradžios šventė. Didžiausia šventė, žinoma, pirmokėliams, kurie lydimi abiturientų nedrąsiai žengė pirmuosius žingsnius gimnazijoje. Gimnazijos vyriausieji juos drąsino įvairiomis dovanėlėmis, kurias šia neeiline proga jiems dovanojo gimnazija, Šalčininkų rajono savivaldybė, mus remiantis Tautos fondas.

Tiesa, kiek nejaukiai jautėsi ir pirmokus lydintys abiturientai, kuriems šis rugsėjis gimnazijoje paskutinis, bet prieš akis dar visi metai, padėsiantys jiems sėkmingai pasiruošti laukiantiems brandos egzaminams. Visos klasės vieningai sutarė, kad šiemet didelį dėmesį skirs kultūringam bendravimui, o parašytos taisyklės visiems primins, kaip reikia elgtis.

Baltosios Vokės Elizos Ožeškovos gimnazija

Saulėtą rugsėjo 2-osios dieną Baltosios Vokės Elizos Ožeškovos gimnazijos kiemelyje vyko jaudinanti mokslo metų pradžios šventė. Visą bendruomenę pasveikino vyriausiasis Švietimo ir sporto skyriaus specialistas H. Danulevič, kuris savo kalboje pabrėžė mokymosi svarbą. Šventę pagerbė rajono tarybos nariai ir Baltosios Vokės seniūnijos atstovai, kurie taip pat prisidėjo prie sveikinimų. Dvyliktokai, kupini jaudulio, iškilmingai įvedė pirmokus, kuriems gimnazijos direktorė įteikė „Pirmoko diplomą“ ir informavo tėvus, kad jau kitą savaitę pirmokai gaus naujas kuprines su reikalingiausiomis priemonėmis, kurias dovanoja „Macierz Szkolna“. Direktorė taip pat pasveikino visus susirinkusius ir nuoširdžiai džiaugėsi praėjusios brandos egzaminų sesijos rezultatais: net trys egzaminai buvo išlaikyti šimtukais, o 6 egzaminai aukštesniuoju lygiu.

Jašiūnų pagrindinėje mokykla

Jašiūnų pagrindinėje mokykloje Mokslo ir žinių šventėje dalyvavo svečiai: Jašiūnų seniūnijos seniūnas Zdislav Mažeiko bei Šalčininkų rajono savivaldybės Tarybos nariai p. Irena Bojarun ir p. Henrik Tomaševič. Mokslo ir žinių šventę pradėjo mokyklos direktorė Ina Kurnickienė. Direktorė pasveikino mokyklos bendruomenę ir visiems linkėjo kūrybiškumo, kantrybės, puikių pasiekimų. Atvykę svečiai visai mokyklos bendruomenei nuoširdžiai linkėjo sėkmės. Smagius eilėraštukus padeklamavo mokyklos pirmokai, kuriuos pradžiugino padovanotos spalvingos kuprinės, o 10-os klasės mokiniai tarė savo išmintingą bei pamokantį žodį mūsų mažiesiems ir įteikė simbolines dovanėles.

Jašiūnų Mykolo Balinskio gimnazija

Į mokyklos duris vėl pasibeldė rugsėjis. Vėl jis atneša vaikų klegesį, paauglių šurmulį, dalijimąsi vasaros atostogų įspūdžiais. Šiltai sutinka pailsėjusius mokinius ir mokytojus, sutinka ir pirmokus, kurie pirmą kartą peržengė gimnazijos slenkstį, ypatingai šypsosi abiturientams, kurie praleis mokykloje paskutinius metus. Visos klasės pasveikintos, svečiai pagerbti, mokytojai ir administracija šiltai sutikti. Telieka palinkėti visiems neišsenkančių idėjų, kryptingų ieškojimų, minčių laisvės, kūrybingo polėkio, susitelkimo ir pažinimo džiaugsmo žengiant žinių siekimo keliu šiais naujais mokslo metais.

Jašiūnų „Aušros“ gimnazija

Šį saulėtą rytą susirinko gausybė Jašiūnų „Aušros“ gimnazijos mokinių, tėvų ir mokytojų, nusiteikusių linksmai paminėti naujuosius mokslo metus. Sveikinimo žodį tarė gimnazijos Direktorė Dalia Paltanavičienė, Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Regina Markevič, Jašiūnų miestelio seniūno pavaduotoja Regina Tetianec ir Tėvų komiteto pirmininkė Irina Beleškienė. Visi linkėjo, kad drauge drąsiai žengtumėme į naujus mokslo metus, atrastumėme bendrus džiaugsmus, kartu įveiktumėme rūpesčius bei būtinai svajotumėme.

Eišiškių gimnazija

Rugsėjo 2 d. Eišiškių gimnazijoje vyko Mokslo ir žinių dienos šventė. Į mokyklos kiemą gausiai susirinko mokiniai ir jų tėvai, mokytojai, mokyklos darbuotojai ir svečiai. Iškilminga gimnazijos bendruomenės 1-oji „pamoka“ vyko draugiškoje ir iškilmingoje atmosferoje. Su naujomis jėgomis visi pradedame mokytis ir dirbti.

Turgelių Povilo Ksavero Bžostovskio gimnazija

Rugsėjo 1-osios dienos šventė Turgelių Povilo Ksavero Bžostovskio gimnazijoje prasidėjo Šv. Mišiomis Turgelių Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje, kurioje bendrai maldai susirinko visa gimnazijos bendruomenė. Rugsėjo 1-osios iškilmėse dalyvavo Šalčininkų rajono savivaldybės vicemeras Josif Rybak, Turgelių seniūnijos seniūnas Eduard Tyškevič ir Turgelių Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų parapijos klebonas Raimundas Macidulskas.

Mokyklos direktorė Ivona Tyškevič pasveikino mokinius, mokytojus ir tėvus linkėdama visiems geros nuotaikos, sėkmės ir daug įspūdingų bei nepamirštamų akimirkų ateinančiais mokslo metais.

Gimnazijos bendruomenę taip pat sveikino Šalčininkų rajono savivaldybės vicemeras Josif Rybak, kuris pabrėžė, kad Turgelių Povilo Ksavero Bžostovskio gimnazija yra svarbi Šalčininkų rajonui tuo, kad nuo senų nesovės puoselėja bendrovę vienijančias tradicijas ir linkėjo ir toliau būti vieningais, nes tik tada galime atlaikyti visus sunkumus.

Turgelių seniūnijos seniūnas Eduard Tyškevič linkėjo mokiniaims ir mokytojams ištvermės, pirmokams – noro semtis žinių, o dvyliktokams – gerai pasirengti būsimiems egzaminams. Klebonas Raimundas Macidulskas sveikindamas visus susirinkusius kalbėjo, kad mokykla tai žinių lobynas, kuriame kiekvienas gali pasisemti žinių ir atrasti save.