PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Namai2021 m. Balandžio 9 d. 14:10

Praktiški patarimai, kaip virtuvėje palaikyti švarą ir sveikatą

Vilnius

Reporteris AgnėŠaltinis: Etaplius.lt


171110

Reguliarus namų valymas, tvarkymas ir dezinfekcija yra svarbi namų ir namiškių sveikatos dalis. Valymas apima bakterijų, virusų ir kitų kenkėjų, tokių kaip kandys,tarakonai prevenciją. 

Reguliarus valymas yra dar svarbesnis per COVID-19 pandemiją. SARS-CoV-2, virusas, sukeliantis COVID-19, gali keletą dienų gyventi ant kai kurių namuose esančių paviršių. 

Laimei, pakankamai lengva atsikratyti virusų atliekant kai kurias pagrindines dezinfekavimo ir valymo procedūras. Kitaip sakant, švara visada užtikrina ir gerą sveikatą. O dezinfekcija užtikrina, jog esant ligų ir virusų pavojui, šie neplis po jūsų namus. 

dezinfekcija.jpg

Kaip valyti virtuvę? 

Visus traukia į virtuvę. Tai pusiau restoranas, pusiau pramogų centras ir šeimos kambarys - tai ta vieta, kurios niekas neaplenkia. Todėl praktiškai visi virtuvės paviršiai yra bakterijų, virusų, mikrobų, vabzdžių ir kitų kenkėjų magnetas. 

Štai keli bendri patarimai, kaip valyti ir dezinfekuoti virtuvės paviršius, kad būtų išvengta sveikatos problemų: 

  • Prieš ką nors liesdami, 20 sekundžių plaukite rankas muilu ir vandeniu, ypač jei prieš tai buvote lauke ar grįžote darbo. 

  • Dezinfekuokite rankas 60 proc. (ar daugiau) alkoholio dezinfekavimo priemone, jei muilo ir vandens nėra. 

  • Reguliariai nuvalykite visus virtuvės paviršius, įskaitant stalą, stalviršius ir bet kurį kitą paviršių, kurį dažnai liečiate, pavyzdžiui, viryklės ar mikrobangų krosnelės mygtukus. Jei įmanoma, naudokite dezinfekavimo priemonę. 

  • Plaukite visus indus ir įrankius po naudojimosi jais. 

Kempinės ir rankšluosčiai  

Indų plovimo kempinėlė gali pernešti pelėsius ir tūkstančius mikrobų bei maistinių ligų sukėlėjų, jei ji nėra tinkamai išvalyta ar tinkamai laikoma. Štai, ką galite padaryti, kad „užmuštumėte“ mikrobus ant kempinės: 

  • įdėkite kempinę į indaplovę aukštoje temperatūroje, išskalbkite ir džiovinkite. 

  • sudrėkinkite ir įdėkite į mikrobangų krosnelę 1-2 minutėms. 

  • po kiekvieno naudojimo gerai nusausinkite ir laikykite vietoje, kur ji gali išdžiūti. 

Medžiaginiai virtuvės rankšluosčiai taip pat gali tapti pavojingų mikroorganizmų pamėgta vieta, net jei jie naudojami tik švariems indams džiovinti. Dažnai juos plaukite aukštoje temperatūroje. 

Pjaustymo lentelė 

Niekada nepjaustykite vaisių ar daržovių ant tos pačios pjaustymo lentelės, kurią naudojate žaliai mėsai supjaustyti. Geriausia turėti atskiras lenteles atskiroms produktų grupėms. Po kiekvieno naudojimosi nupjaukite karštu vandeniu ir muilu arba išskalbkite indaplovėje. 

Laikant daržoves ir žalią mėsą atskirai, bus išvengta kryžminio užteršimo ir galimo salmonelių, E. coli ir kitų kenksmingų bakterijų plitimo. 

Stalviršiai 

Po maisto ruošos visus paviršius nuvalykite ir dezinfekuokite. 

Šis papildomas žingsnis padės pašalinti maisto bakterijas, tokias kaip kampilobakterijos, dažną viduriavimo priežastį. Tai taip pat atgrasys vabzdžius vaišintis ant stalviršio likusiais maisto likučiais ir trupiniais. 

dezinfekcijos-priemones.jpg

Buitiniai kenkėjai, tokie kaip tarakonai, gali pernešti daugybę ligų sukėlėjų, taip pat kai kuriems žmonėms sukelti astmą ir alergiją. 

Baliklio ir chloro naudojimas taip pat padės pašalinti bet kokią virusinę medžiagą, susijusią su COVID-19. Amoniakas taip pat veiks. Tačiau nenaudokite baliklio ir amoniako kartu, nes jie gali kartu gaminti kenksmingas chemines medžiagas. Naudodami šias dezinfekavimo medžiagas elkitės atsargiai, vėdinkite patalpas, naudokite kaukę ir pirštines. Jei reikia dezinfekuoti didesnes patalpas ar verslo patalpas, pavyzdžiui, restoraną, parduotuvę, verčiau kvieskitės specialistus. 

Ant maisto produktų virtuvėje uždėkite dangčius, laikykite sandariuose induose, tai apsaugos nuo galimų vabzdžių užkrėtimų. Iškart po valgio plaukite indus ir įrankius, laikykite maistą sandariai uždarytose talpose, o šiukšles - šiukšlinėje su dangčiu. 

Remiamas turinys