REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Veidai2024 m. Gegužės 17 d. 12:28

Praėjusių metų Šiaulių miesto savivaldybės kultūros ir meno premijos laureatas – Raimundas Balza

Šiauliai

E. Tamošiūno ir Šiaulių „Aušros“ muziejaus archyvo nuotr.

EtapliusŠaltinis: Šiaulių miesto savivaldybė, Šiaulių „Aušros“ muziejus


301543

Artėjant Tarptautinei muziejų dienai (gegužės 18 d.) Šiaulių miesto savivaldybė plačiau pristato vieną iš 2023 m. Šiaulių miesto savivaldybės kultūros ir meno premijos laureatų – istoriką, paveldosaugininką, muziejininką, Šiaulių ,,Aušros“ muziejaus direktorių – Raimundą Balzą.

Šiaulių miesto savivaldybė kasmet pagerbia ir apdovanoja miesto kultūros ir meno kūrėjus, kuriems skiriamos Šiaulių miesto savivaldybės kultūros ir meno premijos už miestui reikšmingą kultūrinę ir meninę veiklą.

Balza yra atestuotas III kategorijos nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos specialistas, turintis gilių profesinių žinių ir didelę patirtį. Jo kompetencijos apima ne tik paveldosaugą, bet ir kultūros bei muziejinių vertybių paiešką, apskaitą, taip pat muziejinių vertybių apskaitos ir mokslo tyrimų organizavimą bei valdymą. Šie įgūdžiai leidžia jam ne tik įžvelgti kultūros paveldo išsaugojimo iššūkius, bet ir veiksmingai juos spręsti praktiškai.

Vadovaujant R. Balzai, buvo įgyvendinti dideli ir svarbūs pagrindinių „Aušros“ muziejaus padalinių atnaujinimo projektai: „Šiaulių „Aušros“ muziejaus (buv. Ch. Frenkelio rūmų) rekonstravimas“ (2003–2005 m.), „Šaulių „Aušros“ muziejaus (buv. Ch. Frenkelio rūmų) parko ir pastatų rekonstravimas“ (2006–2011 m.), „Žaliūkių medinio vėjo malūno restauravimas ir pritaikymas visuomenės reikmėms“ (2008–2011 m.), Fotografijos muziejaus rekonstravimas ir pritaikymas muziejaus poreikiams“ (2009–2014 m.), „Venclauskių namų restauravimas ir pritaikymas daugiafunkcei muziejinei veiklai“ (2017–2019 m.). Šių projektų įgyvendinimas leido ne tik sutvarkyti „Aušros“ muziejaus padalinių infrastruktūrą, bet ir rastis juose naujam muziejiniam turiniui – naujoms modernioms ekspozicijoms, leido plėtoti aktyvią edukacinę ir kultūrinę veiklą.

Planingai atnaujindamas padalinių infrastruktūrą R. Balza daug dėmesio, darbo ir energijos pastaraisiais metais skyrė dar vieno Šiaulių „Aušros“ muziejaus padalinio – buvusio muziejaus Edukacijos centro – pastato renovacijai ir ekspozicijų sukūrimui jame. Įgyvendinus projektą „Šiaulių „Aušros“ muziejaus Edukacijos centro pastato rekonstrukcija“, buvęs ŠAM Edukacijos centras tapo Šiaulių istorijos muziejumi. Tokio muziejaus poreikis buvo iškilęs jau seniai – Šiauliams reikėjo muziejaus, kuriame būtų pasakojama miesto istorija, išryškinant jo svarbą istorinės Šiaulių žemės ir visos Lietuvos kontekste. Tokiu būdu Šiauliuose atsirado naujas modernus muziejus su miestui aktualiu ir lankytojams patraukliu ekspoziciniu turiniu. R. Balza vadovavo Šiaulių istorijos muziejaus ekspozicijų koncepcijos kūrimo ir įgyvendinimo darbo grupei. Jo iniciatyva buvo pasirinkta kelių dalių ekspozicijos koncepcija. Archeologinė ekspozicija, įrengta pastato cokoliniame aukšte, pristato Šiaulius ir Šiaulių žemę nuo pirmųjų paminėjimų iki XV a. Istorinė ekspozicijos dalis pristato Šiaulius nuo XV a. iki Pirmojo pasaulinio karo. Antroji ekspozicijos dalis – naujiena Lietuvos muziejininkystėje – atvirųjų saugyklų ekspozicija. Jos tikslas – pristatyti gausius muziejaus etnokultūros, tautodailės, iš dalies ir profesionaliosios dailės rinkinius, atspindinčius valstietiškąją ir bajoriškąją XIX–XX a. I p. gyvenseną – materialiąją ir dvasinę. Muziejuje įrengtos edukacinės erdvės, parodų ir renginių salė.

Balzos iniciatyva ir rūpesčiu su didele atida rekonstruotas muziejaus pastatas, pripildytas prasmingo turinio: šiandieninis Šiaulių istorijos muziejus – kokybiškai naujas kultūros, turizmo, edukacijos objektas mieste, teikiantis modernias paslaugas miesto gyventojams, svečiams ir turistams.

Balzos iniciatyva „Aušros“ muziejus aktyviai dalyvavo kuriant Lietuvos integralią muziejų informacijos sistemą (LIMIS). Dėl to šiandien „Aušros“ muziejus lyderiauja Lietuvoje skaitmenindamas muziejines vertybes ir produktyviai naudodamas jų sklaidai įvairius LIMIS sukurtus įrankius, dalyvaudamas tarptautiniuose skaitmeninimo projektuose.

Balza taip pat aktyviai dalyvauja įvairių nevyriausybinių kultūrinių ir visuomeninių organizacijų, tarybų, komisijų veikloje, kur dalinasi savo profesinėmis žiniomis ir patirtimi. Jo indėlis į šalies muziejininkystės raidą ir kultūros paveldo išsaugojimą yra ypač reikšmingas. Net 15 metų – nuo 2005-ųjų iki 2021-ųjų – R. Balza prisiėmė lyderystę ir atsakomybę sėkmingai vadovaudamas Lietuvos muziejus bendrai veiklai vienijančiai nevyriausybinei organizacijai – Lietuvos muziejų asociacijai. Per šį laiką sutelkti Lietuvos muziejai įgyvendino daug projektų, skirtų muziejų veiklos reikšmingumui didinti Lietuvos ir tarptautiniame kontekste, muziejininko profesijos prestižui stiprinti, kompetencijoms kelti. R. Balza net keletą kadencijų buvo Lietuvos muziejų tarybos prie LR kultūros ministerijos narys, jos pirmininkas, Kultūros ir meno tarybos narys. Jis yra Tarptautinės muziejų tarybos (ICOM) narys. R. Balzos autoritetas ir lyderystė ryškūs ir Šiaulių miesto kultūros lauke. Jis keletą kadencijų buvo ir šiuo metu yra Šiaulių miesto kultūros tarybos narys.

Nuo 2019 m. R. Balza aktyviai veikia Valstybinėje kultūros paveldo komisijoje. 2023 m. išrinktas antrajai kadencijai, jis yra ir šios komisijos pirmininko pavaduotojas, aktyviai dalyvauja formuojant nuostatas ir priimant svarbiausius sprendimus, susijusius su valstybinio kultūros paveldo išsaugojimu ir priežiūra.

Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza yra ne tik profesionalus muziejininkas, bet ir kultūrinės bendruomenės telkėjas, lyderis, pats aktyviai dalyvaujantis ir įtraukiantis kitus į Lietuvos kultūros politikos formavimą, Šiaulių miesto kultūrinį vyksmą, kultūros paveldo puoselėjimą, tokiu būdu prisidedantis prie ateities Lietuvos kūrimo.

Raimundui Balzai 2023 m. gruodį įteikta premija už nenuilstamą Šiaulių miesto kultūrinio žemėlapio plėtojimą, už kryptingą miesto istorinių, kultūrinių, meninių galių formavimą ir tikėjimą Šiaulių ateitimi.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA