PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 12 d. 11:49

Prancūzija, Vokietija ir JK reikalauja nebedelsti ir derėtis dėl paliaubų Gazos Ruože

Pasaulis

Gazos Ruožas. EPA-ELTA nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


313687

Prancūzijos, Vokietijos ir Jungtinės Karalystės lyderiai pirmadienį pareiškė, kad daugiau negalima delsti derantis dėl ugnies nutraukimo Gazos Ruože, ir perspėjo Iraną bei jo sąjungininkus neeskaluoti konflikto.

Šis bendras pareiškimas paskelbtas po vieno kruviniausių Izraelio smūgių Gazos Ruože per daugiau kaip 10 mėnesių trunkantį karą.

„Kovos turi būti nutrauktos nedelsiant, o visi įkaitai, kuriuos vis dar laiko „Hamas“, turi būti paleisti“, – bendrame pareiškime teigė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, Vokietijos kancleris Olafas Scholzas ir JK ministras pirmininkas Keiras Starmeris.

Gazos Ruožo „gyventojams reikia skubiai ir nevaržomai pristatyti ir paskirstyti pagalbą“, sakoma pareiškime.

„Daugiau negalima delsti“, – teigė lyderiai.

Jie taip pat palankiai įvertino ir nenuilstamu pavadino Egipto, Kataro ir Jungtinių Valstijų tarpininkų darbą siekiant susitarimo dėl paliaubų ir įkaitų išlaisvinimo.

Keli iki šiol surengti derybų raundai dėl paliaubų Gazos Ruože buvo nesėkmingi, išskyrus lapkričio pabaigoje vienai savaitei paskelbtas paliaubas.

Tarptautiniai tarpininkai yra kvietę Izraelį ir islamistų grupuotę „Hamas“ atnaujinti derybas dėl ilgai laukiamo susitarimo paliaubų ir įkaitų išlaisvinimo klausimais, ypač padidėjus įtampai dėl Irano remiamų grupuočių lyderių nužudymų.

Sekmadienį „Hamas“ paragino JAV, Kataro ir Egipto tarpininkus įgyvendinti amerikiečių prezidento Joe Bideno pateiktą planą dėl paliaubų Gazos Ruože, „vietoje tolesnių derybų raundų ar naujų pasiūlymų“.

Savo pareiškime trys Europos lyderiai taip pat paragino Iraną ir jo sąjungininkus „susilaikyti nuo išpuolių, kurie dar labiau padidintų įtampą regione ir pakenktų galimybei susitarti dėl paliaubų ir įkaitų paleidimo“.

„Jiems teks atsakomybė už veiksmus, kurie kelia pavojų šiai galimybei užtikrinti taiką ir stabilumą. Nė viena šalis ar tauta negaus naudos iš tolesnio eskalavimo Viduriniuose Rytuose“, – sakė E. Macronas, O. Scholzas ir K. Starmeris.

Šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje penktadienį per Izraelio aviacijos smūgį mokykloje, kurioje gyveno perkeltieji palestiniečiai, žuvo mažiausiai 93 žmonės, pranešė vietos Civilinės gynybos agentūra.

Karas Gazos Ruože prasidėjo po spalio 7-osios „Hamas“ išpuolio prieš Pietų Izraelį, kai žuvo 1 198 žmonės, daugiausia civiliai gyventojai.

Palestiniečių kovotojai taip pat paėmė į nelaisvę 251 žmogų, iš kurių 111 vis dar yra Gazos Ruože, įskaitant 39, kariuomenės teigimu, žuvusius įkaitus.

Anot „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos, per Izraelio atsakomąją karinę kampaniją žuvo mažiausiai 39 790 žmonių.