REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 25 d. 12:59

Prasideda balsavimas dėl dviejų Fabijoniškių gatvių pervadinimo

Vilnius

Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Vilniaus miesto savivaldybė


306343

Vilniaus miesto savivaldybė kviečia gyventojus kartu išrinkti naujus pavadinimus Fabijoniškėse esančioms Liudo Giros ir Salomėjos Nėries gatvėms. Balsuoti už labiausiai patikusį variantą galite iki liepos 5 d. puslapyje isrinkvarda.lt.

Gyventojai pasiūlymus gatvėms teikė nuo kovo 16 iki gegužės 17 d. Iš viso sulaukta 1776 pasiūlymų. Gatves siūlyta pavadinti bendriniais žodžiais, augalų, gyvūnų, gamtos reiškinių pavadinimais, senovės Baltų dievybėmis, prisiminta nemažai Lietuvos valstybei reikšmingų asmenybių.

Vilniaus istorinės atminties komisija kartu su bendruomene išrinko po tris tinkamiausius pavadinimus, kurie pateikti viešam balsavimui.

Liudo Giros gatvę siūloma pervadinti Didgirio, Liongino Baliukevičiaus ar Miško vartų vardu.

Didgirio ir Miško vartų pavadinimai siejami su šalia žaliuojančiu Visorių mišku. Didgirio pavadinimas turi ir istorinę sąsają. XVIII a. pab. Verkių dvaro inventorinėje knygoje paminėta, kad didžiulė giria driekiasi nuo Kryžiokų iki pat Fabijoniškių. O kadangi Vilniuje jau yra Girių gatvė, kad nebūtų painiavos, siūlomas Didgirio pavadinimas.

Gyventojai nemažai siūlė ir garsių asmenybių, tarp jų ir partizanų, kovotojų už Lietuvos laisvę. Lionginas Baliukevičius-Dzūkas buvo vienas ryškiausių Lietuvos rezistencijos kovotojų, Dainavos apygardos vadas, žuvęs už Lietuvos Nepriklausomybę. Ateinančiais metais bus 100-osios jo gimimo metinės, todėl, pasiūliusiojo nuomone, būtų prasminga jį įamžinti.

Liudo Giros gatvei gyventojai taip pat siūlė Giros, Midaus, Skautų, Strazdo, Kregždyno, Barsukų, Raktažolių, Darnos, Fortūnos, Permainų, Vyčio pavadinimus. Nemažai pasiūlymų buvo įamžinti gatvėje iškilias asmenybes – partizano Vaclovo Voverio, poetės, partizanės Dianos Glemžaitės, mokytojos ir tremtinės Adelės Dirsytės, žymios mokslininkės Aldonos Gaigalaitės, rašytojo Ričardo Gavelio, palaimintojo Jurgio Matulaičio, šv. Faustinos ir kitus pavadinimus.

Salomėjos Nėries gatvei siūlomi šie pavadinimai: Fabijono, Vėtrungių arba Kamanių g.

Fabijono gatvė tiesiogiai siejasi su Fabijoniškių pavadinimu. Kalbininko Jono Jurkšto nuomone, Fabijoniškių vardas kilęs iš asmenvardžio Fabijonas. Lotynų kalboje faba reiškia pupelę, o romėniška pavardė Fabianus – auginantis pupas. Fabijonas buvo ir vienas iš pirmųjų krikščioniškos bažnyčios popiežių, šventasis kankinys. Nors nėra daug autentiškų dokumentų apie Fabijono vyskupavimą, manoma, kad jo valdymas buvo labai svarbus ankstyvajai bažnyčiai. Šį vardą siūlė ne vienas gyventojas. „Fabijonas popiežiumi išrinktas buvo, kai virš jo galvos susirinkusi minia išvydo balandį. O balandis tai taikos ir ramybės simbolis. Tai ko dabar labai trūksta Lietuvai“, – Fabijono vardo pasiūlymą argumentavo gyventojas.

Kitas pavadinimas, pasiūlytas Salomėjos Nėries gatvei – Vėtrungių. Pasiūliusio gyventojo nuomone, vėtrungės – vienas iš gražiausių lietuviškų žodžių. Iki šiol Vilniuje nėra jokio Mažosios Lietuvos simbolio – vėtrungių – įamžinimo varduose.

Trečiasis pavadinimas, dėl kurio galima balsuoti – Kamanių. Bitės nuo seno lietuviams užima svarbią vietą tautosakoje, mitologijoje. Iki šių dienų bitininkystė yra laikoma garbingu darbu. Anot pasiūliusiojo, bičių šeimos atstovės kamanės puikiai atspindi miegamųjų rajonų ramybę, pavadinimas siejasi ir su aviliu ar čia gyvenančiųjų darbštumu.

Gyventojai Salomėjos Nėries gatvei taip pat siūlė Diemedžio, Eilėraščių ar Poezijos pavadinimą, tačiau gyventojų ir Vilniaus miesto istorinės atminties komisijos susitikime, kuriame buvo aptarti pasiūlymai, argumentuota, kad naujo pavadinimo nereikėtų kildinti iš jau buvusio, o ieškoti visai naujos idėjos.

Salomėjos Nėries gatvei taip pat siūlyta Baseino, Lapinų, Dviračių, Pokyčių, Perkūno, Patrimpo, Elniakampio, Krepšinio, Mokytojų pavadinimai. Taip pat siūlyta įamžinti iškilias asmenybes: rašytoją Jurgą Ivanauskaitę, prozininkę, vaikų rašytoją Vytautę Žilinskaitę, rašytoją ir rezistentą Kazį Jakubėną, fiziką, lazerių mokslo įkūrėją Lietuvoje Algį Petrą Piskarską, tarpukario visuomenės veikėją, pedagogę, tremtinę ir Pasaulio teisuolio vardą turinčią Stefaniją Paliulytę Ladigienę, visuomenės veikėją, moterų šaulių garbės vadę Emiliją Putvinskienę ir kitus.

Daugiausiai balsų sulaukęs pavadinimas bus teikiamas tvirtinti miesto Tarybai, kurios artimiausias susitikimas bus rugpjūčio pabaigoje. Tarybai patvirtinus gatvėms bus suteikti nauji vardai.

Adresų registre gatvių pavadinimai bus pakeisti automatiškai ir nemokamai. Pasikeičia ir kiti susiję duomenys kituose registruose, pavyzdžiui, NT adresai Nekilnojamojo turto registre, įmonių buveinių adresai Juridinių asmenų registre ar asmenų deklaruotos gyvenamosios vietovės adresai Gyventojų registre. Todėl dėl šių duomenų pakeitimo gyventojams nereikia papildomai kreiptis. Naujų gatvių pavadinimų lentelės bus pagamintos ir įrengtos Vilniaus miesto savivaldybės lėšomis.

Juridiniams asmenims rekomenduojama apie pasikeitusį adresą informuoti pagal poreikį verslo partnerius, klientus, kitus juridinius asmenis.

Vilniaus miesto savivaldybė atsisako viešosiose erdvėse užsilikusių sovietinių pavadinimų. Pašalinti iš viešų užrašų Liudo Giros ir Salomėjos Nėries pavardes įpareigoja ir Desovietizacijos komisija, kuri vertina nuo sovietmečio likusius viešuosius užrašus ir simbolius. L. Gira bei S. Nėris 1940 metais kaip Liaudies Seimo delegatai kartu su kitais atstovais vyko į Maskvą su prašymu priimti Lietuvą į Sovietų Sąjungą. Daugelis savivaldybių jau suskubo persivadinti savo gatves.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA