PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Liepos 30 d. 16:07

Pranešama, kad iš įkalinimo vietų išvežti žymūs Rusijos politiniai kaliniai

Pasaulis

Pixabay.com nuotr.

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA


312025

Pastarosiomis dienomis mažiausiai penki Rusijos politiniai kaliniai buvo išgabenti iš kalėjimų ir kolonijų – gali būti, kad tai yra koordinuojamas žingsnis, sukėlęs spėlionių apie galimą apsikeitimą kaliniais.

Rusija yra nuteisusi dešimtis žmonių ilgiems metams kalėjimo už tai, kad jie prieštaravo Kremliui ir Maskvos karui Ukrainoje.

Rusijoje kalinių perkėlimas yra neaiškus, šeimoms ir advokatams nepateikiama jokia informacija, o kaliniai dažnai savaitėms praranda ryšį su išoriniu pasauliu.

Tačiau paprastai tai įvyksta po apkaltinamojo nuosprendžio arba pralaimėtos apeliacijos, o kelių žymių politinių kalinių dingimas vienu metu pasitaiko itin retai.

„Matyt, esame ant labai didelio masto mainų slenksčio“, – antradienį „Telegrame“ sakė Rusijos politikos analitikė Tatjana Stanovaja.

Įkalinto opozicijos politiko Iljos Jašino advokatai antradienį pranešė, kad jis buvo išvežtas iš kolonijos vakarinėje Smolensko srityje, kur atlikinėjo 8,5 metų kalėjimo bausmę už Rusijos karinės cenzūros įstatymų pažeidimą.

„Ilja Jašinas buvo išsiųstas iš kolonijos nežinoma kryptimi“, – sakoma jo „Telegram“ kanale, kurį tvarko jo advokatai ir rėmėjai.

Dvi mirusio opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno padėjėjos – Lilija Čanyševa ir Ksenija Fadejeva – pastarosiomis dienomis taip pat dingo iš savo įkalinimo vietų. Jos vadovavo A. Navalno regioniniam štabui ir buvo nuteistos dėl kaltinimų „ekstremizmu“.

L. Čanyševos vyras platformoje „X“ pranešė, kad ji buvo išgabenta iš kalėjimo Sibire liepos 26 dieną.

K. Fadejevos atveju Novosibirsko kalėjimo pareigūnai „atsisakė atsakyti į jos advokato klausimus apie tai, kur, kada ir dėl ko ji buvo išvežta“, pirmadienį „Telegrame“ rašė jos sąjungininkai.

Menininkės Aleksandros Skočilenko, septyneriems metams įkalintos už tai, kad prekybos centrų kainų etiketes pakeitė užrašais prieš karą Ukrainoje, rėmėjai taip pat sakė, kad ji buvo išvežta iš Sankt Peterburgo kalėjimo.

Panašiai iš areštinės buvo išgabentas žmogaus teisių aktyvistas Olegas Orlovas, vienas svarbiausių Nobelio premiją laimėjusios organizacijos „Memorial“ veikėjų, pirmadienį pranešė jo advokatai.

Jis buvo apskundęs 2,5 metų laisvės atėmimo bausmę už Rusijos kariuomenės „diskreditavimą“, sakoma „Memorial“ pranešime socialinėje žiniasklaidoje.

JAV ir Maskva teigė, kad aktyviai diskutuoja dėl mainų į JAV žurnalistą Evaną Gershkovichių, kuris anksčiau šį mėnesį pagreitinto proceso metu buvo nuteistas 16 metų už šnipinėjimą byloje, kurią jo darbdavys ir Baltieji rūmai atmetė kaip „sufabrikuotą“.

Po A. Navalno mirties Arkties kalėjimo kolonijoje vasario mėnesį prezidentas Vladimiras Putinas sakė, kad buvo pritaręs deryboms dėl jo paleidimo pagal susitarimą su Vakarais.