PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Gegužės 8 d. 09:55

Prasidėjo balsavimas iš anksto renkant prezidentą ir referendume dėl pilietybės išsaugojimo

Ukmergė

Daivos Zimblienės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Ukmergės raj. savivaldybės inf.


300385

Ukmergės rajone gyvenantys ar viešintys rinkėjai, gegužės 12 d. negalėsiantys dalyvauti Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimuose bei referendume dėl Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo, kviečiami savo pilietinę valią išreikšti išankstiniame balsavime. Jis vyks gegužės 7–9 dienomis nuo 7 iki 20 val. Ukmergės rajono savivaldybės administracijos pastate (Kęstučio a. 3).

Į Savivaldybę atvyko ir balsavimo iš anksto galimybe šiandien iki 18 val. pasinaudojo beveik 300 rinkėjų, tarp kurių ne tik ukmergiškiai, bet ir atvykusieji iš Kauno, Vilniaus, Neringos, Radviliškio ir kt.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) praneša, kad gegužės 7-9 dienomis, 7-20 valandomis, rinkėjai gali balsuoti bet kurioje išankstinio balsavimo vietoje visose 60-yje Lietuvos savivaldybių, nepriklausomai nuo to, kur jie yra deklaravę gyvenamąją vietą.

Ukmergės rajono rinkimų apygardos rinkėjų skaičius, VRK skelbiamais duomenimis, šiuose rinkimuose – 28 695. Rajone iš viso yra 25 rinkimų apylinkės, iš jų 10 – mieste, 15 – kaimo vietovėse.

Į balsavimo vietas negalintiems atvykti rinkėjams bus sudaromos sąlygos balsuoti jų buvimo vietose. Gegužės 8 dieną

bus organizuojamas balsavimas dviejuose spec. punktuose, kurie veiks VšĮ Ukmergės ligoninė (Vytauto105) ir Jasiuliškių socialinės globos namuose (Dvaro g. 1, Jasiuliškio k.). Juose norą balsuoti yra pareiškę 265 rinkėjai.

Gegužės 10-11 dienomis rinkimų komisijų nariai organizuos balsavimą rinkėjų namuose. Balsuoti namuose gali rinkėjai su negalia, juos namuose slaugantys asmenys, dėl ligos nedarbingi žmonės ir rinkėjai, sulaukę 70 ir daugiau metų.

Pagrindinė Respublikos Prezidento rinkimų ir referendumo dėl Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo diena yra gegužės 12-oji, sekmadienis. Rinkimų apylinkės duris atvers 7 valandą ryto ir rinkėjų lauks iki 20 valandos vakaro. Rinkimų sekmadienį, nepriklausomai, kur rinkėjas registruotas, balsuoti bus galima bet kurioje rinkimų apylinkėje, iš viso – 1 895 vietose visoje Lietuvoje.

VRK primena, kad svarbiausias rinkėjo dokumentas einant balsuoti yra asmens tapatybės dokumentas: pasas arba asmens tapatybės kortelė. Taip pat tinka ir kiti Lietuvos Respublikoje išduoti dokumentai, kuriuose yra rinkėjo

nuotrauka ir asmens kodas: vairuotojo pažymėjimas, diplomatinis pasas ir pan. Norint išvengti stovėjimo eilėse rinkėjams rekomenduojama atvykti rytinėmis balsavimo valandomis, nuo 7 iki 9 valandos ryto, kai balsavimo vietose būna mažiausiai žmonių.

Balsavimo vietas Prezidento rinkimų ir referendumo dienai, gegužės 12-ajai, galima pasitikrinti internete: rinkejopuslapis.lt/zemelapis/. Informaciją apie rinkimų apylinkę sužinosite įvedę savo gyvenamosios vietos adresą. Vyriausioji rinkimų komisija teikia visą aktualią informaciją trumpuoju telefonu 1855 (nuo 7 iki 20 val.).