PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 19 d. 07:57

Pradėti Jevonio upelio valymo darbai

Marijampolė

mmm.lt nuotr.

Aistė UckutėŠaltinis: mmm.lt


319340

Marijampolės meno mokyklos kaimynystėje tekantis Jevonio upelis jau tapęs skauduliu, kuriam savivaldybė nusprendė padėti tašką. Miesto vadovai nuspendė išvalyti visą vagą, suformuoti ją taip, kad atsirastų srovė, pratekėtų vanduo ir nebūtų sąnašų.

Iki šiol praeiti pro Jevonio upelį buvo tikras iššūkis – nuotekų kvapas galėjo nuvilti ne vieną gyventoją ar miesto lankytoją. Marijampolės savivaldybės vicemeras Artūras Visockis sako, jog problema savivaldybei tikrai buvo žinoma ir jau dabar ji pradedama spręsti ne tik žodžiais, bet ir darbais.

„Diskutavome, kad meno mokyklos kieme upelio vaga turėtų būti išvalyta. Manau, kad kiekvienas kuris ateidavo į meno mokyklą arba tiesiog čia pabūti, matydavo, kad tai stovintis vanduo, besikaupiančios sąnašos ir visa tai tikrai nepuošė viso vaizdo“, – sako A. Visockis.

Vicemeras teigia, kad šios nepaprastos vietos įveiklinimas puikiai prisidės prie estetinio parko vaizdo. Taip pat tai taps svarbia miesto erdve, kuri, tikimasi, pritrauks daugiau lankytojų.

„Vieta yra išskirtinė, menanti mūsų miesto ištakas, mokytojų seminarijos laikus, – pasakoja A. Visockis. Pasak jo, tai garbinga vieta, kurią reikia atitinkamai sutvarkyti, kad miesto svečiai, moksleiviai ir dirbantys pedagogai turėtų patogias sąlygas.

Šis projektas vykdomas Marijampolės savivaldybės biudžeto lėšomis. Jam skirta apie 100 tūkstančių eurų. „Darbų metu gali atsirasti papildomų išlaidų, bet labai tikiuosi, kad šios sumos pakaks“, – komentuoja vicemeras.

Darbams rasti konkretūs projektiniai sprendimai

Politikas išskiria, jog bus dedama speciali betoninė detalė, kad būtų srovė ir nesikabintų sąnašos už šlaitų. Viliamasi, kad tai padės išlaikyti švarą ir tvarką.

Žemės ūkio skyriaus vyriausias inžinierius melioratorius Jonas Kazakevičius atvirauja, jog ankstesni projektai nebuvo labai sėkmingi dėl didelės taršos iš aukštupio, kai nusėsdavo nuosėdos vandenyje. Upelio vaga bus siaurinama, kad padidėtų srovės greitis ir mažiau sėstų sąnašos. Inžinierius Jonas Kazakevičius, kaip pavyzdį, būsimo Jevonio upelio vaizdiniui išskiria Poezijos parko upelį.

„Ruošiamės vagą padaryti tvirtintą, stiprintą, loviniais profiliais“, – sako inžinierius. Jis taip pat atskleidžia apie ateities planus, kuriais bus siekiama atnaujinti įvažiavimą į meno mokyklą, sutvarkyti tiltą, norima, kad tai būtų „prestižinis įvažiavimas“. Anot J. Kazakevičiaus planuose yra ir parko tvoros atnaujinimas ir tuomet „susitvarkytų visa atkarpa“.

Nelegalios leistuvės

Jevonio upelio problema – nelegalių nuotekų leistuvės iš gyventojų. Namų ūkiai pasijungia savo nuotekų vamzdžius į upelius. Vicemeras sako, kad ši problema turi būti sprendžiama lygiagrečiai, o UAB „Sūduvos vandenys“ turėtų vykdyti periodišką išleistuvių kontrolę: „Jie turi patikrinti visus šiuos nelegaliai pasijungusius asmenis. Jeigu to nepadarysime, tai kelių metų perspektyvoje turėsime panašų vaizdą“, – deklaravo A. Visockis.

Paskambinus į UAB „Sūduvos vandenys“, direktorius Vytautas Jašinskas tvirtino, jog vicemero įvardintų darbų įmonė nevykdo. „Sūduvos vandenys“ prižiūri lietaus sistemas, stebi situacijas, kai nelegaliai prisijungiama būtent prie jų infrastruktūros, tačiau, stebėti ar žmogus leidžia nuotekas į upę ar ežerą nėra „Sūduvos vandenų“ atsakomybė.

Vytauto Jašinsko teigimu, upelių ir melioracijos sistemų priežiūrai yra atskiros įmonės, o būtent minėtai situacijai „Sūduvos vandenų“ direktorius išskiria aplinkos apsaugos departamentą.

Susisiekus su aplinkos apsaugos departamentu, jo atstovas Algimantas Paplauskas atskleidė, jog savivaldybei kreipiantis į departamentą dėl pagalbos šiuo klausimu, būtų sprendžiama ir padedama, tačiau šiai dienai Marijampolės skyriaus vedėjas apie darbus, susijusius su Jevonio upeliu, sako nieko nežinantis.

Bet kokiu atveju tikimasi, kad jau greitu metu bus galima išvysti visai kitokį Jevonio upelio vaizdą, garsą ir kvapą nei buvo iki šiol.

Pagal projektą Jevonio upelis ir slėniai paskutinį kartą buvo valyti 2011 metais. Tuo metu darbai atsiėjo beveik 750 tūkstančių litų. Gerinant upelio vandens kokybę 2011-aisiais pašalinti 6 nelegalūs nuotekų išleistuvai.