PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 7 d. 13:51

Prasidėjo dešimtas Gazos karo mėnuo

Pasaulis

Gazos Ruožas. EPA-ELTA nuotr.

Rasa StrimaitytėŠaltinis: ELTA


308186

Naujomis atakomis prasidėjo dešimtas karo tarp  Izraelio ir islamistinio „Hamas“ judėjimo mėnuo. Palestiniečių Raudonojo pusmėnulio organizacija sekmadienį pranešė apie šešių žmonių, įskaitant dviejų mažų vaikų, žūtį per Izraelio smūgį namui Savaidos vietovėje Gazos Ruožo centrinėje dalyje. Dar devyni žmonės, gelbėtojų duomenimis, žuvo per naujas atakas Gazos mieste.

Vėl buvo atakuota ir Nuseirato pabėgėlių stovykla. Šeštadienį čia, „Hamas“ duomenimis, per antskrydį prieš mokyklą, kurioje glaudėsi tūkstančiai pabėgėlių, žuvo 16 žmonių. Šių duomenų nepriklausomai patikrinti nėra galimybės. AFP žurnalistai teigė matę, kaip keli vaikai buvo išvežti į ligoninę.

Spalio 7 d. „Hamas“ ir kitų palestiniečių grupuočių teroristai surengė beprecedentį išpuolį prieš Izraelį, kuris sukėlė karą Gazos Ruože. Per išpuolį, Izraelio duomenimis, žuvo 1 195 žmonės ir 251 buvo paimti įkaitais ir išgabenti į Gazos Ruožą.

Reaguodamas į išpuolį, Izraelis pradėjo Gazos Ruožo puolimą. „Hamas“ kontroliuojama sveikatos ministerija sekmadienį pranešė, kad iki šiol kare žuvo 38 100 žmonių.

Kitą savaitę turėtų būti tęsiamos derybos dėl paliaubų. Izraelis penktadienį pareiškė, kad vėl nusiųs delegaciją į Dohą. Prieš tai aukštas JAV pareigūnas sakė, kad naujas „Hamas“ pasiūlymas gali tapti pagrindu susitarimui pasiekti, nors dar reikia padaryti „daug darbo“.